چشم و پلک

گودی زیر چشم،علت،پیشگیری،درمان ها

فهرست محتوای مقاله

گودی زیر چشم، سیاهی زیر چشم وپف زیرچشم

دراین مقاله به صورت تخصصی به تشریح عارضه‌های گودی،سیاهی وپف زیرچشم می‌پردازیم.علت پیدایش،علائم،راه‌های پیشگیری و درمان هرکدام در ادامه بیان می‌گردد.

گودی زیر چشم چیست؟

ضعیف شدن بافت اطراف چشم و عضلات پشت پلک، منجر به عارضه‌ای به‌نام گودی زیر چشم می‌شود. در این عارضه، پوست ضعیف‌شده زیر چشم، شل می‌شود و کیسه‌ای را تشکیل می‌دهد که پس از مدتی پر از چربی و مایعات اضافی شده و باعث ظاهر متورم چشم‌ها می‌شود.

گودی چشم اغلب با سیاهی زیر چشم اشتباه گرفته می‌شود، زیرا هر دو در مکان مشابهی رخ می‌دهند. البته در اکثر موارد گودی چشم یک مشکل آرایشی و بی‌ضرر است، اما در موارد نادر می‌تواند به یک نگرانی پزشکی تبدیل شود. گودی پای چشم می‌تواند نشانه کهولت سن یا یک بیماری باشد و به صورت تورم خفیف یا پف ظاهر شود.

گودی زیر چشم به انگلیسی

این عارضه به انگلیسی Bags Under Eyes یا Eye Bags نامیده می‌شود.

علائم گودی زیر چشم

علائم گودی چشم

فضای زیر چشم‌ها، کوچک است و وقتی این فضا صاف باشد، مشکلی وجود ندارد و توجه کسی به آن جلب نمی‌شود، اما وقتی گود، پف‎کرده و تیره باشد، چشم‌ها پیر و خسته به نظر می‌رسند. گودی پای چشم می‌تواند بر احساسات فرد درباره ظاهرش تاثیر بگذارد.

علائم گودی چشم می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تورم ملایم
  • پوست شل
  • افتادگی
  • خطوط و چین و چروک زیر چشم

علت گودی زیر چشم

دلایل گودی چشم

همانطور که گفتیم، چشمان پف‌کرده معمولا نتیجه روند پیری است که باعث از بین رفتن کلاژن و خاصیت ارتجاعی می‌شود. افتادگی زیر چشم برجسته‌تر از جاهای دیگر بدن است، زیرا پوست این قسمت نازک و لطیف است.

دلایل زیادی برای گودی و سیاهی چشم می‌توان نام برد.

از مهم‌ترین دلایل دیگر گودی چشم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

بافت ضعیف

با افزایش سن، بافت‌ها و ماهیچه‌هایی که از چشم‌ها حمایت می‌کنند، به‌طور طبیعی شروع به ضعیف شدن می‌کنند. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، پوست اطراف ناحیه چشم شروع به سستی و لکه‌دار شدن می‌کند. از بین رفتن تن پوست باعث می‌شود چربی‌هایی که به‌طور معمول در فضای اطراف ناحیه چشم قرار داشتند، زیر پلک تحتانی جمع شوند و این امر باعث می‌شود زیر چشم گود به نظر برسد.

احتباس مایعات

یکی دیگر از عوامل موثر در سیاهی و گودی زیر چشم، احتباس مایعات است. با گذشت زمان، افزایش سن، عادت‌های نامطلوب سبک زندگی و عوامل استرس‌زای محیطی، باعث کند شدن سیستم لنفاوی می‌شوند. بدون گردش مناسب مایعات در بدن، مایع لنفاوی در بدن شروع به تجمع می‌کند و یکی از مکان‌های مورد علاقه‌اش، زیر چشم است. احتباس مایع در فضای زیر چشم، می‌تواند ظاهری پف کرده و متورم ایجاد کند.

التهاب

التهاب، دشمن شماره یک زیر چشم است. التهاب یا تسریع در پیری ناشی از التهاب، دلیل اصلی گودی چشم است. هنگامی که پوست ملتهب می‌شود، بافت‌های سالم سریع‌تر تجزیه می‌شوند. برخی از محرک‌های التهاب شامل مصرف قند، آلودگی و سموم هستند و همگی باعث تخریب کلاژن، الاستین و بافت چربی (سلول‌های چربی) می‌شوند. با تجزیه کلاژن و الاستین، پوست زیر چشم، قدرت و استحکام خود را از دست می‌دهد، سلول‌های چربی نیز از نظر حجم و شکل تغییر می‌کنند و باعث می‌شوند زیر چشم متورم و گود شود.

ژنتیک

سیاهی و گودی زیر چشم می‌تواند ارثی باشد. اگر یکی از اعضای خانواده گودی داشته باشد، به احتمال زیاد فرزندان نیز مبتلا می‌شوند.

حساسیت فصلی

گودی چشم یکی از علامت‌های شایع حساسیت فصلی است. هنگامی که فردی آلرژی دارد، با آزاد کردن هیستامین، بدن وارد حالت حمله‌ای با خودش می‌شود. در برخی موارد، هنگامی که هیستامین در پوست رها می‌شود، می‌تواند واکنشی مانند گودی را به‌ویژه در اطراف ناحیه چشم ایجاد کند.

مشکل تیروئید

بیشتر اوقات چشمان پف کرده مسئله مهمی نیستند، اما می‌توانند عوارض جانبی یک بیماری دیگر باشند. گاه در بیماران مبتلا به برخی از انواع پرکاری تیروئید، چربی در اطراف چشم‎ها جمع‌شده و باعث پف زیرچشم‌‎ها می‌شود.

از دیگر دلایل سیاهی و گودی زیر چشم می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • کم‌خونی
  • شرایط پزشکی مزمن
  • عفونت‌
  • استرس (این مورد می‌تواند باعث شود تعادل نمک در بدن به هم بریزد و چشم‌ها آب را حفظ کرده و در نتیجه متورم شوند.)
  • کمبود خواب
  • خستگی چشم
  • سیگار کشیدن
  • گریه کردن
  • مصرف بیش از حد نمک (نمک باعث احتباس مایعات در بافت اطراف چشم می‌شود و گودی پای چشم را به‌دنبال دارد.)
  • نوشیدن زیاد الکل (الکل با احتباس مایعات در زیر چشم، باعث کمبود خواب و در نتیجه گودی زیر چشم می‌شود.)
  • قرمزی، خارش و ورم ملتحمه
  • اگر لنزهای تماسی بیش از حد در چشم نگه داشته شوند، مانع از رسیدن اکسیژن کافی به چشم‌ها می‌شوند. در نتیجه قرنیه متورم شده و گودی چشم ایجاد می‌شود.
  • اختلالات کلیوی
  • مشکلات قلبی عروقی

 

راه‌های پیشگیری

پیشگیری گودی چشم

از مهم‌ترین روش‌های پیشگیری از گودی پای چشم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

تغییر عادت‌های خواب

هر فرد باید حداقل 7 ساعت در شبانه‎روز بخوابد تا وقتی از خواب بیدار می‌شود، چشم‌هایش طراوت داشته باشند. بیدار شدن‌های مکرر در طول شب، از کیفیت این 7 ساعت می‌کاهد، بنابراین فرد برای اینکه خواب راحتی داشته باشد، باید از هر عاملی که خواب او را بر هم می‌زند، دوری کند. استفاده از تشک و بالشت مناسب و دست نگرفتن موبایل و ندیدن تلویزیون در ساعت‌های پایانی شب، می‎تواند به فرد در داشتن یک خواب بهتر کمک کند.

دریافت مایعات کافی

کمبود آب بدن، مهم‌ترین علت گودی زیر چشم در مردان است؛ زیرا بدن سعی می‌کند مایعات را در هر جایی که می‌تواند حبس کند. مقدار آب مورد نیازی که هر فرد باید روزانه بنوشد، بسته به سن، جنس و میزان فعالیتش متفاوت است. یک روش خوب، به یاد آوردن قانون 8*8 است که به معنای نوشیدن 8 لیوان شیشه‌ای آب در روز است.

سرمایه‌‎گذاری روی کرم زیر چشم خوب

استفاده از کرم چشم هر صبح و عصر تنها چند ثانیه طول می‌کشد، اما می‌تواند دنیای متفاوتی را با چشم‌های پف‌دار و خسته به وجود بیاورد. هنگام استفاده از کرم، پوست نازک زیر چشم آبرسانی می‌شود و کشسان و صاف باقی می‌ماند.

قطع مصرف غذاهای شور و پر نمک

افزایش مصرف نمک می‌تواند منجر به احتباس مایعات و گودی زیر چشم شود. به‎عبارت ساده‌تر، هرچه فرد نمک بیشتری بخورد، بدنش مایعات بیشتری را ذخیره می‌کند. از آنجا که مایعات تمایل دارند در ناحیه ظریف زیر چشم جمع شوند، یکی از راه‌های کمک به جلوگیری از این امر، کاهش مصرف نمک است. چیپس سیب‎زمینی، غذاهای دودی مانند بیکن و حتی سبزیجات و سوپ‌های کنسرو شده می‌توانند پُر از نمک باشند، بنابراین بهتر است هر فرد برچسب محصول را بررسی کند و در صورت امکان غذای تازه را در خانه تهیه کند.

 

پف زیر چشم چیست؟

پف زیر چشم

 

پوست اطراف چشم، بسیار نازک و لطیف است و بعضی بیماری‌ها و عارضه‌ها می‌توانند به‌سرعت روی آن تأثیر بگذارند. تورم یا پف زیر چشم، یکی از عارضه‌هایی است که می‌تواند موجب بد نما شدن ظاهر فرد شود. این عارضه به خودی خود نیاز به درمان ندارد، اما در برخی موارد، ممکن است نشانه یک بیماری جدی در فرد باشد.

پف زیر چشم به انگلیسی

Under-Eye Swelling، Bags Under Eyes و  Puffy eyesاصطلاحاتی است که به پف و تورم زیر چشم اشاره دارند.

علت پف زیر چشم

علت پف زیر چشم z

پف کردن زیر چشم ممکن است مانند بسیاری از عارضه‌ های دیگر ژنتیکی باشد یا بر اثر پیری و ضعف بافت‌های اطراف چشم به‌وجود بیاید. ضعف بافت‌های چشم باعث می‌شود چربی‌ها به سمت پلک‌های تحتانی حرکت کنند و باعث تورم آنها شوند. این دو عامل، علتی طبیعی دارند و نگران کننده نیستند و به‌طور معمول، نیاز به درمان ندارند. ویدئوی زیر را تماشا کنید تا با علل پف چشم‌ها آشنا شوید.در ادامه نیز به تشریح برخی از آن‌ها می‌پردازیم.

1. خوردن نمک زیاد

استفاده بیش از حد نمک یا سدیم در رژیم غذایی، به بدن و ظاهر فرد آسیب می‌رساند. سدیم اضافی باعث می‌شود بدن آب را حفظ کند و آب اضافی باعث پف کردن صورت و بدن می‌شود. به همین دلیل، پوست نازک اطراف چشم ممکن است پف کند، مخصوصا اگر فرد در وعده صبحانه غذای نسبتا پر نمکی میل کند. با نوشیدن آب و گذشت زمان، ورم زیر چشم حاصل از مصرف سدیم از بین خواهد رفت. بهتر است برای پیشگیری از بروز این عارضه، از خوردن غذاهای فرآوری‌شده بسته‎بندی که نمک زیادی دارند، پرهیز شود. خوردن غذاهای پر پتاسیم مانند موز، ماست، سیب‌زمینی، زردآلوخشک و… برای مقابله با نمک اضافی بدن مفید است.

2. کم‌خوابی و پف زیر چشم

کم‌خوابی، یک علت بسیار شایع برای ورم زیر چشم است‌ که علاه بر این عارضه می‌تواند باعث قرمزی چشم، افتادگی پلک و تیرگی زیر چشم شود. کمبود خواب، باعث ضعف عضلات اطراف چشم و از بین رفتن کلاژن زیر چشم می‌شود. این اتفاق باعث می‌شود مایعات زیر چشم جمع شده و آن ناحیه متورم شود.

پف کردن زیر چشم به‎دلیل کم‌خوابی ممکن است تا 24 ساعت طول بکشد، اما اگر فرد به‌طور منظم کم‌خوابی داشته باشد، تورم زیر چشم می‌تواند دائمی شود. افراد بزرگسال در شبانه‌روز به 7 تا 9 ساعت و کودکان به 10 تا 13 ساعت خواب نیاز دارند.

3. آلرژی

آلرژی یکی از دلایل عمده ورم زیر چشم است. این اتفاق به این دلیل می‌افتد که سلول‌های محافظ در چشم، به‌نام ماست‌سل‌ها، پروتئینی ایمن به‌نام هیستامین را برای مبارزه با آلرژن‌ها به بدن می‌دهند. آلرژی می‌تواند باعث افزایش و تجمع مایعات در سینوس‌ها و اطراف چشم شود. این اتفاق یکی از دلایل معمول در ایجاد پف زیر پلک چشم است. آلرژی چشم می‎تواند به علت‎های متفاوتی اتفاق بیفتد که از جمله این موارد می‌توان حساسیت به گرد و خاک، دود، آلودگی، قارچ روی پوست، شوره سر، حیوانات، گیاهان، بعضی غذاها، مواد شیمیایی و عطر را نام برد.

آلرژی چشم قابل درمان است، اما فرد باید تا حد ممکن از موارد حساسیت‌زا دوری کند تا دچار پف زیر پلک چشم نشود.

4. سیگار کشیدن

استعمال سیگار و دخانیات مانند شیشه می‌تواند چشم را تحریک کند و باعث تورم زیر چشم شود. برای پیشگیری از پف زیر چشم، فرد باید از سیگار کشیدن خودداری کند و در مجاورت افراد سیگاری قرار نگیرد. اگر فرد به ذراتِ دودِ مانده در خانه حساسیت دارد، باید مدام سطوح و وسایل موجود در خانه و ماشین خود را تمیز کند. اگر در معرض دود سیگار بود نیز باید موها و لباس‌های خود را بشوید.

5. بیماری‌ها

گاهی پف کردن زیر چشم به علت وجود یک بیماری در فرد است. در ادامه به این بیماری‌ها اشاره می‌کنیم.

عفونت چشم

عفونت چشم می‌تواند باعث باد کردن زیر چشم در یک یا هر دو چشم شود. عفونت و تورم معمولاً ابتدا در یک چشم اتفاق می‌افتد، اما می‌تواند به سرعت به چشم دیگر هم منتقل شود. در صورت بروز این عارضه، فرد باید از لمس کردن یا مالیدن چشم‎هایش پرهیز کند. به‌طور معمول، عفونت چشم اگر جدی نباشد، طی یک هفته از بین می‌رود.

انواع عفونت‌های چشم که می‌تواند باعث پف زیر چشم شود، عبارتند از:

عارضه التهاب ملتحمه(قرمزی چشم)، گل‌مژه، عفونت در فولیکول مژه یا غده اشکی، شالازیون (انسداد غده ميبومين در پلک) و سلولیت پری اوربیتال (التهاب اطراف چشم)

مسدود شدن مجرای اشک

مجرای اشک، محلی برای بیرون رفت اشک و آب چشم است. در صورت مسدود بودن مجرای اشک، مایعات دیگر راهی برای بیرون رفتن ندارند و این اتفاق می‌تواند به پف زیر چشم منجر شود.

مسدود شدن مجرای اشک در نوزادان شایع است، اما ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد. انسداد مجاری چشم می‌تواند به‌دلیل عفونت، آرایش یا آسیب‌دیدگی چشم اتفاق بیفتد. در بیشتر موارد، این عارضه به خودی خود از بین می‌رود. در بزرگسالان مسدود شدن مجاری اشک ممکن است نشانه تومور باشد.

به‌طور معمول، یک کمپرس گرم و شستن چشم با سرم نمکی استریل، به پاک کردن عامل انسداد کمک می‌کند. در موارد جدی‌تر، ممکن است شما به درمان نیاز داشته باشید.

علائم و نشانه‌های مسدود شدن مجرای اشک عبارتند از:

جمع شدن اشک در چشم، تاری دید، سرخی چشم، عفونت چشم یا التهاب، درد، پف زیر پلک چشم، پوسته‌پوسته شدن، چرک یا مخاط اطراف چشم.

جراحت

یک خراش کوچک در اطراف چشم می‌تواند منجر به پف زیر چشم شود. ضربه به اطراف چشم، گاهی باعث جمع شدن چرک یا خون در زیر چشم و ایجاد تورم یا کبودی می‌شود.

بیماری گریوز

بیماری گریوز z 1

گریوز، بیماری چشمی است که بر اثر تیروئید ایجاد می‌شود. این اتفاق هنگامی می‌افتد که فرد دچار پرکاری تیروئید باشد. حدود 30 درصد مبتلایان به این بیماری، پف زیر چشم دارند. علائم و نشانه‌های بیماری گریوز شامل موارد زیر است:

احساس گرگرفتگی، درد یا فشار، سرخی، حساسیت به نور، بینایی دوگانه و تاری دید.

مونونوکلئوز (بیماری بوسه)

مونونوکلئوز (بیماری بوسه )، یک نوع بیمارى عفونى است که باعث تغییراتی در حالت چشم و بینایی فرد می‌شود. از جمله تغییراتی که این بیماری ایجاد می‌کند، پف زیر چشم است. این عفونت گاهی اوقات از طریق بوسیدن، عطسه و سرفه منتقل می‌شود. علائم مونونوکلئوز شامل سرخی چشم، درد،باد کردن زیر چشم ، گلو درد، خستگی، تب، سردرد، لوزه‌های متورم، تورم در گردن و زیر بغل و التهابات پوستی است.

مونونوکلئوز توسط ویروس ایجاد می‌شود؛ بنابراین آنتی‌بیوتیک‌ها به درمان آن کمک نمی‌کنند.

نارسایی کلیوی

تورم زیر چشم می‌تواند نشان‌دهنده مشکلات کلیوی باشد. این بیماری با علامت‌های دیگری مانند تورم در قوزک پا و انگشت‌ها همراه است.

راه‌های پیشگیری و درمان پف زیر چشم

برای جلوگیری از تورم بیشتر، فرد نباید چشم‌های خود را مالش دهد و به‌دنبال مراقبت پزشکی باشد. پزشک می‌تواند دارویی را تجویز کند که تورم را بلافاصله کاهش ‌دهد یا می‌تواند تشخیص دهد که پف چشم نشانه مشکلات جدی‌تری است یا خیر.

اگر فرد از حساسیت رنج می‌برد، باید سعی کند در داخل خانه هواکش‌ها و فیلترهای ورود و خروج هوا را همواره تمیز کند. در فضای باز نیز اقدامات احتیاطی مانند پوشیدن ماسک صورت، به‌ویژه در فصل بهار و پاییز می‌تواند به کاهش حساسیت‌ها کمک کند. همچنین، می‌تواند از پزشک بخواهد تا برای به حداقل رساندن اثرات آلرژی فصلی، آنتی‌هیستامین برای او تجویز کند.

در ویدئوی زیر می‌توانید برخی از غذاها که باعث افزایش پف چشم می‌شوند و برخی دیگر که باعث کاهش پف زیرچشم می‌شوند را تماشا کنید.

درمان پف زیر چشم با ماساژ

ماساژ اصولی و منظم همراه با استفاده از روغن‌های مناسب نظیر روغن زیتون، تاثرات زیادی در کاهش پف زیرچشم دارد.

ویدئوی زیر را تماشا کنید تا با نحوه انجام ماشاژ برای درمان پف زیرچشم آشنا شوید.

 

 

سیاهی زیر چشم چیست؟

سیاهی زیر چشم، عارضه‌ای است که در همه افراد از جمله کودکان و سالمندان ممکن است رخ دهد. به‌دلیل نازک و حساس بودن پوست زیر چشم، این قسمت از پوست آسیب‌‎پذیرتر و معمولا تیره‌تر از قسمت‌های دیگر است. سیاه شدن زیر چشم باعث می‌شود فرد چند سالی بزرگ‌تر از سنش دیده شود. از آنجا که اغلب خانم‌ها به زیبایی پوست اهمیت ویژه‌ای می‌دهند، اغلب از این نوع تیرگی گلایه دارند.

سیاه شدن زیر پلک‌های پایین در آقایان و خانم‌ها، رایج است. این سیاهی‌ها اغلب با گودی‌هایی همراه هستند و بدتر از همه اینکه، خلاص شدن از آن‌ها دشوار است.

 

سیاه شدن زیر چشم به انگلیسی

سیاهی زیر چشم به انگلیسی، Darkness Under the Eyes یا Dark Circles Under the Eyes نامیده می‌شود.

 

چه کسانی بیشتر دچار این عارضه می‌شوند؟

با گذشت زمان، پوست به‌طور طبیعی کلاژن خود را از دست می‌دهد و نازک‌تر می‌شود، بنابراین صرف‌نظر از اینکه فرد چه نوع پوستی دارد یا چه عادت‌های خوبی را حفظ کرده است، رگ‌ها کم‌کم از طریق پوست نازک اطراف چشم دیده می‌شوند.

حتی اگر فردی به‌طور دقیق بیشتر عمر خود را صرف مراقبت از پوستش کرده باشد، دیر یا زود علائم افتادگی پوست در چهره او نمایان می‌شود و این شامل گودی و سیاهی زیر چشم نیز می‌شود.

اگرچه این عارضه می‌تواند در هر فردی و در هر رده سنی اتفاق بیفتد، اما در موارد زیر رایج‌تر است:

  • افراد سالخورده
  • افرادی که بروز ژنتیکی این بیماری را دارند (هایپرپیگمنتیشن)
  • افرادی که از گروه‌های قومی غیرسفید هستند (پوست‌های تیره بیشتر مستعد هایپرپیگمنتیشن در اطراف ناحیه چشم هستند)

 

علت سیاهی زیر چشم

علت سیاهی زیر چشم

اگرچه خستگی ممکن است منطقی‌ترین توضیح برای این عارضه به نظر برسد، اما عوامل زیادی وجود دارند که می‌توانند در سیاه شدن زیر چشم نقش داشته باشند. البته در بیشتر موارد، جایی برای نگرانی وجود ندارد و نیازی به مراقبت پزشکی نیست. از دلایل کمتر شایعِ ایجادِ دایره‌های تیره زیر چشم می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • مالش بیش از حد چشم و اطراف آن
  • گرفتگی بینی
  • ضربه

اما علت‌های مهم‌ دیگری نیز وجود دارد که آگاهی و رعایت کردن آن باعث بروز کمتر این عارضه می‌شود. ویدئوی زیر را تماشا کنید تا با علل سیاهی و گودی زیر چشم بیشتر آشنا شوید. و درادامه به تشریح کامل این موضوع می‌پردازیم.

 

 

خستگی

خستگی زیاد و خواب کم می‌تواند باعث ایجاد دایره‌های سیاه در زیر چشم‌ها شود. کمبود خواب می‌تواند در پوست لک ایجاد کند و باعث شود بافت‌های تیره و رگ‌های خونی در زیر پوست ظاهر شوند. خستگی و کمبود خواب، اصلی‌ترین علت سیاهی زیر چشم در جوانان است.

همانطور که در مقاله گودی زیر چشم نیز به آن اشاره کردیم، کمبود خواب می‌تواند باعث احتباس مایعات در زیر چشم‌ها و در نتیجه ایجاد پف و گودی شود. در این صورت، دایره‌های سیاهی که دیده می‌شوند، ممکن است در واقع مایعاتی باشند که زیر چشم‌ها گیر افتاده باشند.

 

گردش ضعیف خون

پوست زیر چشم نازک و ضعیف است و تیرگی‌های زیر چشم ممکن است در واقع خونی باشد که با اکسیژن کم در آن ناحیه گردش می‌کند؛ بنابراین از دیگر دلایل سیاهی زیر چشم می‌توان به گردش ضعیف خون در این ناحیه اشاره کرد.

از سوی دیگر، از آنجا که رگ‌ها و مویرگ‌های حامل خونِ اکسیژن‌دار به رنگ آبی هستند و نزدیک به سطح پوست واقع شده‌اند، ناحیه زیر چشم ممکن است رنگ تیره‌تری داشته باشد.

 

سن

پیری، یکی دیگر از دلایل عمده ایجاد حلقه‌های تاریک در زیر چشم‌هاست. با افزایش سن، پوست نازک‌تر می‌شود و چربی و کلاژن مورد نیاز کم می‌شود و زیر چشم خاصیت ارتجاعی خود را از دست می‌دهد. با این اتفاق، رگ‌های خونی تیره زیر پوست نمایان‌تر شده و باعث تاریک شدن ناحیه زیر چشم می‌شود.

 

خستگی چشم یا فشار باصره

خیره شدن به صفحه تلویزیون یا رایانه می‌تواند باعث خستگی چشم شده و به چشم فشار وارد کند. این فشار می‌تواند باعث بزرگ شدن رگ‌های خونی اطراف چشم شود. در نتیجه پوست زیر چشم تیره‌تر می‌شود.

ساعات طولانی کار با کامپیوتر می‌تواند برای چشم‌ها آزاردهنده باشد و منجر به سیاه شدن زیر چشم شود.

 

کمبود آهن

سیاهی و گودی زیر چشم و کم‎خونی رابطه نزدیکی با هم دارند. در صورت عدم‌مصرف غذاهای سرشار از مواد مغذی، ممکن است زیر چشمان فرد دایره‌های تیره دیده شود. این تغییر رنگ، ناشی از کمبود مواد معدنی مانند آهن است. هنگامی که بدن فاقد میزان کافی آهن باشد، رگ‌های اطراف چشم نمایان‌تر می‌شوند. در مطالعه‌ای از گروهی مشخص شد که دایره‌های تیره زیر چشمِ حدودِ 50درصد آن‌ها به دلیل کم خونی بود. گیاهخواران بیشتر در معرض خطر ابتلا به کم‌خونی قرار دارند، زیرا مواد غذایی حیوانی، منابع اصلی غنی از آهن هستند.

 

استعمال دخانیات

استعمال دخانیات جریان خون را محدود می‌کند و باعث رنگ پریدگی بیش از حد پوست می‌شود و بر تیرگی چشم‌ها اثرگذار است. از سوی دیگر، سیگار حاوی ده‌ها ماده شیمیایی است که وارد بدن می‌شود. افراد سیگاری 4 برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری خواب آشفته‌تر و سبک‌تری دارند و این امر باعث تیرگی زیر چشم آن‌ها می‌شود.

 

آلرژی

واکنش‌های آلرژیک و خشکی چشم می‌تواند باعث ایجاد سیاهی زیر چشم شود. هنگام واکنش‌های آلرژیک، برای اینکه بدن به باکتری‌های مضر پاسخ دهد، هیستامین‌ها را آزاد می‌کند. به غیر از ایجاد علائم ناراحت‌کننده – از جمله خارش، قرمزی و پف چشم- هیستامین‌ها باعث می‌شوند رگ‌های خونی گشاد شده و سیاهی‌ها در زیر پوست نمایان‌تر شوند.

 

کمبود آب

کمبود آب یکی از علت‌های شایع سیاه شدن زیر چشم است که در مردان بیشتر از زنان دیده می‌شود. هنگامی که بدن به مقدار مناسب آب دریافت نکند، پوست زیر چشم شروع به لکه‌دار شدن و سیاهی می‌کند.

 

قرار گرفتن بیش از حد در معرض خورشید

قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید باعث می‌شود بدن مقدار زیادی ملانین تولید کند-رنگدانه‎‌ای که رنگ پوست را می‌سازد- نور خورشید بیش از حد، به‎ویژه برای چشم، می‌تواند باعث تیره شدن رنگدانه پوست زیر چشم شود.

 

ژنتیک

سابقه خانوادگی در ایجاد قسمت‌های تیره زیر چشم نقش دارد. سیاه شدن زیر چشم می‌تواند یک صفت ارثی باشد که در اوایل کودکی دیده می‌شود و ممکن است با افزایش سن بدتر شود یا به آرامی از بین برود. دیگر شرایط خاص پزشکی، مانند بیماری تیروئید، نیز می‌تواند باعث ایجاد دایره‌های تاریک در زیر چشم‌ها شود.

 

نشانه‌های سیاهی زیر چشم افراد

نشانه سیاهی زیر چشم

  • ظهور تدریجی لکه‌های تیره در زیر چشم‌ها
  • پف کردن ناحیه زیر پلک تحتانی
  • سیانوز

 

راه‌های پیشگیری از سیاهی زیر چشم

پیشگیری سیاهی زیر چشم

راه‌های پیشگیری بسیاری برای جلوگیری از ایجاد دایره‌های سیاه زیر چشم وجود دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

استفاده از مرطوب‌کننده‌ها

مرطوب‌کننده‌های بدون نسخه زیادی وجود دارد که باعث جلوگیری از ایجاد سیاهی در زیر چشم می‌شوند. بیشتر آن‌ها حاوی ویتامین E، آلوئه‎ورا، اسید هیالورونیک یا رتینول هستند.

 

روغن بادام و ویتامین E

استفاده از ویتامین E و روغن بادام، یکی از بهترین روش‌ها برای خلاص شدن از شر دایره‌های سیاه رنگ زیر چشم است. این ویتامین دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی است و از بافت‌های بدن و تخریب دیواره سلولی جلوگیری می‌کند. از سوی دیگر، مهم‌ترین عامل برای داشتن پوستی سالم و شفاف است. برای این منظور باید به مقدار مساوی از روغن بادام و ویتامین E با هم ترکیب و شب‌ها قبل از خواب به آرامی زیر چشم‌ها ماساژ داده شوند. صبح روز بعد، باید ناحیه مورد نظر با آب سرد شسته شود.

 

ژل آلوئه‌ورا

ژل آلوئه‌ورا، حاوی آلوئوزین است، ترکیبی که فعالیت تیروزیناز را مهار می‌کند. این ژل می‌تواند به جلوگیری از ایجاد رنگدانه‌های بیش از حد پوست و سیاهی زیر چشم کمک کند. همچنین می‌تواند پوست را هیدراته و آن را انعطاف‌پذیر کند.

 

آب لیمو

لیمو منبعی غنی از ویتامین C است. ویتامین C، خاصیت ضدرنگدانه‎ای دارد و ممکن است به افزایش ضخامت پوست زیر چشم کمک کند. ضخیم شدن پوست به پنهان شدن رگ‌های خونی کمک می‌کند.

 

ماست

ماست، حاوی سیستئین است که فعالیت تیروزیناز را مهار می‌کند و از ایجاد رنگدانه و دایره‌های تیره جلوگیری می‌کند.

راه‌های درمان سیاهی زیرچشم

پف، سیاهی، ورم و گودی زیرچشم دارای علائم و علل مشترک و هم چنین منحصربه فرد هستند که در این مقاله سعی گردید به صورت کامل بیان گردد.روش‌های خانگی ارائه شده برای درمان نیز اغلب برای همه این مشکلات کاربرد دارد.

در ویدئوی زیر از زیباکلیک راه‌های خانگی درمان سیاهی زیر چشم بیان می‌گردد.موارد گفته شده برای درمان پف زیرچشم و همچنین گودی زیر چشم نیز مفید می‌باشد.

 

 

سوالات متداول

چرا پس از بیداری، سیاهی و گودی زیر چشم‎ بیشتر است؟

فردی که خواب است پلک نمی‌زند و این بخشی از دلیل رشد چربی چشم است. پلک زدن برای چشم‌ها مانند راه رفتن برای پاها است. هنگام بیکاری، اندام تحتاتی برخی از افراد دچار تورم می‌شود که به محض راه رفتن از بین می‌رود و ماهیچه‌های پا شروع به پخش کردن مایعات به دام افتاده می‌کنند. این مایعات دوباره به گردش خون جذب می‌شوند. مشابه همین عمل برای چشم‌ها رخ می‌دهد. چشم‌های بسته و پلک نزدن هنگام خواب می‌تواند در افراد خاصی مشکل گودی پای چشم را برجسته کند. وقتی فرد از خواب بیدار می‌شود پف زیر چشم بیشتر است، زیرا مایعات مدت زمان بیشتری را درون کیسه استقرار داشته‌اند. وقتی بیدار می‌شود و شروع به پلک زدن می‌کند، برخی از پف‌ها به‎تدریج از بین می‌روند.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

ممکن است فرد شکل ظاهری آن‌ها را دوست نداشته باشد، اما گودی زیر چشم معمولا بی‌ضرر است و نیازی به مراقبت پزشکی ندارد. در صورت تورم شدید، مداوم، دردناک، خارش یا قرمزی باید به پزشک مراجعه شود.

آیا گودی پایین چشم، نشانه بیماری است؟

اکثر اوقات، سیاهی و گودی زیر چشم، تنها یک مشکل آرایشی است که بر اثر کهولت سن اتفاق می‌افتد. اگر گودی پای چشم، قرمز و به‌شدت متورم باشد، باید درباره عارضه‌های زیر با پزشک صحبت شود:

  • آلرژی به مواد غذایی، مواد شیمیایی یا چیزهایی در محیط
  • چشم صورتی (التهاب ملتحمه)
  • گل مژه
  • نوعی عفونت شدید چشم به‌نام سلولیت‎مداری
  • جراحت یا تروما
  • بیماری گریوز
  • سرطان چشم
  • بیماری تیروئید

علت سیاهی زیر چشم کودکان چیست؟

4 دلیل اصلی ایجاد دایره‌های تیره در زیر چشم کودکان عبارتند از: ژنتیک، آلرژی، کمبود خواب و احتباس مایعات.

آیا بارداری باعث ایجاد سیاهی در زیر چشم‌ها می‌شود؟

بله این احتمال وجود دارد که فرد در دوران بارداری، حلقه‌های تیره را تجربه کند. از نظر پزشکی به این بیماری ملاسما گفته می‌شود که می‌توان از آن به عنوان ماسک حاملگی نیز یاد کرد.

آیا سیاهی زیر چشم بعد از عمل بینی ثابت است؟

دایره‌های تاریک زیر چشم، در واقع خونی است که در لبه پلک پایین به دام افتاده است. این سیاهی‌ها دائمی نیستند اما ممکن است تا 6 ماه دیده شوند.

چه موقع باید برای درمان این این عارضه پزشک مراجعه کرد؟

دایره‌های تاریک زیر چشم معمولا مشکل پزشکی نیستند. اگر تغییر رنگ و تورم در زیر یک چشم ظاهر شد و با گذشت زمان بدتر شد، باید به پزشک مراجعه کرد. اگر فردی می‌خواهد راه حل پایدارتری از کانسیلرها و کرم‌های بدون نسخه پیدا کند، می‌تواند نزد متخصص پوست برود.

آیا گودی و پف زیر چشم نشانه کم‌خونی است؟

خیر. پف و گودی زیرچشم، نشانه اختصاصی ابتلا به کم‌خونی نیستند. البته این عارضه‌ها ممکن است به علت کمبود مواد مختلف مانند جذب نشدن آهن در بدن اتفاق بیفتند، ولی این مورد به ندرت رخ می‌دهد.

پف زیر چشم نشانه اعتیاد است؟

پف همراه با چروک در اطراف چشم می‌تواند نشانه مصرف ترياک، هروئين، کراک و شيشه باشد. پس از 2 یا 3 ماه از مصرف هروئين، کراک و شيشه و 5 تا 6 ماه از مصرف ترياک ممکن است این علامت در فرد ظاهر شود.

آیا تزریق بوتاکس موجب پف زیر چشم می‌شود؟

بوتاکس، روشی است که با تزریق زیرپوست باعث کاهش تدریجی چین و چروک می‌شود. تزریق بوتاکس می‌تواند اثرات جانبی داشته باشد. یکی از این اثرات جانبی، ورم شدید چشم‌ها و پف کردن دور چشم است. در صورت استفاده از دوز بالایی از بوتاکس یا تزریق آن در نزدیکی ماهیچه چشم، ممکن است این عارضه رخ دهد. برای جلوگیری از این اتفاقات، لازم است تزریق بوتاکس به پزشکان متخصص سپرده شود.

 

منابع

https://www.healthline.com

https://www.healthline.com

https://www.realself.com

https://www.mayoclinic.org

 

نمایش بیشتر

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن

ویزیت رایگان

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید