عدم تقارن سینه ها:علائم،علل و عوارض

عدم تقارن سینه ها چیست؟
عدم تقارن سینه ها زمانی روی میدهد که اندازه، حجم، موقعیت یا شکل یک سینه با دیگری متفاوت باشد. این عارضه بسیار شایع است و بیش از نیمی از زنان را مبتلا میکند. دلایلیکه سبب عدم تقارن پستانها میشوند چندان خطرناک نیستند، اما از آنجا که سینهها بخش جداییناپذیر از زیبایی بهشمار میروند، تقارن داشتن آنها برای زنان از اهمیت بالایی برخوردار است.
عدم تقارن سینه ها به انگلیسی
در انگلیسی به نامتقارن بودن سینه ها Breast asymmetry گفته میشود که بهدلایل مختلف سینهها با یکدیگر متفاوت هستند.
نشانههای سینه های نامتقارن
نامتقارن بودن سینه ها همراه با یک علامت اصلی است که دو سینه با یکدیگر تفاوت دارند که این تفاوت میتواند در موارد زیر باشد:
- تفاوت در اندازه سینهها
- تفاوت در حجم سینهها
- تفاوت در شکل سینهها
علت عدم تقارن سینه ها
عدم تقارن سینه ها میتواند از دلایل مختلفی نشات گرفته باشد که در ادامه به این دلایل خواهیم پرداخت.
شکل آناتومی بدن
بیشتر اعضای زوج بدن انسان، مانند چشمها، ابروها، دستها و پاها صد درصد با هم متقارن نیستند؛ بنابراین داشتن سینه های نامتقارن نیز میتواند به خاطر آناتومی بدن و کاملا طبیعی باشد. البته این عدمتقارن میتواند شدت و ضعف داشته باشد که در حالت ضعیف آن امری کاملا طبیعی است.
عدم تقارن سینه ها بر اثر ضربه خوردن
گاهی ضربههای شدید روی سینه، قبل و حین دوران رشد میتواند عاملی برای عدم تقارن سینه ها در دختران شود.
دوران بارداری یا شیردهی
یکی از عوامل که همراه با تغییرات هورمونی ممکن است سبب عدم تقارن پستانها شود، دوران حاملگی و شیردهی است. البته این عارضه پس از این دوران رفع خواهد شد. شیردهی میتواند عامل بزرگ شدن سینه چپ در زنان شیرده شود، زیرا بسیاری از زنان عنوان کردهاند که ترجیح میدهند هنگام شیر دادن دست راست آنها آزاد باشد و از اینرو نوزاد بیشتر از سینه چپ مادر تغذیه میکند و سبب بزرگتر شدن آن شود. اما در کل بابت این موضوع نگران جدی وجود ندارد.
استفاده از داروهای ضدبارداری یا هورمونی
استفاده از داروهای ضدبارداری یا هورمونی ممکن است سبب عدم تقارن سینه ها شوند. البته سینههایی که بهدلیل مصرف یا تغییرات هورمونی، اندازه یا شکل آنها تغییر میکند، با قطع کردن دارو و گذشت زمان به مرور به حالت عادی باز میگردند. هرچند تغییرات هورمونی امکان دارد سبب از دست رفتن بافت و چربی پستان شود.
بیماریهای خاص
در بیماری نادری بهنام بزرگی سینه در نوجوانان یا دختران باکره، یک سینه به صورت کاملا مشخص بیشتر از دیگری رشد میکند. این مشکل در اغلب مواقع سبب بروز مشکلات روانشناختی میشود که معمولا با جراحی درمانشدنی است.
کیست و اثر آن بر عدم تقارن سینه ها
کیست یا فیبروز، نوعی توده بافتی است که امکان دارد در داخل یک سینه رشد کند و سبب بزرگتر شدن یک سینه نسبت به دیگری شود. این بافتها غیرسرطانی هستند. البته در بیماری همچون «فیبروکیستیک سینه»، سینه برجسته شده یا حالت طناب مانندی خواهد داشت و بیماری «فیبروآدنوما» ممکن است یک سینه نسبت به سینه دیگر بزرگتر شود.
اسکولیوز
بیماری اسکولیوز یا انحنای ستون فقرات سبب میشود یک سمت قفسه سینه پهنتر از سمت دیگر شود و در نتیجه به بزرگی یک سینه نسبت به سینه دیگر بیانجامد. عدم تقارن سینه ها در دخترانی که در دوره بلوغ هستند یکی از نشانههای اسکولیوز بهشمار میرود.
عدم تقارن سینه ها به علت ایمپلنت
در برخی مواقع، عوارض ناشی از ایمپلنت سینه امکان دارد منجر به عدم تقارن پستانها شود. برای نمونه زمانی که بافت داخلی اطراف ایمپلنت سینه، زخم میشود، انقباض کپسولی روی میدهد که میتواند سبب نامتقارن بودن سینه ها شود.
سرطان سینه
نامتقارن بودن سینه ها میتواند یکی از علائم سرطان سینه باشد. بزرگ شدن یکی از سینهها بهطور ناگهانی میتواند از نشانههای سرطان سینه بهشمار رود که در این صورت فرد باید به سرعت به پزشک مراجعه کند. در صورت وجود بافتهای سرطانی، علاوه بر اندازه، تراکم و ساختار بافت سینه نیز تغییر میکند.
تغییرات هورمونی در دوران بلوغ
یکی از عواملی که سبب عدم تقارن سینه ها میشود، تغییرات هورمونی است که در دوران بلوغ دختران روی میدهد. در این دوران معمولا یکی از سینهها زودتر از دیگری شروع به رشد میکند و زمان توقف رشد ممکن است یکی کوچکتر از دیگری باشد و همینگونه نیز باقی بماند.
البته چندین عارضه در دوران بلوغ ممکن است سبب نامتقارن بودن سینه ها شوند، ازجمله لولهای شدن پستانها که به این عارضه «هیپوپلاسیا» نیز گفته میشود. این عارضه میتواند باعث لولهای شدن یک یا هر دو سینه در دوران بلوغ شود. «آماستیا» نیز عارضهای است که در صورت رشد نکردن بافت پستان یا نبود نوک پستان در زمان رشد روی میدهد. همچنین سندرم «پولاند» زمانی روی میدهد که عضلات سینهای رشد کافی نداشته باشند و یک یا هر دو سینه را درگیر کند.
دوره قاعدگی و عدم تقارن سینه ها
چرخه عادت ماهانه، بافتهای سینه را دستخوش تغییر میکند. برای نمونه با نزدیک شدن به روزهای تخمکگذاری، پستانها سفت، پُرتر و حساس میشوند و ممکن است یکی از سینهها بزرگتر به نظر برسد. هنگام قاعدگی نیز سینهها کوچکتر و در برخی مواقع دچار عدم تقارن میشوند که دائمی نیست.
سوالات متداول
چه زمانی برای تقارن نبودن سینهها باید به پزشک مراجعه کرد؟
همانگونه که عنوان شد، عدم تقارن سینه ها در بیشتر موارد امری طبیعی است و نیاز به درمان ندارد. اما در صورت تغییرات ناگهانی و بزرگ شدن یکی از سینهها ضروری است که فرد به پزشک مراجعه کند و بزرگ شدن علت آن را جویا شود.
بین داشتن سینه های نامتقارن با سرطان سینه ارتباط وجود دارد؟
براساس تحقیقات انجامشده در سال 2015 میلادی، زنانی که اختلاف اندازه پستانهای آنها بیش از 20 درصد است، امکان بروز سرطان سینه در آنها بیشتر از دیگر زنان خواهد بود.