پوست

تیرگی واژن در زنان: علل، علائم و راههای پیشگیری

تیرگی واژن چیست؟

بدون در نظر گرفتن رنگ پوست، هر کسی ممکن است تیرگی واژن را تجربه کند. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که پوست به وفور ملانین تولید کند. این تغییر رنگ ممکن است به کشاله ران نیز کشیده شود. اگرچه تیرگی ناحیه واژن، یک نگرانی جدی نیست، اما خانم‌هایی که این مشکل را تجربه کرده‌اند، می‌خواهند بدانند چرا این اتفاق برایشان می‌افتد. در ادامه در این‌باره بحث خواهیم کرد.

عارضه تیرگی واژن به انگلیسی

این عارضه به انگلیسی Darkness of Vagina یا Dark skin genital area نامیده می‌شود.

علت تیرگی و سیاهی واژن

علت تیرگی و سیاهی واژن

دلایل متعددی وجود دارد که ممکن است فرد دچار تیرگی واژن شود. برخی از این دلایل عبارتند از:

افزایش سن

بسیار طبیعی است که مناطق خصوصی بدن با افزایش سن تیره‌تر شوند. تیرگی واژن می‌تواند به علت نوسانات هورمونی اتفاق بیفتد. از سوی دیگر، ممکن است پوست با گذشت زمان، نه‌تنها از نظر بافت و خاصیت ارتجاعی، بلکه از نظر رنگ نیز تغییر کند. به همین دلیل، ممکن است فرد متوجه تیره شدن قسمت‌های خاصی از بدنش شود. روش‌های روشن‌کننده غیرتهاجمی، می‌توانند باعث سفیدی واژن و معکوس کردن اثر تیرگی شوند.

عرق کردن وتیرگی واژن

عرق کردن، یکی دیگر از دلایل تیرگی واژن است. عارضه‌ای که ممکن است هنگام ورزش یا پیاده‌روی رخ دهد و باعث نازک‌تر شدن پوست، خارش و تغییر رنگ آن شود. اگر فردی به‎طور مکرر عرق می‌کند، ممکن است متوجه سایه تیره‌تری در ناحیه تناسلی‌اش شده باشد. این امر، عمدتا به این دلیل است که عرقِ بدن، حاوی مواد شیمیایی است که نه‎تنها روی بافت پوست، بلکه روی رنگ آن نیز تاثیر می‌گذارد. علاوه بر این، منطقه شرمگاهی معمولا محدود است، به این معنا که عرق می‌تواند تا زمانی که فرد ناحیه مورد نظر را بشوید یا به حمام برود، در آنجا باقی بماند و موجب تغییر رنگ شود.

رعایت بهداشت و شست‌وشوی مکرر می‌تواند مانع تجمع عرق در ناحیه شرمگاهی شود. برای این منظور نباید از صابون‌های معطر استفاده شود، زیرا منطقه مورد نظر را تحریک می‌کند. همچنین بهتر است لباس زیر خریداری شده قبل از استفاده شسته شود.

عدم‎تعادل هورمونی

عدم‎تعادل هورمونی، مهم‌ترین علت تیرگی واژن در دوران بارداری، شیردهی یا قاعدگی است. این عارضه ممکن است بین مبتلایان به سندروم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) نیز دیده شود.

اگر به نوک پستان‌های زنی که باردار بوده و زایمان کرده، توجه شود، مشاهده می‌شود بسیار تیره‌تر از نوک پستان زنی است که هرگز باردار نبوده است. دلیلش این است که در دوران بارداری، ملانین در پاسخ به افزایش سطح استروژن در بافت‌هایی مانند نوک پستان و ناحیه بیکینی جمع می‌شود. این رنگ هرگز بعد از بارداری و شیردهی به اصل خود برنمی‌گردد.

در دوران بلوغ، هورمون‌های جنسی در بدن افزایش می‌یابند و این امر باعث افزایش ملانین می‌شود که در نتیجه آن، واژن، کشاله ران و نوک سینه‌ها تیره می‌شوند.

اصلاح مکرر و تیرگی واژن

در صورت اصلاح بیش از حد، ممکن است منطقه شرمگاهی به مرور زمان تیره شود. این امر می‌تواند به‌دلیل ترکیبات شیمیایی موجود در کرم‌های اصلاح و لوسیون و سوزشِ مداوم پوست هنگام بازگشت موهای جدید باشد.

اصلاح کمتر می‌تواند از تیرگی بیشتر جلوگیری کند، زیرا به پوست فرصتی برای بهبودی می‌دهد. علاوه بر این، فرد می‌تواند به جای از بین بردن کامل موها، آن‌ها را کوتاه نگه دارد. همچنین می‌توان روش‌های دیگر رفع موهای زائد مانند اپیلاسیون یا لیزر را امتحان کرد.

داروهای خاص

مصرف برخی از داروهای خاص مانند داروهای هورمونی ضدبارداری یا داروهای شیمی‌درمانیِ خاص، ممکن است منجر به تیرگی بیش از حد واژن شود.

رطوبت و عدم تهویه

از آنجا که منطقه شرمگاهی معمولا محدود و پوشیده شده است، هوا نمی‌تواند از آن منطقه عبور کند؛ در نتیجه کمبود هوا یا تهویه، باعث تغییر رنگ پوست و رطوبت در آن ناحیه و تیرگی واژن می‌شود.

برای جلوگیری از بروز این مورد، بهتر است از لباس زیری استفاده شود که راه تنفس داشته باشد. همچنین می‌توان بدون لباس زیر خوابید تا ناحیه شرمگاهی شبانه تنفس کند.

اصطکاک از طریق پوشیدن لباس تنگ

پوشیدن لباسِ بسیار تنگ یا لباس زیر نامناسب، می‌تواند باعث ایجاد اصطکاک در ناحیه شرمگاهی شود. از سوی دیگر، شلوارهای خیلی تنگ می‌توانند منجر به پوسته‌پوسته شدن پوست و تحریک واژن شوند.

هنگامی که پوست اصطکاک را تجربه می‌کند، به‌طور طبیعی ضخیم می‌شود تا از خود محافظت کند. به این روش کراتینیزیشن (keratinization) گفته می‌شود. کراتینیزیشن، بخشی از تشکیل سد فیزیکی است که در آن کراتینوسیت‎ها (سلول‌های حاوی کراتین) کراتین بیشتر و بیشتری تولید کرده و با حرکت بالاتر در لایه‌های خارجی پوست، فرآیند بلوغ را طی می‌کنند. پس از بلوغ کامل، این لایه ریخته و لایه‎برداری می‌شود و با لایه‌های زیر آن جایگزین می‌شوند. کراتینوسیت‎ها علاوه بر کراتین، حاوی ملانین نیز هستند.

سایر دلایل تیرگی واژن

  • آکانتوزیس نیگریکانس (acanthosis nigricans)، نوعی اختلال رنگدانه پوستی
  • دیابت قندی
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید
  • پوست خشک
  • کمبود ویتامین خاص
  • افزایش وزن
  • سرطان معده
  • کم‎کاری تیروئید
  • عفونت

روش‌های پیشگیری از تیرگی واژن

روش های پیشگیری از تیرگی واژن

برای پیشگیری از تیره شدن ناحیه تناسلی، چندین راهکار وجود دارد:

  • جلوگیری از عرق کردن با پوشیدن شلوارک آزاد یا دامن
  • تمیز نگه داشتن ناحیه بیکینی به‎منظور به حداقل رساندن پوست مرده
  • پوشیدن لباس‌های گشاد و آزاد برای جلوگیری از عرق کردن و اصطکاک
  • عدم شیو یا موم زدن بیش از حد

سوالات متداول

آیا تیرگی واژن به معنای سرطان است؟

پوست واژن به‌طور طبیعی، تیره‌تر است و ترومایی مانند زایمان یا رگ‌های قابل رویت ممکن است باعث تغییر رنگ آن شوند. با این حال، لکه‌های تیره واژن ممکن است نشان‌دهنده ملانوما باشد. ملانوما در خانم‌های بالای 50 سال، شایع است. اگر فردی در این سن متوجه تغییر رنگ پوست شد، برای ارزیابی باید به پزشک مراجعه کند.

آیا طبیعی است که پوست واژن، تیره‌تر باشد؟

بله، پوست فرج که در بیرون از .اژن قرار دارد و قابل مشاهده است، معمولا تیره‌تر از رنگ پوست بدن است و این طبیعی است.

واژن سالم چگونه به نظر می‌رسد؟

پوست واژن با پوست سایر قسمت‌های بدن تفاوت دارد. این پوست از مخاط ساخته شده است. واژن معمولا صورتی به نظر می‌رسد، اما در زنان یائسه ممکن است روشن‌تر باشد.

چه افرادی بیشتر دچار تیرگی واژن می‌شوند؟

یک فرد چاق ممکن است بر اثر تعرق، بیشتر در معرض این عارضه قرار بگیرد. افرادی که عدم‌تعادل هورمونی یا دیابت دارند نیز بیشتر مستعد ابتلا به این عارضه هستند.

نمایش بیشتر

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن

ویزیت رایگان

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید