پوست

پسوریازیس تناسلی: علائم،علل،پیشگیری و درمان

فهرست محتوای مقاله

پسوریازیس تناسلی

پسوریازیس تناسلی نوعی بیماری پوستی است که دستگاه تناسلی یا اطراف آن از جمله ران، پوست بین ران و کشاله ران یا بین باسن را درگیر می‌کند و به ندرت داخل واژن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. گاهی اوقات ممکن است افراد به طور همزمان این عارضه را روی سایر قسمت‌های بدن خود مشاهده کنند.

پسوریازیس یک بیماری مقاربتی و واگیردار نیست، اما می‌تواند احساس فرد را در مورد بدنش تغییر دهد و در زندگی عاشقانه او خلل ایجاد کند.

انواع پسوریازیس تناسلی

پسوریازیس معکوس رایج‌ترین نوع پسوریازیس ناحیه تناسلی است که اغلب دارای تکه‌های قرمز روشن، صاف و براق است. البته این علائم ممکن است در ناحیه درگیر متفاوت بروز کند.

علائم پسوریازیس تناسلی

علائم پسوریازیس تناسلی
علائم پسوریازیس تناسلی

پسوریازیس ممکن است اندام تناسلی یا نواحی اطراف آن از جمله موارد زیر را درگیر کند:

  • ران‌ها
  • چین‌های بین ران و کشاله
  • مقعد و خط بین باسن

پسوریازیس در چنین مناطقی اغلب متفاوت به نظر می‌رسد. از آنجا که اندام‌های خصوصی بسیار حساس هستند، علائم این بیماری بیشتر احساس می‌شوند. این علائم شامل موارد زیر می‌شوند:

علائم پسوریازیس تناسلی: خارش

برای بسیاری از افراد، خارش بدترین قسمت بیماری است. خارش می‌تواند فرد را تا صبح بیدار نگه دارد و مانع از برقراری رابطه جنسی شود. حتی ممکن است هنگام خراشیده شدن خونریزی کند.

علائم پسوریازیس تناسلی: سوزش

پسوریازیس تناسلی می‌تواند این احساس را به وجود بیاورد که انگار یک کبریت گرم روی پوست قرار دارد. عرق، گرما و اصطکاک این احساس را بدتر می‌کند.

علائم پسوریازیس تناسلی: درد

این عارضه همیشه دردناک نیست، اما نادیده گرفتن آن کار سختی است. هرچه فرد بیشتر حرکت کند یا عرق کند، پوستش بیشتر تحریک می‌شود. ورزش و برقراری رابطه جنسی علائم را بدتر می‌کند. در برخی از افراد حتی نشستن نیز ممکن است آسیب‌زا باشد.

علائم پسوریازیس تناسلی: عفونت

در اثر خراشیدن یا حرکت، پوست می‌تواند باز شود و خونریزی کند. این امر زمینه را برای بروز عفونت‌های باکتریایی یا قارچی فراهم می‌کند. اگر فردی احساس می‌کند به طور همزمان هم عفونت و هم پسوریازیس دارد، بهتر است هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کند.

تاثیر پسوریازیس تناسلی

تاثیر پسوریازیس تناسلی در بدن
تاثیر پسوریازیس تناسلی در بدن

علائم پسوریازیس تناسلی با توجه به ناحیه تحت عارضه، در یکی از دسته‌های زیر جای می‌گیرد.

پسوریازیس مقعد و اطراف آن

 پسوریازیس نزدیک یا روی مقعد نیز رخ می‌دهد. این عارضه در این ناحیه به رنگ قرمز یا بنفش و پوسته پوسته نشده بروز می‌کند و احتمال خارش آن وجود دارد. علائم بروز آن همچنین ممکن است شبیه عفونت‌های مخمری، خارش بواسیر و آلودگی کرم سوزن باشد.

پسوریازیس تناسلی مقعد همچنین می‌تواند منجر به خونریزی مقعدی، درد هنگام دفع مدفوع و خشکی آن شود. پوسته پوسته شدن شدید و تغییر رنگ قرمز یا بنفش از دیگر علائم این بیماری است که ممکن است در چین های باسن ایجاد شود‌.

پسوریازیس در بالای ران­ ها

پسوریازیس در قسمت فوقانی ران شبیه به تکه‌های کوچک و گردی است که به رنگ قرمز یا بنفش و پوسته پوسته هستند. امکان تحریک ضایعات در این ناحیه وجود دارد ، به خصوص در افرادی که ران های آنها هنگام راه رفتن یا دویدن به هم مالیده می‌شود.

پسوریازیس در چین ­های بین ران و کشاله ران

پسوریازیس تناسلی
پسوریازیس تناسلی

پسوریازیس در چین و چروک بین ران و کشاله ران به صورت غیر پوسته‌ای ، قرمز و سفید ظاهر می‌شود. همچنین ممکن است پوست دارای شکاف یا ترک شود. کسانی که اضافه وزن دارند یا بسیار فعال هستند نیز ممکن است در چین‌های پوست دچار عفونت شوند که شبیه عفونت مخمری است. زنان و مردان می توانند علائم پسوریازیس را در این چین‌ها مشاهده کنند.

پسوریازیس در پوبیس

پوبیس درست بالای اندام تناسلی قرار دارد که ممکن است دچار این عارضه شود. پوست در ناحیه شرمگاه حساسیت بیشتری دارد، بنابراین پزشکان معمولاً هنگام استفاده از روش های درمانی در این ناحیه احتیاط را توصیه می­ کنند.

پسوریازیس تناسلی در مردان (پسوریازیس آلت تناسلی)

در پسوریازیس آلت تناسلی، آقایان می‌توانند لکه‌های قرمز کوچکی را روی نوک آلت تناسلی خود ببینند. تکه‌های فلس مانند هنگام ختنه بیشتر دیده می‌شوند. در مردان، آلت تناسلی و بیضه ممکن است درگیر شوند. حشفه یا سرنره، بالاتر از محلی که هنگام ختنه برداشته می‌شود) و تاج سر نره بیشتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند. در مردان ختنه شده، پلاک‌ها می‌توانند زبرتر از بقیه قسمت‌های پوست دستگاه تناسلی باشند. در مردان ختنه نشده، پلاک‌های بدون پوست بیشتر دیده می‌شوند.

پسوریازیس تناسلی در زنان (پسوریازیس واژن)

پسوریازیس تناسلی در زنان
پسوریازیس تناسلی در زنان

خانم‌ها ممکن است پلاک‌های فلس مانند وخاکستری را در فرج (vulva)، درست بیرون واژن، مشاهده کنند؛ اما در چین‌های پوستی شاهد فلس‌هایی به رنگ قرمز براق باشند. ممکن است فرد در این ناحیه احساس خارش کند، که باید سعی کند آن را نخراشد. خراش می‌تواند منجر به عفونت و خشکی در واژن و همچنین  منجر به ضخیم شدن پوست و خارش اضافی شود. پسوریازیس دستگاه تناسلی به طور معمول بر غشاهای مخاطی تأثیر نمی‌گذارد و در لایه خارجی پوست واژن باقی می ماند. به همین دلیل پسوریازیس رحم نمی‌تواند وجود داشته باشد.

علت پسوریازیس تناسلی

هنگامی که فردی به پسوریازیس مبتلا می‌شود، سلول‌های پوستی او بسیار سریع‌تر از حد طبیعی رشد می‌کنند. از آنجا که بدن نمی‌تواند از شر همه آن‌ها خلاص شود، در تکه‌های پوسته پوسته و قرمز جمع می‌شوند. این امر به دلیل مشکل در سیستم ایمنی بدن اتفاق می‌افتد. به طور معمول سیستم ایمنی به میکروب‌هایی حمله می‌کند که قصد دارند فرد را بیمار کنند. وقتی فردی به پسوریازیس مبتلا می‌شود، سیستم ایمنی ممکن است به اشتباه به سلول‌های سالم پوست حمله کند.

علت دقیق ابتلا به پسوریازیس ناشناخته مانده است. ژنتیک می‌تواند یکی از علت‌های ابتلا به این نوع پسوریازیس ناحیه تناسلی باشد اما ابتلای یکی از اعضای خانواده به آن به این معنا نیست که سایر اعضای خانواده نیز به این عارضه مبتلا خواهند شد.

تا عامل تحریک کننده‌ای وجود نداشته باشد هیچکس به پسوریازیس مبتلا نمی‌شود.

 برخی از رایج‌ترین عوامل تحریک کننده عبارت‌اند از:

  • عفونت‌ها
  • جراحات پوستی
  • اضافه وزن یا چاقی
  • سیگار کشیدن
  • استرس
  • مصرف داروهای خاص
  • لباس زیر تنگ
  • آب و هوای سرد

موارد نام برده شده می‌توانند باعث برافروختگی پسوریازیس نیز شوند. شناخت و یادگیری نحوه مدیریت عوامل تحریک کننده می‌تواند به بهبود علائم کمک کند و برافروختگی کمتری را به دنبال داشته باشد.

تشخیص پسوریازیس تناسلی

هیچ آزمایشی برای پسوریازیس وجود ندارد. بیشتر اوقات، متخصص پوست می‌تواند آن را فقط با نگاه به پوست تشخیص دهد. پسوریازیس آلت تناسلی می‌تواند مانند بثورات دیگر از جمله اگزما، عفونت‌های مخمری و حتی یک نوع نادر از سرطان پوست به نظر برسد. اگر پزشک در مورد عارضه مطمئن نباشد، ممکن است نمونه کوچکی را بردارد (بیوپسی) و آن را در آزمایشگاه بررسی کند.

تفاوت پسوریازیس تناسلی با سایر اشکال پسوریازیس

پسوریازیس ناحیه تناسلی معمولا فلس‌های خیلی ضخیم و پلاک‌های نقره‌ای رنگی را که علامت سایر پسوریازیس‌ها است، ندارد.

پسوریازیس آلت تناسلی، مانند بثورات قرمز به نظر می‌رسد. هنگامی که در ناحیه کشاله ران ظاهر می‌شود، اغلب با قارچ اشتباه گرفته می‌شود. هنگامی که روی دستگاه تناسلی ظاهر می‌شود، ممکن است با یک بیماری مقاربتی اشتباه گرفته شود. به همین دلیل اغلب بیماران به اشتباه تشخیص داده شده و درمان می‌شوند. برای تشخیص پسوریازیس ناحیه تناسلی ممکن است به بیوپسی پوست نیاز باشد.

علائم بیماری پسوریازیس تناسلی ، مانند درد، سوزش و خارش، اغلب بدتر می‌شوند زیرا ناحیه کشاله ران به طور مداوم در معرض اصطکاک، گرما و رطوبت قرار دارد. یکی از ویژگی‌های این نوع پسوریازیس تمایل به بدتر شدن آن با هر نوع ضربه پوستی است. در ناحیه کشاله ران، پوشیدن لباس تنگ، مالیده شدن پوست روی پوست، فعالیت‌های ورزشی و فعالیت‌های جنسی می‌تواند علائم را بدتر کند.

پیشگیری از پسوریازیس آلت تناسلی

بهترین روش پیشگیری از این عارضه این است که از خشکی بیش از حد پوست ناحیه تناسلی جلوگیری شود. برخی از روش‌های مرطوب نگه داشتن پوست این نواحی شامل موارد زیر می‌شوند:

  • استفاده از پاک کننده پوستی که لطیف باشد.
  • پرهیز از استحمام طولانی مدت در آب گرم
  • باید از مرطوب کننده بعد از حمام، در حالی که پوست هنوز مرطوب استفاده شود.
  • استفاده از کمپرس سرد در مناطق خشک پوست

درمان پسوریازیس ناحیه تناسلی با کرم ها‌و پمادهای موضعی

این کرم ها‌مستقیماً روی پوست آسیب دیده اعمال می‌ شوند و می‌ توانند شامل کورتیکواستروئیدها، آنالوگ های ویتامی‌ن D3 و رتینوئیدها‌باشند.این کرم ها‌می‌ توانند به کاهش التهاب و پوسته پوسته شدن کمک کنند، اما ممکن است برای موارد شدید موثر نباشند.

کورتیکواستروئیدها

کورتیکواستروئیدها، داروهای ضد التهابی هستند که می‌ توانند به کاهش قرمزی، تورم و خارش در ناحیه تناسلی کمک کنند.این داروها‌قدرت های مختلفی دارند و می‌ توانند به عنوان کرم، پماد یا کف روی ناحیه آسیب دیده اعمال شوند.

آنالوگ های ویتامی‌ن D3

این داروها‌با کند کردن رشد سلول های پوست عمل می‌ کنند و می‌ توانند به کاهش پوسته پوسته شدن و التهاب در ناحیه تناسلی کمک کنند. این داروها‌به صورت کرم، پماد یا محلول در دسترس هستند و می‌ توانند روی ناحیه آسیب دیده اعمال شوند.

رتینوئیدها

رتینوئیدهاکه از ویتامی‌ن A مشتق شده اند، می‌ توانند به کاهش التهاب و پوسته پوسته شدن کمک کنند. رتینوئیدها‌به صورت کرم، ژل یا محلول در دسترس هستند و می‌ توانند روی ناحیه آسیب دیده اعمال شوند.

مهارکننده های کلسینورین

این داروها‌با سرکوب سیستم ایمنی عمل می‌ کنند و می‌ توانند به کاهش التهاب و پوسته پوسته شدن کمک کنند. مهارکننده های کلسینورین به صورت کرم یا پماد در دسترس هستند و می‌ توانند روی ناحیه آسیب دیده اعمال شوند.

درمان پسوریازیس تناسلی با نور درمانی

این درمان شامل قرار دادن پوست در معرض مقادیر کنترل شده نور طبیعی یا مصنوعی است. می‌ تواند در کاهش علائم و بهبود ظاهر پوست موثر باشد، اما ممکن است به جلسات متعدد نیاز داشته باشد و عوارض جانبی داشته باشد.

درمان پسوریازیس تناسلی با داروهای خوراکی

این داروها‌از طریق دهان مصرف می‌ شوند و می‌ توانند شامل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، داروهای ضد روماتیسمی‌ اصلاح کننده بیماری (DMARDs) و داروهای بیولوژیک باشند. داروهای خوراکی می‌ توانند در کاهش التهاب و کاهش تولید سلول های پوست موثر باشند، اما ممکن است عوارض جانبی داشته باشند و برای همه مناسب نباشند.

درمان پسوریازیس تناسلی با داروهای گیاهی

داروهای گیاهی برای پسوریازیس ممکن است شامل استفاده از گیاهان سنتی چینی، گیاهان آیورودا یا سایر داروهای گیاهی باشد. این داروها‌ممکن است فوایدی داشته باشند، اما شواهد علمی‌ محدودی برای حمایت از استفاده از آنها‌وجود دارد و ممکن است با سایر داروها‌تداخل داشته باشند.

روغن بادام

این روغن سرشار از ویتامی‌ن E است و دارای قوام غیر چرب است و برای استفاده در پوست های حساس مناسب است.

روغن زیتون

این روغن سرشار از آنتی اکسیدان است و دارای خواص ضد التهابی است که ممکن است برای تسکین علائم پسوریازیس ناحیه تناسلی مفید باشد.

روغن نارگیل

این روغن دارای خواص ضد می‌کروبی و ضد التهابی است و ممکن است برای تسکین علائم پسوریازیس تناسلی مفید باشد.

درمان پسوریازیس ناحیه تناسلی با پسورالن و اشعه ماوراء بنفش A (PUVA)

این درمان شامل مصرف یک داروی حساس کننده نور (پسورالن) قبل از قرار گرفتن در معرض نور UVA است. می‌ تواند در کاهش علائم و بهبود ظاهر پوست موثر باشد، اما می‌ تواند عوارض جانبی داشته باشد و ممکن است خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد.

درمان پسوریازیس ناحیه تناسلی با لیزر اگزایمر

این درمان از لیزر برای رساندن نور UVB هدفمند به پوست آسیب دیده استفاده می‌ کند. می‌ تواند در کاهش علائم و بهبود ظاهر پوست موثر باشد، اما ممکن است به جلسات متعدد نیاز داشته باشد و عوارض جانبی داشته باشد.

چه افرادی بیشتر دچار پسوریازیس تناسلی می‌شوند؟

این عارضه خانم‌ها، آقایان، کودکان و بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در کودکان پسوریازیس بیشتر در سنین کمتر از 2 سالگی رخ می‌دهد.

در صورت داشتن پسوریازیس ناحیه تناسلی، آیا می‌توان رابطه جنسی برقرار کرد؟

بیماری پسوریازیس تناسلی و رابطه جنسی به هم مرتبط اند. پسوریازیس ناحیه تناسلی می‌تواند روابط جنسی را پیچیده‌تر کند، اما در عملکرد جنسی اختلال ایجاد نمی‌کند. در ادامه نکات مفید جنسی برای افراد مبتلا به پسوریازیس آورده شده است:

  • تنها به دستور پزشک از داروهای موضعی در نواحی تناسلی استفاده شود و از مصرف خودسرانه به امید افزایش سرعت بهبودی جلوگیری شود.
  • اگر فردی به پسوریازیس آلت تناسلی مبتلا است، این محل را همیشه تمیز نگه دارد.
  • بعد از برقراری رابطه جنسی محل مورد نظر را خوب تمیز کند.
  • برای جلوگیری از تحریک نواحی ملتهب دستگاه تناسلی، از کاندوم حاوی ژل لوبریکانت استفاده کند.

این عارضه با تماس جنسی شیوع پیدا نمی‌کند و هیچ تاثیری روی باروری ندارد. اگر پسوریازیس در فردی برافروخته باشد، اصطکاک ناشی از تماس جنسی می‌تواند دردناک باشد و علائم را بدتر کند. بهتر است از پزشک سوال شود که آیا می‌توان از کاندوم استفاده کرد و بهترین نوع آن کدام است.

آیا پسوریازیس تناسلی باعث درد مفاصل می‌شود؟

بله در صدف آرتریت (Psoriasis Arthritis) که یکی از انواع این عارضه است، مفاصل بدن مورد هجوم سیستم ایمنی قرار می‌گیرند. در نتیجه مشکلاتی چون سفتی، تورم، خشکی، گرمی و تخریب مفصل بروز پیدا می‌کند. گاهی این وضعیت تشدید پیدا می‌کند و علاوه بر درد و محدودیت حرکتی، موجب بدشکلی دائمی مفاصل نیز می‌شود. امکان درگیری مفاصل مختلف بدن در بیماری صدف آرتریتی وجود دارد. اما مشکل بیشتر متوجه مهره کمر، گردن و انگشتان است. 5 الی 8 درصد بیماران صدف(پسوریازیس)، مشکلات مفصلی را تجربه می‌کنند.

آیا پسوریازیس تناسلی سرطان است؟

خیر؛ اگرچه بیماری سرطان پوست (Cancer Skin) و صدف با تغییراتی در سطح پوست همراه هستند. اما مکانیسم شکل‌گیری و نحوه درمان متفاوتی دارند. سرطان پوست اغلب در افراد مسن مشاهده می‌شود.همچنین بخش‌هایی از پوست که در معرض تابش نور خورشید است بیشتر دچار عوارض سرطانی می‌شود؛ به عنوان مثال می‌توان به سر، صورت، گردن، دست و بازو اشاره کرد. لکه‌های پوستی در سرطان بیشتر مرواریدی، مومی شکل و براق است. سفتی، پوسته‌پوسته شدن، خونریزی و تغییر رنگ عجیب (بنفش، آبی و زرد) از علائم دیگر این بیماری می‌باشد. بریده بریده بودن لبه ، بزرگ شدن تدریجی، نداشتن مرز مشخص و ناپدید نشدن عارضه پوستی (نداشتن دوره عود و خاموشی) را نیز می‌توان به علائم سرطان پوست اضافه کرد. اما بیماری صدف بیشتر در افراد 25 الی 35 سال مشاهده می‌شود. عوارض پوستی حاصل از این بیماری بیشتر پوست سر، دست، پا، زانو و آرنج را درگیر می‌کند. پلاک‌های پوستی در این بیماری به صورت دوره‌ای بروز پیدا می‌کند. به عبارتی دارای دوره عود و خاموشی است.

جنسیت در ابتلا به این بیماری موثر است؟

خیر؛ زنان و مردان به یک اندازه در معرض خطر ابتلا به صدف قرار دارند. اما در سنین کودکی تعداد دختران مبتلا بیشتر از پسران است.

چه چیزی باعث بیماری پسوریازیس در این ناحیه از بدن می‌شود؟

دلیل اصلی بروز این بیماری‌ در بدن هنوز به طور قطع شناسایی نشده است. اما محققان عوامل مختلفی را در بروز این بیماری‌ها دخیل می‌دانند که از جمله آنها می‌توان به استرس شدید، مصرف دخانیات، مشروبات الکلی، تغذیه نامناسب، مصرف بعضی داروها، ژنتیک، کمبود ویتامین D و عفونت اشاره کرد.

آیا پسوریازیس تناسلی خطرناک است؟

در موارد شدید بیماری صدف، خطر ابتلا به بعضی مشکلات جسمی افزایش می‌یابد. از جمله این موارد می توان به افزایش چربی خون، فشار خون، بیماری‌های قلبی عروقی، بیماری‌های کلیوی و دیابت نوع 2 اشاره کرد. همچنین در صورت درگیر شدن مفاصل بدن احتمال تغییر شکل آنها و محدودیت حرکتی وجود دارد. ناگفته نماند که صدف احتمال ابتلا به سایر بیماری‌های خودایمنی (مثل ام‌اس) را افزایش می‌دهد.اما بیماری صدف کشنده نیست.

آیا پسوریازیس ناحیه تناسلی واگیردار است؟

خیر. این بیماری مسری نیست و با لمس نواحی درگیر  در فرد مبتلا منتقل نمی‌شود.

آیا پسوریازیس درمان قطعی دارد؟

خیر؛ صدف همچون سایر بیماری‌های خودایمنی درمان قطعی ندارد. راهکارهای درمانی ارائه شده نیز تنها به کاهش و کنترل علائم کمک می‌کند.

اصطلاح انگلیسی پسوریازیس تناسلی چیست؟

پسوریازیس تناسلی به انگلیسی Genital Psoriasis نامیده می‌شود.

 

مطالعه بیشتر

منبع
webmdpsoriasis
نمایش بیشتر

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن

ویزیت رایگان

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید