انواع روشهای برداشتن خال با لیزر، مزایا و هزینه آن

اهمیت برداشتن خال با لیزر
خال نوعی ضایعه پوستی است که به دلیل فعالیت بیش از حد سلولهای کراتینوسیت و ملانوسیت به وجود میآید. گاهی اوقات افراد به دلیل ظاهر یا مکان نامناسبِ این ضایعات پوستی، اقدام به برداشتن خال با لیزر میکنند. روشهای مختلفی برای درمان خال وجود دارد که از جمله آنها میتوان به لیزر درمانی اشاره کرد.
لیزردرمانی یکی از جدیدترین و ایمنترین روشها برای رفع خال است. در این روش ضایعه پوستی با استفاده از امواج لیزری سوزانده میشود. انواع مختلفی از دستگاه لیزر برای برداشتن خال در دسترس پزشکان قرار دارد.
برداشتن خال با لیزر CO2
اغلب اوقات برداشتن خال ریز با لیزر CO2 به کمک اشعه مادون قرمز متمرکز، باریک و قدرتمند صورت میگیرد. عمق نفوذ پرتوها در این لیزر کم و قابل تنظیم است.با تاباندن لیزر به خال، لایه موردنظر در مدت بسیار کوتاهی تبخیر میشود و هیچگونه آسیبی به بافتهای پیرامون وارد نمیشود. به دلیل کم بودن عمق اثر دستگاه برداشتن خال با تکنولوژی لیزر CO2 ، امکان آسیب دیدن بخشهای عمقی و ایجاد اسکار کمتر است. همچنین اشعه لیزر به تولید کلاژن و الاستین جدید در لایههای پوستی کمک میکند.
البته در این شرایط امکان باقی ماندن مقداری از سلولهای مربوط به خال و رشد مجدد آنها وجود دارد. پزشک در صورت مواجهه با چنین مواردی در جلسه بعدی، لیزر درمانی را با تهاجم بیشتری انجام میدهد. در نتیجه احتمال ایجاد اسکار افزایش پیدا میکند.
برداشتن خال با پلاسما
برداشتن خال ریز با لیزر پلاسما نیز امکانپذیر است. این لیزر با بهرهگیری از بارش الکترونی، محل تحت درمان را گرم و عارضه را تصعید و بخار میکند. در این روش تنها محل مورد نظر تحت تاثیر قرار گرفته و سایر نقاط از آسیب در امان میمانند. تحریک لایههای عمقی پوست برای ساخت کلاژن و جوانسازی از مزایای این دستگاه است.
برداشتن خال با لیزر برای چه کسانی مفید است؟
تشخیص مناسب بودن شرایط فرد برای از بین بردن خال بر عهده پزشک قرار دارد. اما به طور کل این روش بیشتر برای افراد دارای خال صاف و قهوهای تا سیاه مفید است. خالهای برجسته نیز در صورت داشتن عمق کم میتوانند با لیزر رفع شوند.
در صورت قرار گرفتن خال در مکانهایی مثل گوش یا در نقاط حساس پوست مانند صورت، لیزر خال میتواند گزینه خوبی باشد. لیزر همچنین میتواند برای از بین بردن همزمان بیش از یک خال مفید باشد.
در مقایسه با سایر روشهای زیبایی و درمانی، برداشتن خال با لیزر باعث میشود بیماران کمتر دچار ترومای بعد از عمل شوند. این موضوع به این دلیل است که نور لیزر، رنگدانه موجود در خال را از بین میبرد، اما به طور مستقیم به پوست آسیب نمیرساند. پس کسانی که به دنبال نماندن جای زخم بعد از عمل هستند میتوانند این روش را انتخاب کنند.
البته اگر فرد، مستعد ایجاد زخمهای کلوئیدی است، قبل از برداشتن خال، باید پزشک را در جریان بگذارد.
اگر فرد تحمل درد پایینی دارد و برداشتن خال باعث ترس او میشود این روش مناسب اوست. زیرا از بین بردن خال با لیزر، درد بسیار کمتری در مقایسه با جراحی یا سوزاندن برقی دارد و او تنها گزگز پوست را حس میکند.
این روش برای کسانی که میخواهند سریع به نتیجه برسند و پوستشان آسیب عمیقی نبیند مناسب است.
برداشتن خال با لیزر برای چه کسانی مفید نیست؟
انجام لیزر خال صورت یا دیگر نقاط بدن برای خالهای گوشتی با ریشه عمیق نتیجه مطلوبی به همراه ندارد. دلیل این موضوع بالا بودن احتمال خونریزی عارضه و هزینهبر بودن فرآیند درمان (به دلیل استفاده از چندین جلسه لیزر درمانی) است.
همچنین برداشتن خال برجسته (بسیار بزرگ و بیرونزده) با لیزر توصیه نمیشود. علاوه بر این خالهای دارای شکل غیرمعمول (به دلیل خطر بدخیمی و بروز سرطان) نباید تحت درمان با لیزر قرار گیرند. زیرا این سلولها تحتتاثیر لیزر تخریب و به سرعت در بدن منتشر میشوند. خالهای غیرمعمول با ویژگیهای زیر شناسایی میشوند:
- خالهای نامتقارن
- خالهایی با مرز نامشخص
- خالهایی با رنگهای مختلف
- خالهای درحال رشد و تغییرشکل
- خالهایی با ابعاد بزرگ (بیش از ۶ میلیمتر)
مراقبتهای قبل از لیزر درمانی
مهمترین اقدام قبل از عمل لیزر خال صورت یا دیگر نقاط بدن، مراجعه به پزشک برای تشخیص نوع خال است. در جلسه مشاوره نوع خال به لحاظ خوشخیمی یا بدخیمی مورد بررسی قرار میگیرد. لیزر به هیچ عنوان گزینه مناسبی برای درمان خالهای بدخیم (سرطانی) نیست.
اینگونه عارضههای پوستی باید با صلاحدید پزشک و به کمک جراحی رفع شوند. علاوه بر این در جلسه مشاوره، عمق خال نیز مورد بررسی قرار میگیرد. در صورت عمیق بودن خال احتمالا پزشک روش دیگری را برای درمان پیشنهاد میکند.
مراحل انجام لیزر خال صورت
تزریق ماده بیحسی به محل موردنظر مرحله آغازین برداشتن خال گوشتی با لیزر یا هر نوع خال دیگر است. سپس دستگاه لیزر برای برداشتن خال روی محل موردنظر قرار داده میشود. سلولهای خال، پرتوهای لیزری را به سمت خود جذب میکنند. همین موضوع موجب سوختگی سلولها و تخریب آنها میشود. هر جلسه لیزر درمانی خال، بسیار کوتاه و حدود ۵ دقیقه به طول میانجامد.
مدت زمان برداشتن خال ریز با لیزر بسیار کوتاه است. البته کل جلسه درمانی با احتساب زمان آمادهسازی و مراقبتهای بعد از لیزر درمانی، به۳۰ دقیقه میرسد. گاهی پزشک به دلیل حساسیت بالای محل خال، انجام سایر روشهای درمانی را تجویز نمیکند. در این شرایط لیزر درمانی گزینه مناسبی برای رفع این عارضه پوستی است.
مراقبت های بعد از برداشتن خال با لیزر
مهمترین اقدام بعد از عمل، انجام نکات و دستورالعملهای ارائه شده توسط پزشک است. رعایت این نکات برای بهبودی هرچه سریعتر محل درمان و جلوگیری از به جای ماندن جای زخم (اسکار) ضرورت دارد.
با از بین رفتن لایه زخم محافظت از پوست باید جدیتر دنبال شود. شاید سوال شما هم این باشد که بعد از برداشتن خال با لیزر چه پمادی بزنیم. در رابطه با این موضوع استفاده از ضدآفتاب ۵۰ درصد اهمیت پیدا میکند. گاهی پزشک برای بهبود وضعیت پوست در مناطق تحت درمان از روشهایی چون کرم لایه بردار یا لیزر درمانی مجدد استفاده میکند. این اقدامات در صورت ایجاد گوشت اضافه یا جای زخم انجام می شود.
نکاتی که فرد باید حتما پس از لیزردرمانی رعایت کند عبارتند از:
- از مواد آرایشی و بهداشتی (تا 4 الی 10 روز)اسفاده نشود
- اجتناب از رسیدن آب به محل تحت درمان (تا ۲۴ ساعت)
- مرطوب نگهداشتن پوست با مرطوب کننده تجویزی
- اجتناب از تابش مستقیم نور خورشید به محل تحت درمان (تا ۱ هفته)
- دستکاری نکردن محل تحت درمان به منظور کاهش خطر به جای ماندن اثر خال
- اجتناب از مصرف کرمهای لایهبردار و پماد هیدروکینون در محل تحت درمان (تا 48 ساعت)
دوره نقاهت لیزر خال
احساس خارش، سوزش و گرمای خفیف در چند روز اول پس از درمان با لیزر طبیعی است. مواردی چون قرمزی، التهاب و کمی خونریزی را نیز میتوان به علائم شایع لیزر درمانی خال اضافه کرد. البته هیچگونه جای نگرانی نیست. زیرا تمامی موارد مذکور تنها در چند روز اول مشاهده شده و به سرعت برطرف می شوند.
توقعات فرد پس از لیزردرمانی خال
ناحیه تحت درمان در ابتدای کار، تازه و صورتی رنگ است. اما در ادامه لایهای ضخیم روی محل تحت درمان شکل میگیرد.
بهبودی اولیه محل خال برداشته شده با لیزر ۱۰ الی ۱۴ روز به طول میانجامد. بعد از این مدت، محل تحت درمان به رنگ صورتی تغییر پیدا میکند.
یکدست شدن محل خال برداشته شده با بخشهای اطراف به لحاظ رنگی نیازمند چند هفته زمان است. ناگفته نماند که فرد بلافاصله بعد از اتمام جلسه درمانی و با پایبندی به دستورالعملهای بهداشتی میتواند فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرد.
برداشتن خال با لیزر چه عوارضی دارد؟
برای این روش عوارضی عنوان شده که در همه افراد به یک شکل بروز پیدا نمیکنند. بروز یا عدم بروز عوارض به نوع، اندازه، رنگ و محل خال بستگی دارد. شایعترین عوارض لیزر درمانی خال شامل تیره شدن، قرمزی و به جای ماندن جای زخم در محل تحت درمان است. به این موارد میتوان ایجاد گوشت اضافه را نیز اضافه کرد.
مزایای رفع خال با لیزر
مزایای بسیاری برای برداشتن انواع خال با لیزر عنوان شده که عبارتند از:
- احساس درد کم حین لیزر درمانی به دلیل استفاده از داروهای بی حسی
- کاهش خطر ایجاد عفونت در محل خال به دلیل خاصیت استرلیزاسیون لیزر
- پایین بودن خطر به جای ماندن جای زخم (اسکار)
- برداشت چندین خال در یک جلسه درمانی
- قابل استفاده برای بخشهای مختلف بدن
- هزینه مناسب نسبت به جراحی
- بدون نیاز به بخیه یا برش
- کوتاهی جلسات درمانی
هزینه برداشتن خال با لیزر چقدر است؟
نمی توان مبلغ ثابتی را بهعنوان هزینه برداشتن خال با لیزر تعیین کرد. زیرا عوامل مختلفی روی هزینه تاثیر دارند که ازجمله آنها میتوان به تعداد، نوع، بزرگی و عمق خال اشاره کرد. همچنین مواردی چون سن، وضعیت پوست (به لحاظ بیماری یا حساسیت)، کلینیک، نوع تجهیزات مورد استفاده و تجربه پزشک نیز در این موضوع نقش دارند.
اما به طور متوسط هزینه این عمل در سال 1400 بین 150 تا 300 هزارتومان برای هر خال تخمین زده شده است. این هزینه در درمانگاههای عمومی کمتر و بین 80 تا 150 هزار تومان است.
سوالات متداول
آیا برداشتن خال با لیزر عوارض دارد؟
لیزر درمانی به عنوان یکی از روشهای ایمن و موثر برای رفع خال شناخته میشود. خطرات این روش بیشتر برای افرادی است که بدون توجه به نوع خال خود اقدام به لیزر درمانی آن میکنند. این روش برای خالهای سرطانی بههیچعنوان مناسب نیست. دلیل این موضوع تخریب خال با امواج لیزری و انتشار آن به سایر بخشهای بدن است. به همین دلیل باید قبل از هر اقدامی بررسی دقیقی در رابطه با نوع خال انجام شود.
برداشتن خال با لیزر جای زخم باقی میگذارد؟
به جای ماندن آثار خال بعد از لیزر درمانی به عوامل مختلفی بستگی دارد. بهعنوان مثال میتوان به وضعیت پوست بیمار به لحاظ ترمیمپذیری، مهارت و تکنیک پزشک، اندازه خال و محل آن اشاره کرد. احتمال باقی ماندن اثر خالهای بزرگ بیش از سایرین است. همچنین امکان به جای ماندن اثر زخم بعد از لیزر خال صورت در نواحی برجسته از قبیل گونه بیشتر ارزیابی میشود. این درحالی است که برداشت خال از نواحی مقعر صورت مثل خط خنده معمولاً بدون باقی ماندن اثر انجام میشود.
درمان جای خال بعد از لیزر چگونه انجام میشود؟
معمولا بعد از برداشتن خال در این روش، تا مدتی لکه قرمز یا قهوهایی روی پوست فرد باقی میماند که اگر مراقبهای لازم صورت نگیرد این عوارض روی پوست فرد ماندگار میشود. برای اینکه این اتفاق رخ ندهد، فرد باید بعد از لیزر به صورت مرتب از کرمهای ترمیم کننده کلاژن ساز و ضدآفتاب استفاده کند. البته کرم ها نباید حاوی هیدروکینون و ترتینوئین باشد و حتی در خانه نیز به مدت ۲-۳ هفته مرتب ضدآفتاب بزند.
برداشتن خال با لیزر در دوران بارداری امکان دارد؟
لیزر درمانی تنها مختص از بین بردن خال نیست و در شرایط مختلف مورد استفاده قرار میگیرد؛ به عنوان مثال میتوان به زگیل تناسلی، عمل جراحی (رفع سنگ کلیه، کبد و …)، رفع موهای زائد، چشم پزشکی و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد. تاکنون تحقیقات کمی در رابطه با مضرات لیزر درمانی در دوران بارداری انجام شده است. اما نتایج حاکی از این است که درمان با اشعه لیزر و حتی اشعههای رادیوفرکانسی جز در موارد ضروری به بعد از دوران بارداری موکول شود. برداشتن خال نیز جزء موارد غیرضرور قرار دارد. برای برداشتن خال با لیزر در دوران شیردهی هم منعی بیان نشده است.
آیا برداشتن خال با لیزر درد دارد؟
خیر؛ در حین انجام لیزر درمانی به واسطه استفاده از بیحسی موضعی، فرد هیچ دردی را احساس نمی کند.
برداشتن خال با لیزر بهتر است یا جراحی؟
هر یک از این روشها برای نوع خاصی از خال مناسب هستند. لیزر برای خالهای سطحی و جراحی برای خالهای بدخیم یا گوشتی مناسبتر است. اما به طور کل عوارض حاصل از جراحی (خونریزی، درد، قرمزی، عفونت و …) بیشتر است. همچنین مدت زمان دوران نقاهت با انجام لیزر درمانی کاهش چشمگیری پیدا میکند. علاوه بر موارد ذکر شده مدت درمان با لیزر بسیار کوتاهتر از جراحی است و با هزینه کمتری به پایان میرسد. لیزر تهاجم کمتری دارد، در صورتی که در جراحی هنگام برداشتن خال ، پزشک برش را تقریباً 3 برابر ضایعه ایجاد میکند تا امکان بخیه زدن فراهم شود. این کار اغلب یک زخم ضخیم و قابل توجه ایجاد میکند که بزرگتر از ضایعه اصلی است.
چه مدت پس از برداشتن خال در این روش میتوان آرایش کرد؟
بیمارانی که مایل به آرایش در ناحیه هستند میتوانند پس از ریختن پوسته و صاف شدن ناحیه، که معمولاً بعد از 10-14 روز رخ میدهد. این کار را انجام دهند.
برداشتن خال گوشتی با لیزر امکان پذیر است؟
اگر خال گوشتی عمق زیادی داشته باشد امکان پذیر نیست. زیرا عمق نفوذ پرتوهای لیزر کم است و اگر این کار با تهاجم و قدرت بیشتری انجام شود، باعث ایجاد اسکار بیشتر است و به پوست آسیب میرساند.