سینه مردان و زنان

علائم و علت سینه بزرگ یا ماکروماستیا در زنان

عارضه سینه بزرگ یا ماکروماستی در زنان چیست؟

سینه بزرگ در پی رشد بیش از اندازه سلول‌ها و بافت‌های پستان ایجاد می‌شود. پستان‌ها بخشی از قفسه سینه هستند که از غده‌های پستان و بافت چربی تشکیل شده‌اند؛ زمانی که این بافت بیش از اندازه رشد کند، ممکن است به شکل‌گیری پستان‌هایی بیش از اندازه بزرگ که با اندام فرد تناسب ندارند، منجر شود.

سینه‌ها کمی پیش از بلوغ و دوران قاعدگی در دختران شروع به رشد می‌کنند که در هر فردی اندازه و شکل آن متفاوت است. البته رشد کامل سینه‌ها در دوران بلوغ و پس از آن، بین ۳ تا ۵ سال طول می‌کشد. به‌طور طبیعی، اندازه سینه‌ها باید با قد و وزن یک فرد همخوانی داشته باشد. در این میان، عوامل مختلفی در بزرگ شدن نامتناسب سینه‌ها نقش دارند.

سینه بزرگ به انگلیسی

بزرگی سینه در انگلیسی معادل عبارت large breasts یا Big breasts است. در اصطلاح پزشکی به عارضه سینه بزرگ یا پستان‌هایی که بیش از اندازه رشد کرده و حجیم شده باشند، ماکروماستی (Macromastia) گفته می‌شود. به این عارضه، هیپرتروفی پستان (Breast hypertrophy) نیز می‌گویند.

 

 انواع ماکروماستی

انواع سینه بزرگ به‌طور کلی، بزرگ شدن سینه‌ها در دو نوع مشاهده شده است: – بزرگ شدن سینه می‌تواند دو طرفه باشد که در دو طرف سینه‌ها به صورت غیرطبیعی روی می‌دهد. – بزرگ شدن سینه می‌تواند یک طرفه باشد و این عارضه در یک سمت به صورت غیرطبیعی مشاهده می‌شود که موجب ایجاد سینه های نامتقارن می شود.  

نشانه‌های ماکروماستی

با توجه به فرآیند رشد سینه‌ها در دختران و زنان، اگر این رشد بیش از اندازه و نامتناسب با اندام فرد باشد، می‌توان گفت که فرد دچار عارضه ماکروماستی شده است. معمولا برای پی بردن دقیق به اینکه اندازه سینه یک فرد تا چه اندازه با بدن او تناسب دارد، آن را با قد و وزن او در نظر می‌گیرند.

اندازه قد و سینه را به تناسب زیر می‌توان دسته‌بندی کرد:

– قد ۱۵۰ سانتیمتر، اندازه سینه ۷۶ تا ۸۰ سانتیمتر

– قد ۱۵۵ سانتیمتر، اندازه سینه ۷۸ تا ۸۳ سانتیمتر

– قد ۱۶۰ سانتیمتر، اندازه سینه ۸۴ تا ۸۶ سانتیمتر

– قد ۱۷۰ سانتیمتر، اندازه سینه ۹۰ تا ۹۳ سانتیمتر

اگر در قدهای عنوان شده، اندازه سینه‌ها بزرگتر از اندازه معمول باشد، می‌توان به بروز عارضه ماکروماستی اذعان کرد.

عارضه سینه بزرگ همراه با علائم زیر است:

– حجیم شدن توده پستان

– احساس کشیدگی در پستان‌ها

– حساس شدن پستان‌ها نسبت به لمس یا فشار

– سفت و دردناک شدن پستان‌ها

 

علت بزرگ شدن سینه‌ها

علت بزرگ شدن سینه ها

عوامل مختلفی در بزرگ شدن سینه‌ها دخیل هستند که در ادامه درباره آنها صحبت خواهیم کرد.

 

عوامل ژنتیکی

ویژگی‌های ژنتیکی که از طریق ژن‌ها منتقل می‌شوند، در اندازه سینه‌ها دخالت دارند. در حقیقت ژن‌ها بر مقدار هورمون‌هایی که بافت سینه‌ها، ضخامت و پوست سینه را مشخص می‌کنند، تاثیرگذار خواهند بود. این ژن‌ها ممکن است از دو خانواده پدری و مادری به فرد رسیده باشند.

 

تغییرات هورمونی

اندازه پستان‌ها طی زمان‌هایی که بدن دچار تغییرات هورمونی است، تغییر می‌کند. این تغییرات در دوران قبل از عادت ماهانه و حاملگی، مشهودتر است. در این دوره‌ها، بیشتر زنان دچار افزایش حجم سینه می‌شوند. البته پس از قاعدگی و بارداری، اندازه سینه‌های آنها به حالت طبیعی بازمی‌گردند.

 

شیردهی

سینه‌های زنان در دوران شیردهی بزرگتر می‌شود، چراکه پستان‌ها حاوی شیر شده‌اند و به سینه حجم و وزن بیشتری می‌دهند. البته بعد از دوران شیردهی نیز پستان‌ها به حالت طبیعی خود بازمی‌گردند.

 

وزن بدن

طبیعی است که با افزایش وزن بدن، بافت سینه‌ها که از چربی تشکیل شده‌اند، حجیم و بزرگ می‌شوند؛ بنابراین با کاهش وزن، اندازه سینه‌ها کاهش و با افزایش وزن، اندازه آنها افزایش پیدا می‌کند.

 

انباشته شدن هورمون

 قبل از یائسگی، سینه‌های بیشتر زنان بزرگتر می‌شود که این اتفاق به‎دلیل افزایش هورمون‌های جنسی آنها و ترشح استروژن روی می‌دهد.

 

 مصرف برخی داروها

برخی داروها که حاوی استروژن هستند، می‌توانند سبب بزرگ شدن سینه در زنان شوند. مصرف داروهایی مانند قرص‌های ضدبارداری، سبب بزرگ شدن پستان‌ها می‌شوند، اما به محض استفاده نکردن، سینه‌ها به اندازه قبلی خود بازمی‌گردد.

 

عوارض داشتن سینه بزرگ

عوارض بزرگ شدن سینه‌ها به‌طور غیرطبیعی از چند جنبه می‌تواند، قابل بررسی باشد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

 

عوارض جسمانی

عوارض جسمانی داشتن سینه بزرگ

 سینه‌ بزرگ می‌تواند موجب دردهای ناشی از سنگین شدن پستان‌ها در نواحی پشت، کتف و گردن و حتی اختلال عملکرد در اعصاب این نواحی شود که به‌تدریج خستگی ماهیچه‌های این نواحی و دردهای مزمن را به‌دنبال دارد. همچنین عضلات اطراف سینه به‌دلیل سنگین شدن دچار درد می‌شوند.

در برخی از زنان حتی سنگین بودن سینه‌ها ممکن است به ستون فقرات آنها فشار واردکرده و دچار کمردرد شوند. بدن بر اثر سنگین بودن پستان‌ها به سمت جلو خمیده می‌شود و از آنجا که ستون فقرات تحمل این وزن را ندارد، سبب بدفرمی بالا تنه و در نهایت قوز کردن فرد می‌شود و در بلندمدت می‌تواند عارضه دیسک کمر را به‌‎دنبال داشته باشد.

بزرگی و سنگینی سینه‌ها می‌تواند سبب مشکلاتی مانند احساس خواب‎رفتگی در دست‌ها و ایجاد لک و شیار روی شانه‌ها شود. بزرگی پستان‌ها می‌تواند سبب تعریق، عفونت و ایجاد جوش و زخم زیر چین‌های سینه‌ها به‌ویژه در فصل تابستان شود.

 

جنبه حرکتی و ورزشی

بزرگ و سنگین شدن سینه‌ها می‌تواند سبب عاملی برای بی‌تحرکی در فعالیت‌های روزانه و عدم‎توانایی در انجام برخی حرکات ورزشی شود.

 

عوارض روانی و اجتماعی

عوارض روانی و اجتماعی سینه بزرگ

سینه‌های بزرگ سبب به هم خوردن تعادل و زیبایی اندام فرد می‌شوند که می‌تواند در بین دختران و زنان منجر به کاهش اعتماد به نفس آنها شود. ایجاد یک تصویر منفی از اندام خود، می‌تواند فشارهای روانی بسیاری را به فرد وارد ‌کند و او را در معرض ابتلا به استرس یا افسردگی قرار دهد. کسانی که سینه‌ بزرگ دارند از نظر پوشیدن لباس نیز با مشکل روبه‌رو می‌شوند.

 

راه‌های پیشگیری از بزرگ شدن سینه‌ها

با روش‌های ساده در خانه می‌توان از بزرگ شدن سینه‌ها جلوگیری به عمل آورد که این روش‌ها عبارتند از:

– ماساژ سینه‌ها برای کاهش بافت چربی‌ها در آن‌ها

– استفاده نکردن از داروهایی که سبب بزرگ شدن سینه‌ها می‌شود.

 

سوالات متداول

چه زمانی برای بزرگ شدن سینه‌ باید به پزشک مراجعه کرد؟

به‌طور معمول، سینه بزرگ یک مشکل پزشکی خطرناک به‌شمار نمی‌رود، اما اگر این اندازه با سرعت بالا و به‌طور غیرطبیعی افزایش پیدا کند، ممکن است ناشی از سرطان سینه باشد، به‌ویژه اینکه اگر یکی از سینه‌ها بزرگتر شود باید فورا به پزشک مراجعه کرد.

چه افرادی بیشتر در معرض بزرگ شدن سینه‌ها قرار دارند؟

ممکن است، هر دختر یا زنی بزرگ شدن سینه‌های خود را تجربه کند. با این وجود، زنانی که وزن بالایی دارند، زنان حامله و دختران در سن بلوغ بیشتر در معرض این عارضه قرار داشته باشند.

 

منابع

 

https://www.texaschildrens.org

https://www.bmj.com/

https://www.healthline.com/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

نمایش بیشتر

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا