فرورفتگی نوک سینه: علائم، علل و انواع روشهای درمان

فرورفتگی نوک سینه چیست؟
فرورفتگی نوک سینه، عارضهای است که در آن، نوک یک یا هر دو سینه، با درجات مختلف به سمت داخل متمایل شده باشند، در حالی که نوک سینه طبیعی، بیرون آمده است.
۱۰ درصد زنان و برخی مردان به این عارضه مبتلا میشوند که از لحاظ زیبایی اندام آنها را تحتتاثیر قرار میدهد. گاهی این عارضه از کودکی همراه با فرد است که با رشد سینهها خود را نشان میدهد. برای بیرون آوردن نوک سینه از روشهای جراحی یا غیرجراحی استفاده میشود. بهطور معمول، این عارضه بر سلامتی افراد تاثیری ندارد.
فرورفتگی نوک سینه به انگلیسی
در انگلیسی به عارضه فرو رفتن نوک سینه ، inverted nipple، nipple retraction یا invaginated nipple میگویند.
علائم فرورفتگی نوک سینه
سه نوع نوک سینه طبیعی، تخت و فرورفته وجود دارد. در نوع طبیعی، نوک سینه به صورت برجسته وسط هاله تیرهرنگ سینه قرار دارد. در نوع تخت، نوک سینه مشخص است، اما برجستگی خاصی ندارد و در نوک سینه تو رفته، نوک سینه به سمت داخل کشیده شده است.
اگر فرو رفتن نوک سینهها از زمان تولد در یک فرد وجود داشته باشد و هنگام بلوغ و همزمان با رشد پستانها، میزان فرورفتگی بیشتر شود، این فرورفتگی، از نوع مادرزادی است و خطرناک بهشمار نمیرود. اما اگر فرورفتگی بهتازگی شکل گرفته است و اطراف نوک سینه نیز ترشحاتی دیده میشود، خطر ابتلا به سرطان وجود دارد و فرد باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کند.
پس از معاینه سینه، این پزشک است که تشخیص میدهد آیا این فرورفتگی نیاز به درمان و جراحی دارد یا خیر.
درجهبندی فرورفتگی نوک پستان
فرو رفتن نوک سینه درجات مختلفی دارد. این فرورفتگی ممکن است با کمی فشار و مکش برطرف شود، اما در برخی موارد فرورفتگی شدید است و نیاز به درمان دارد. از اینرو فرورفتگی نوک سینه در 3 دسته زیر قابل تقسیمبندی است:
فرورفتگی سینه نوع اول
در این نوع فرورفتگی، نوک سینهها به سمت داخل است، اما کمی برجستگی بیرونی وجود دارد و یک شیار، وسط آن دیده میشود که ممکن است با کشیدن و مکش نوک سینه بیرون بیاید و مدتی نیز در این حالت باقی میماند. این نوع فرورفتگی اگر بهدرستی درمان شود، در زنان شیرده قدرت شیر دادن باقی خواهد ماند.
فرورفتگی سینه نوع دوم
در این نوع فرورفتگی، نوک سینهها در داخل هاله سینه فرو رفتهاند و بهسختی میتوان آن را بیرون کشید که در این صورت هم بهسرعت به حالت اول خود بازمیگردند. درمان این نوع فرورفتگی نوک سینه ممکن است به جراحی نیاز داشته باشد که در این صورت امکان دارد برخی مجاری شیری قطع شود.
فرورفتگی سینه نوع سوم
در این نوع فرورفتگی، نوک سینهها کاملا به داخل فرو رفته و به صورت فیزیکی و دستی بیرون نمیآید و نیاز به درمان و جراحی دارد و معمولا پزشک با ماموپلاستی، نوک سینه را بیرون میکشد. در این نوع جراحی برای بیرون کشیدن نوک سینه، ممکن است برخی مجاری شیری قطع شوند.
دلایل فرورفتگی نوک سینه
فرو رفتن نوک سینه علاوه بر وراثت که از کودکی همراه فرد است، بهدلایل مختلفی میتواند ایجاد شود که مهمترین آنها عبارتند از:
کوتاه بودن مجاری شیر در پستان زنان
زمانی که مجاری شیری(کانالهایی که بهواسطه آن شیر به سینه زنان میآید) در سینه زنان به اندازه سایر بافتهای پستان رشد نمیکند، بهتدریج نوک سینه را به درون خود میکشد و فرد دچار نوک سینه تو رفته میشود.
اکتازی مجرای شیری
فرورفتگی نوک سینه در دوران قبل از یائسگی روی میدهد. اکتازی مجرای شیری، پس از گشاد و باز شدن مجرای شیری، سبب مسدود شدن این مجرا و تجمع مایع در سینهها میشود. امکان دارد این عارضه التهابی، همراه با قرمزی، حساسیت به درد و ترشح از نوک سینه باشد.
پایان شیردهی
زنانی که بهتازگی دوران شیردهی خود را به پایان رساندهاند، ممکن است دچار فرورفتگی نوک پستانها شوند.
افزایش سن
بهتدریج و با افزایش سن، فرورفتگی نوک سینه نیز به آرامی روی میدهد. البته این یک فرآیند خوشخیم بهشمار میرود و ربطی به سرطان ندارد.
بیماری پاژه سینه
این نوع بیماری، جزو بیماریهای نادر سرطانی است که نوک سینه و هاله تیره رنگ را تحتتاثیر قرار میدهد. این بیماری همچنین با سرطان مجرای سینه همراه است و علائم آن مشابه اگزمای پوستی است که معمولا تا زمانی که تودهها در سینهها رشد کرده و احساس میشود، نادیده گرفته میشود.
کارسینوم
یکی دیگر از علل فرو رفتن نوک سینهها، میتواند نوع شایعی از سرطان سینه بهنام کارسینوم باشد. زمانی که توده در سینه بزرگ شده، سبب فرورفتگی نوک پستانها میشود.
جراحی
برخی جراحیهای سینه ممکن است سبب قطع یا کوتاه شدن مجرای شیری و در نهایت، فرورفتگی نوک سینهها شود.
عفونت و بیماریهای عفونی
سینههای بیشتر زنانی که شیر میدهند ممکن است دچار آبسه و عفونت و در نهایت، سبب نوک سینه فرورفته شود. البته آبسههای پستانی ممکن است در زنانی که شیر نمیدهند هم مشاهده شود.
وجود یک ضایعه
اگر در بافت سینه چه خوشخیم و چه بدخیم، ضایعهای وجود داشته باشد، میتواند سبب فرورفتگی نوک پستانها شود.
پهن و بزرگ بودن عضلات نوک سینهها
بزرگ بودن عضلات سینه میتواند فرد را دچار نوک سینه فرورفته کند.
تغییر دما
تغییرات دما ممکن است بهطور موقت سبب فرو رفتن نوک سینهها شود.
سایر علتها
- چاقی و اضافه وزن بیش از اندازه
- وجود کیستهای فیبروآدنوز
درمان
برای درمان این عارضه روشهای خانگی و پزشکی نوین بر اساس شرایط و شدت فرورفتگی نوک سینه شخص میتواند راهگشا باشد. از شما دعوت میکنیم مقالات درمان خانگی فرورفتگی نوک سینه و عمل فرورفتگی نوک سینه را مطالعه نمایید. تا با آگاهی کامل بهترین مسیر درمان را انتخاب نمایید.
سوالات متداول
چه زمانی برای فرورفتگی نوک پستانها باید به پزشک مراجعه کرد؟
زمانی که نوک سینهها به یکباره و ناگهانی دچار فرورفتگی شده و همراه با علائم دیگری مانند ترشح باشند، باید سریع به پزشک مراجعه کرد، زیرا ممکن است از نشانههای ابتلای فرد به سرطان باشد.