انواع گوش بل: علل، علائم و عوارض

گوش بل (برجسته) چیست؟
اگر فاصله یا زوایه گوش با جمجمه بیش از حد معمول و متعارف باشد، به آن گوش بل یا برجسته میگویند.
ساختار گوش، درست مانند سایر اعضای بدن، ممکن است از فردی به فرد دیگر، متفاوت باشد. با این حال، مهمترین ویژگی ساختار گوش که موجب میشود حس عادی بودن را القاء کند، تناسب داشتن با سایر اجزاء صورت است.
در این میان، زاویه این عضو و برجستگی آن از جمله عوامل موثر در ایجاد عارضه گوش برجسته بهشمار میروند.
اصطلاح گوش برجسته به انگلیسی
عارضه گوش بل بلی در زبان انگلیسی با اصطلاحاتی نظیر Prominent ear، Protruding ear یا Bat ear شناخته میشود.
نشانههای گوش بل
در حالت عادی، پیشآمدگی گوش از جمجمه، حدود 2 سانتیمتر است. بهطور معمول، گوش انسان با جمجمه زاویهای بین 25 تا 30 درجه دارد. بیشتر بودن فاصله یا زاویه گوش با جمجمه، از نشانههای ابتلا به عارضه گوش برجسته بهشمار میرود.
انواع گوش برجسته
گوش بلند یا برجسته در اغلب موارد به صورت دو طرفه بروز میکند. با این حال، در مواقعی هم در یک طرف پدیدار شده و تنها یکی از گوشهای فرد به این عارضه دچار میشود.
علت گوش بل
اغلب ناهنجاریهای گوش، مانند گوش برجسته، مادرزادی بوده و ریشه ژنتیکی دارند. از جمله دلایل بروز این عارضه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- توسعه نیافتن درون پیچه یا آنتیهیلیکس (Antihelix) گوش بیرونی
- وجود غضروف بیش از اندازه در بخش صدفک (concha) گوش بیرونی
- مجموع موارد فوق
گوش برجسته در نوزادن
عارضه گوش بل در نوزادان و کودکان زیر 2 تا 3 سال بیشتر دیده میشود. در اغلب موارد، عارضه مذکور همراه با رشد کودک برطرف میشود و آثار و علائم آن از بین میرود.
نکته قابل توجه این است که روند رشد لاله و گوش بیرونی حدود 6 سالگی تکمیل میشود.
پس، این عارضه بدون استفاده از روشهای درمانی و به صورت خود به خود بهبود نخواهد یافت.
اثرات و عوارض
افراد مبتلا به عارضه گوش برجسته، از نظر هوش و تواناییهای دیگر با سایر همتایان خود تفاوتی ندارند .فرد مبتلا درست مانند هر فرد عادی دیگری، ممکن است باهوش یا کمهوش باشند.
این عارضه، اغلب موجب بیماری نخواهد شد و اگر شکل ظاهری، آن فرد را اذیت نکند، نیازی به عمل نخواهد بود.
با این حال، در برخی موارد، پایین بودن سطح درک و آگاهی و وجود بعضی مشکلات فرهنگی باعث میشود این افراد توسط اطرافیان خود مورد تمسخر قرار بگیرند.
این امر، بهویژه درباره کودکان بیشتر صدق میکند. بنابراین، فرد مبتلا به این عارضه، در اغلب موارد از اعتماد به نفس پایینی برخوردار بوده و تلاش خواهد کرد تا گوشهای خود را با روشهای گوناگون بپوشاند.