پوست

علل و عوارض پوست نازک صورت چیست؟

 پوست نازک صورت چیست؟

 پوست نازک صورت، از جمله عارضه‌های آزاردهنده‌ای است که در آن، پوست صورت فرد به‌دلایل مختلفی، به‌شدت نازک و شکننده می‌شود. در این حالت، پوست به‌سادگی دچار کبودی یا پارگی خواهد شد. نازک شدن پوست صورت، یک بیماری شایع است که اغلب در افراد سالخورده دیده می‌شود. این عارضه، ممکن است در مناطق دیگر بدن مانند بازوها و دست‌ها نیز پدیدار شود. فرد مبتلا به این عارضه، به‌سادگی می‌تواند رگ‌ها، مویرگ‌ها و تاندون‌های خود را از زیر پوست تشخیص دهد.

اصطلاح نازکی پوست به انگلیسی

عارضه پوست نازک صورت در زبان انگلیسی با عنوان Thin Face Skin شناخته می‌شود. در مجموع، اصطلاح Thin Skin به نازکی پوست اطلاق می‌شود.

نشانه‌های نازکی پوست صورت

علائم نازکی پوست

از علائم و نشانه‌های نازکی پوست می‌توان به شکنندگی بیش از حد، قابلیت زخم‌پذیری، پارگی، ترک و به‌وجود آمدن آثار سرخی و کبودی در بخش‌های مختلف پوست صورت اشاره کرد.

پوست نازک صورت، در چه جنسیتی بیشتر مشاهده می‌شود؟

نازکی پوست، عارضه‌ای است که می‌تواند فارغ از جنسیت، در هر فردی مشاهده شود. با این حال، از آنجا که اغلب مردان از ساختار پوست مستحکم‌تر و ضخیم‌تری برخوردار هستند، ممکن است این عارضه بیشتر در زنان دیده شود. به علاوه، خانم‌ها به‌واسطه تغییرات هورمونی در مراحل گوناگونِ عمر خود، مانند بارداری، شیردهی و زایمان، به مراتب بیشتر از آقایان می‌توانند به این مشکل دچار شوند.

نازک شدن پوست صورت برای چه کسانی بیشتر اتفاق می‌افتد؟

نازکی پوست

در اغلب موارد، نازکی پوست با بالا رفتن سن، قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش، مشکلات ژنتیکی و استفاده از داروها و روش‌های درمانی خاص همراه است؛ بنابراین، افرادی که در معرض این عوامل تشدیدکننده قرار داشته باشند، ممکن است بیش از سایرین عارضه پوست صورت نازک را تجربه کنند.

علت نازکی پوست صورت

پوست انسان از لایه‌های متعددی تشکیل شده است. لایه میانی پوست «درم» نام دارد. این لایه، حدود 90 درصد از ضخامت پوست را به خود اختصاص می‌دهد. لایه میانی و ضخیم پوست از کلاژن و الاستین تشکیل شده است. درم یا همان لایه میانی پوست، وظیفه استحکام و انعطاف‌پذیری پوست را بر عهده داشته و خاصیت ارتجاعی دارد. پوست نازک صورت در اثر نازک شدن درم ایجاد می‌شود. موارد زیر از جمله عوامل موثر در نازک شدن پوست صورت به‌شمار می‌آیند:

بالا رفتن سن

با افزایش سن، بدن انسان کلاژن کمتری تولید می‌کند. کلاژن یکی از مهم‌ترین عناصر تشکیل دهنده پوست انسان است که وظیفه جلوگیری از ایجاد چین و چروک، ریزش یا آویختگی پوست و از دست رفتن رطوبت آن را برعهده دارد. افزایش سن و کمبود کلاژن موجب می‌شود پوست صورت و بدن، توانایی ترمیم خود را از دست بدهد و در نتیجه این اتفاق، پوست صورت نازک خواهد شد.

مشکلات ژنتیکی

عوامل ارثی و ژنتیکی از دیگر دلایل عمده نازکی پوست به‌شمار می‌روند. پوست صورت و بدن بسیاری از افراد، به‌واسطه وجود برخی مشکلات ژنتیکی، کمتر کلاژن‌سازی می‌کند؛ بنابراین، این افراد هم، به‌شدت در معرض ابتلا به عارضه نازکی پوست صورت قرار دارند.

قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء‌بنفش

علت بخش عمده‌ای از آسیب‌های پوستی، قرار گرفتن بیش از اندازه در معرض تابش مستقیم نور خورشید و اشعه ماوراء‌بنفش است. از جمله این آسیب‌ها می‌توان به نازک شدن پوست صورت، ایجاد چین و چروک و به‌وجود آمدن لکه‌های پوستی اشاره کرد. افرادی که به‌طور مکرر و برای طولانی‌مدت بدن خود را در مقابل نور آفتاب قرار داده و به اصطلاح، حمام آفتاب می‌گیرند، به مراتب بیشتر از سایرین به عارضه نازک شدن پوست صورت دچار خواهند شد.

استفاده از روش‌های درمانی یا داروهای خاص

استفاده مداوم از برخی داروها و روش‌های درمانی نیز ممکن است عارضه پوستِ نازکِ صورت را به‌دنبال داشته باشد. از آن میان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از داروهای خوراکی یا موضعی حاوی کورتون یا کورتیکواستروئیدها (corticosteroids)
  • مصرف مداوم برخی داروهای بدون نسخه مانند آسپرین
  • استفاده طولانی‌مدت از داروهای رقیق‌کننده خون
  • مصرف بیش از حد داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوبروفن (Advil) یا ناپروکسن (Aleve)

سبک زندگی

پیروی از برخی روش‌ها و الگوها در زندگی می‌تواند مشکلاتی مانند پیری زودرس و نازکی پوست را به همراه داشته باشد. از جمله این عوامل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مصرف دخانیات
  • مصرف مکرر و مداوم نوشیدنی‌های الکلی
  • ورزش نکردن
  • دنبال کردن برنامه غذایی حاوی قند و کربوهیدرات‌های تصفیه شده و مصرف اندک میوه و سبزیجات تازه

عارضه پوست نازک صورت در چه سنی اتفاق می‌افتد؟

نازک شدن پوست صورت ممکن است در هر مقطعی از زندگی و فارغ از سن و سال روی دهد. با این حال، بنا به دلایلی که پیش‌تر گفته شد، افراد مسن و سالمندان، بیش از سایرین در معرض ابتلا به این عارضه قرار خواهند داشت.

نازک شدن پوست صورت نوزادان

پوست نوزادان به مراتب حساس‌تر از پوست بزرگسالان بوده و در مقایسه با افراد بزرگسال از مقادیر کمتری چربی و رطوبت برخوردار است؛ بنابراین، پوست صورت نوزادان به‌سادگی ممکن است نازک و پوسته‌پوسته شده و ترک بخورد. این امر، به‌ویژه در آب و هوای سرد و خشک و متغیر بیشتر مشاهده می‌شود. در صورت مواجه شدن با این عارضه، بهتر است با پزشک متخصص مشورت شود.

عوارض نازک شدن پوست صورت

پیری زودرس، زخم‌شدن، ترک خوردن و پارگی آسان پوست و در نهایت خونریزی را می‌توان از مهم‌ترین عوارض و مشکلات پوست نازک صورت به‌شمار آورد.

راه‌های پیشگیری از نازک شدن پوست صورت

پیشگیری نازکی پوست

راهکارهای زیر از جمله روش‌های موثر در پیشگیری از ایجاد عارضه پوست نازک صورت هستند:

  • استفاده مداوم از کرم‌ها و لوسیون‌های ضدآفتاب حاوی SPF 30 یا بالاتر
  • خودداری از قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض تابش مستقیم نور خورشید و برنزه کردن پوست
  • ترک سیگار و دخانیات
  • دنبال کردن رژیم غذایی متعادل و استفاده از مقادیر قابل‌توجهی سبزیجات تازه و انواع میوه‌ها‌
  • مصرف نکردن نوشیدنی‌های الکلی
  • ورزش مرتب
  • استفاده روزانه و منظم از کرم‌ها و لوسیون‌های مرطوب‌کننده پوست
  • اجتناب از مصرف مکرر داروها و روش‌های درمانی که با عوارضی مانند ایجاد لک و سوختگی همراه هستند. به خاطر داشته باشید که قطع داروها و روش‌های درمانی، تنها با تجویز پزشک و زیر نظر او امکان‌پذیر خواهد بود.

امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.

نمایش بیشتر

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن

ویزیت رایگان

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید