درمان سیاهی قوزک پا: روشها، ماندگاری، مزایا و معایب

انواع روشهای درمان سیاهی قوزک پا چیست؟
بعضی مناطق بدن به دلایل مختلف در معرض تغییر رنگ (تیره شدن) قرار دارند. از جمله این مناطق میتوان به قوزک پا اشاره کرد. اگرچه سیاهی قوزک پا خطری ایجاد نمیکند، اما برای بسیاری از افراد خصوصاً زنان ناخوشایند است. به همین منظور افراد به دنبال راه حلی برای درمان سیاهی قوزک پا هستند.
روشهای درمانی در این زمینه بسیار متنوع است. بعضی از این روشها خانگی و بعضی دیگر پزشکی هستند. که در ادامه در مورد هریک از روشها به تفکیک صحبت شده است.
رفع تیرگی قوزک پا با لیزر
لیزر راهکاری مناسب برای رفع بسیاری از عوارض پوستی است. از جمله این عوارض میتوان به سیاهی قوزک پا اشاره کرد.
لیزر قوزک پا روشی موثر و ایمن است که از طریق از بین بردن لایههای سطحی پوست، تیرگی آن را کاهش میدهد. این کار با استفاده از لیزر معمولی یا فرکشنال انجام میشود.
البته درجه و نحوه استفاده از این تجهیزات برای رفع سیاهی قوزک پا با لیزر از اهمیت بسیاری برخوردار است. زیرا در صورت استفاده نادرست به تحریک، افزایش ضخامت و تیره شدن بیشتر پوست ختم میشود.
لیزر فرکشنال CO2 که به آن لیزر مونالیزا نیز گفته میشود در درمان این عارضه به نسبت دیگر روش ها موثرتر عمل میکند.
محدودیتهای لیزر درمانی برای رفع سیاهی قوزک پا
اغلب کسانی که از تیرگی قوزک پا رنج میبرند میتوانند از این روش برای حل مشکل خود استفاده کنند. اما درمان سیاهی قوزک پا با لیزر در دوران بارداری یا شیردهی توصیه نمیشود. همچنین در صورت داشتن سابقه بیماری، لیزردرمانی باید با مشورت پزشک انجام گیرد. ناگفته نماند که این روش برای پوستهای تیره رنگ مناسب نیست.
مراحل انجام لیزر تیرگی قوزک پا
برای درمان سیاهی قوزک پا با لیزر، ابتدا پزشک محل مورد نظر را با یک کرم موضعی بیحس میکند. با قرار دادن دستگاه لیزر روی قوزک پا و تاباندن اشعه به آن، لایهبرداری آغاز میشود. در پایان محل تحت درمان به کرم مرطوب کننده آغشته میشود. رفع سیاهی قوزک پا با لیزر، نیازمند چندین جلسه درمانی است. طول هر جلسه بین 30 الی 60 دقیقه زمان میبرد. مدت جلسات و فاصله زمانی بین آنها ثابت نیست و بر اساس عمق و وسعت تیرگی قوزک پا تعیین میشود.
مزایای لیزر درمانی قوزک پا
درمان سیاهی قوزک پا با لیزر روشی امن، سرپایی و بدون درد و خونریزی است. به دلیل استفاده از دستگاه خنک کننده، امکان سوختگی و آسیب دیدگی پوست پا بسیار کم است. دوران نقاهت نداشته و فرد میتواند بلافاصله بعد از اتمام کار به محل کار خود بازگردد. کوتاهی جلسات درمانی و ماندگاری بالای نتایج از دیگر مزایای این روش است.
در این روش، نتیجه نسبت به دیگر روشها زودتر مشخص میشود.
عوارض لیزر درمانی قوزک پا
بعد از پایان کار مقداری تورم، قرمزی، کبودی و پوسته پوسته شدن در ناحیه قوزک پا رخ میدهد. البته هیچ گونه جای نگرانی نیست. زیرا این موارد بعد از مدتی کوتاه و با استفاده از کرمهای تجویزی برطرف میشوند. کیسه یخ نیز به کاهش التهاب و گرمای ناحیه تحت درمان کمک میکند. حساسیت پوستی یکی از عوارض لیزردرمانی است که با تست دستگاه در محدوده کوچکی از قوزک پا قابل پیشگیری است.
هزینه درمان سیاهی قوزک پا با لیزر
هزینه این روش در مقایسه با سایر روشها بیشتر است. لازمه آگاهی از مبلغ دقیق، شرکت در جلسه مشاوره است. زیرا عوامل مختلفی روی هزینههای کار تاثیر میگذارند؛ به عنوان مثال میتوان به تعداد جلسات، وضعیت پوست، عمق و وسعت تیرگی، نوع کلینیک و تخصص پزشک اشاره کرد.
به طور کلی هزینه هر جلسه لیزر بین 65 تا 120 هزار تومان در سال 1400 تخمین زده میشود که هزینه کلی درمان با توجه به تعداد جلسهها تعیین میشود.
پیلینگ شیمیایی تیرگی قوزک پا
پیلینگ یا همان لایه برداری پوست روشی است که در آن لایه سطحی پوست به طرق شیمیایی یا با ابزارهای مکانیکی برداشته میشود. این روش میتواند در درمان سیاهی قوزک پا بسیار موثر باشد.
پیلینگ شیمیایی
در روش پیلینگ شیمیایی اغلب از آلفا هیدروکسی اسید ( AHA )؛ تری کلرو استیک اسید ( TCA ) و فـِنـُل با غلطت متفاوت بهره گرفته میشود. به علت گران بودن این مواد هزینه این روش کمی بالا و بین 400 تا 500 هزارتومان است.
پیلینگ مکانیکی
در لایه برداری مکانیکی با استفاده از ابزارهای تراشنده، لایه سطحی پوست را می تراشند. از جمله این ابزارها میتوان به dermabresion (استفاده از یک دستگاه دوّار و تراشنده)، سنباده یا لیزر اشاره کرد.
در ادامه به تفکیک، به توضیح این روشها میپردازیم.
میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن روشی موثر و نوین در درمان سیاهی قوزک پا است. اساس این روش لایهبرداری مکانیکی (بدون استفاده از مواد شیمیایی) است. این روش غیرتهاجمی است و طی آن پوست هیچگونه آسیبی نمیبیند. بلکه تنها لایه شاخی از روی آن حذف میشود. علاوه بر این، خراشهای جزئی و کنترل شده، پوست را برای تولید کلاژن و الاستین تحریک میکنند. در نتیجه پوست تیره رنگ و ضخیم قوزک پا حالت نرم، درخشان و روشن پیدا میکند.
مراحل انجام میکرودرم قوزک پا
میکرودرم ابریژن با دو شیوه متفاوت نوک الماسی و کریستالی انجام میشود. روش نوک الماسی بیشتر برای مکانهای حساس کاربرد دارد. برای قوزک پا، روش کریستالی بیشتر استفاده میشود.
جنس کریستالهای مورد استفاده در روش دوم، اکسید آلومینیوم است. ابتدا کریستالهای ریز روی موضع مورد نظر پاشیده میشوند. سپس پمپ مخصوص، لایههای مرده و کنده شده پوست را به همراه کریستالها جمعآوری میکند.
هزینه میکرودرم قوزک پا
هزینه درمان سیاهی قوزک پا با میکرودرم ابریژن به تعداد جلسات درمانی، نوع روش مورد استفاده، میزان تیرگی، نوع کلینیک و تجربه پزشک بستگی دارد. اما به طور کلی هزینه رفع تیرگی قوزک هردو پا در هر جلسه بین 80 تا 120 هزار تومان در سال 1400 تخمین زده شده است.
مزایا میکرودرم قوزک پا
در این روش علاوه بر لایهبرداری، تحریک پوست برای تولید کلاژن بیشتر نیز صورت میگیرد. در نتیجه پوست حاصل بسیار نرم، لطیف و روشن خواهد بود. کوتاهی جلسات درمانی (20 الی 30 دقیقه) و نداشتن درد و خونریزی از دیگر مزایای این روش است. همچنین دوره نقاهت در لایهبرداری مکانیکی وجود ندارد و فرد میتواند بلافاصله بعد از اتمام کار به فعالیتهای روزمره خود بپردازد.
فیساپ قوزک پا
فیساپ نسل جدید میکرودرم ابریژن و روشی نوین برای رفع تیرگی قوزک پا است که طی آن مواد حساسیتزا به کلی حذف شده است. در این روش، لایهبرداری به شکل عمیق انجام میشود و امکان تنظیم و تغییر آن برای انواع پوستها وجود دارد.
میکرودرم ابریژن یا فیساپ روشی امن و بدون خطر برای درمان سیاهی قوزک پا در انواع پوست (تیره یا روشن) است. اما افراد دارای پوست حساس، خشک و مستعد اسکار بهتر است روش دیگری را جایگزین آن کنند.
در روش فیساپ قوزک پا نیز ابزاری سیلیکونی روی پوست غلطانده میشود. سیلیکون مورد استفاده برای هر فرد با دیگری متفاوت است.
هزینه فیساپ قوزک پا
هزینه درمان سیاهی قوزک پا با این روش به تعداد جلسات درمانی، میزان عارضه تیرگی و نوع کلینیک بستگی دارد. اما به طور کلی هزینه رفع تیرگی قوزک هردو پا در هر جلسه بین 100 تا 150 هزار تومان در سال 1400 تخمین زه شده است.
هزینه دیگری که در این روش وجود دارد، خرید سری دستگاه است که برای هر فرد متفاوت است و متناسب با جنس پوست او انتخاب میشود و باید در هر جلسه همراه فرد باشد. هزینه آن حدودا 50 هزارتومان است که به هزینه درمان اضافه میشود.
مراقبت بعد از فیسآپ قوزک پا
بعد از انجام فیساپ یا میکرودرم نباید نواحی مورد درمان دوباره با زمين و فرش یا جوراب تیره و … اصطكاك پيدا كند.
باید به طور مداوم از کرمهای نرمکننده در آن نواحی استفاد شود. در صورت رعايت نكردن نكتههاي گفته شده ممکن است دوباره پوست فرد دچار تيرگي شود و لایه های مرده پوست دوباره تشکیل شود.
عوارض فیساپ قوزک پا
درمان سیاهی قوزک پا با فیساپ یا میکرودرم ابریژن نیازمند چند جلسه درمانی است که باعث هزینه زیاد آن میشود. البته تعداد جلسات توسط پزشک و بر اساس شرایط پوست، عمق تیرگی و وسعت آن تعیین میشود.
به جز قرمزی و سوزش، عارضه دیگری برای این روش متصور نیست. این موارد نیز جدی نبوده و بعد از مدت کوتاهی برطرف میشوند.
کرم و داروهای موضعی برای درمان تیرگی قوزک پا
در رابطه با درمان سیاهی قوزک پا کرم و محلولهای مختلفی تولید و روانه بازار شده است. این محصولات در دو گروه لایهبردار و روشن کننده جای میگیرند. انتخاب کرم یا دارو متناسب با شرایط پوست انجام میشود. به همین دلیل باید زیر نظر پزشک انجام گیرد. هرگونه مصرف خودسرانه ممکن است به بروز التهاب، خارش، قرمزی و حتی تاثیرگذاری معکوس منجر شود.
محتویات اصلی کرمها و داروهای مرتبط بیشتر شامل اوره، کراتولیتیک، ATA، ترتینوئین، اسید کوژیک، اسید آزلائیک و هیدروکینون است. اغلب این موارد از تولید ملانین اضافه در پوست جلوگیری میکنند. بعضی دیگر نیز (مثل کراتولیتیک) موجب نرم شدن و برداشتن لایه شاخی پوست میشود. در صورت شدید بودن تیرگی قوزک پا، احتمال ترکیب چند کرم برای تاثیرگذاری بیشتر وجود دارد.
بهتر است قبل از استفاده حتما محل مورد نظر تمیز و خشک شود سپس طبق دستورالعمل پزشک محلول یا کرم به قوزک پا زده شود. انجام منظم این کار برای دستیابی به نتیجه مطلوب الزامی است.
برای از بین بردن سیاهی قوزک پا، کرمها و پمادهای زیر موثر هستند که البته باید زیر نظر پزشک مورد استفاده قرار بگیرند:
هیدروکوئینون (Hydroquinone)
کرمهای حاوی هیدروکوئینون یکی از انواع کرمها برای روشن کردن رنگدانههای پوست(ملانین) هستند و به درمان سیاهی قوزک پا کمک میکنند. هیدروکوئینون ممکن است همراه با سایر پمادها تجویز شود.
کرم رتینوئید
کرمهای حاوی RetinA با لایه برداری و رشد سلولهای جدید پوست به روشن شدن آن کمک میکنند. کرمهای رتینوئید بر اساس میزان رنگدانه همراه با سایر کرمهای موضعی تجویز میشوند. به غیر از رتینوئید، اسید فیتیک، اسید کوجیک یا اسید گلیکولیک نیز لایه بردارهای خوبی هستند که به رشد سلولهای جدید کمک میکنند.
کلسی پوترین
این کرم مبتنی بر ویتامین D سلولهای رنگدانه ای پوست را کاهش میدهد و به رفع تیرگی قوزک پا کمک میکند.
هزینه کرمها و داروهای روشن کننده و لایه بردار پا
هزینه استفاده از محلول یا کرمهای لایهبردار یا روشن کننده برای درمان سیاهی قوزک پا در مقایسه با سایر روشها کمتر است. این هزینه بستگی به نوع کرم یا محلول تجویزی پزشک دارد. به طور کلی بین 80 تا 400 هزارتومان با توجه به برند محصول، قیمتها متفاوت است.
مزایا و عوارض استفاده از کرمها و داروهای روشن کننده و لایه بردار پا
قیمت مناسب و در دسترس بودن یکی از مزایای استفاده از کرم و محلولهای لایهبردار یا روشنکننده برای درمان سیاهی قوزک پا است. همچنین این محصولات متناسب با انواع پوست طراحی میشود. در صورت استفاده زیر نظر پزشک مشکلاتی از قبیل قرمزی، التهاب و … بهندرت رخ میدهد.
البته باید متذکر شد که روند رفع سیاهی قوزک پا با استفاده از محلول یا کرم کمی طولانی است. به همین دلیل بسیاری از افراد به آن روی خوش نشان نمیدهند. اما صبوری و انجام منظم این روش، بسیار در درمان موثر است.
همچنین در صورت استفاده از محصولات نامناسب امکان بروز مشکلاتی از قبیل قرمزی، سوزش و التهاب وجود دارد. افزایش ضخامت و تیرهتر شدن پوست را نیز میتوان به این موارد اضافه کرد. ضمن اینکه آسیب به بافتهای پیرامون قوزک پا تحتتاثیر محلولهای اسیدی و لایهبردار امکانپذیر است.
پس بهتر است قبل از استفاده از این روش، حتما فرد با پزشک خود مشورت کند.
سرما درمانی( کرایوتراپی)
کرایوتراپی روشی است که در آن از ازت مایع برای از بین بردن سلولهای رنگدانهای پوست استفاده میکنند. سرما درمانی قوزک پا یک روش سرپایی محسوب میشود که کل مراحل آن فقط چند دقیقه طول میکشد. در این روش با استفاده از قلم مخصوص، لکه تیره روی قوزک پا از بین میرود. بعد از قرار گرفتن دستگاه روی ناحیه مد نظر بعد از 58 ثانیه پوست یخ میزند. به تدریج رنگ پوست تیره میشود. این مدت 35 روز طول میکشد تا زمانی که پوسته ایجاد شود و بعد در عرض 23 هفته از بین می رود و پوست جدید و سالم جای آن را میگیرد.
استفاده از CO2 برای درمان سیاهی قوزک پا در مقایسه با روشهای دیگر مانند نیتروژن مایع و اکسید نیتروژن، دمای انجماد ملایمتری را ایجاد میکند. در نتیجه، کمتر موجب ایجاد زخم و سایر تغییرات رنگدانهای میشود. بنابراین برای تیرگیهای بسیار زیاد بهتر است از روشهای دیگر استفاده شود.
هزینه کرایوتراپی قوزک پا
هزینه این روش به میزان عارضه، کلینیک و دیگر شرایط متغیر مرتبط است اما به طور کلی هر جلسه درمانی بین 100 تا 200 هزار تومان هزینه در بر دارد.
برای آشنایی بیشتر با کرایوتراپی میتوانید مقاله جداگانه در مورد آن را مطالعه کنید.
میکرونیدلینگ قوزک پا
یکی دیگر از روشهای پزشکی برای درمان سیاهی قوزک پا میکرونیدلینگ است که در مورد این روش به طور مفصل در مقالهای جداگانه صحبت کردهایم.
اما به طور خاص برای رفع این عارضه در طول این روش، سوزنهای بسیار ریزی برای ایجاد آسیبهای جزئی کنترل شده، در پوست قوزک پا تزرق میشود که سبب تولید کلاژن و الاستین بیشتر در آن ناحیه میشود.
مزایا میکرونیدلینگ قوزک پا
این روش با ایجاد زخمهای کوچک و در نتیجه فرآیند ترمیم پوست، باعث ایجاد لایهی درم ضخیمتر و پوستی نرمتر روی سطح قوزک پا میشود.
با انجام میکرونیدلینگ، تاثیراستفاده از ژلها، کرمها و سرمهای موضعی بیشتر میشود زیرا با ایجاد میکروکانالها باعث میشود آنها به طور موثرتری جذب شوند و تاثیر آنها در لایههای عمقی پوست افزایش یابد.
محدودیتهای رفع تیرگی پا با میکرونیدلینگ
تنها محدودیت درمان سیاهی قوزک پا با میکرونیدلینگ برای زنان باردار است. زیرا بعد از انجام میکرونیدلینگ اغلب نیاز به مصرف داروهایی است که ممکن است با داروهای مراقبتی در دوران بارداری ایجاد تداخل دارویی کند.
هزینه میکرونیدلینگ قوزک پا
از آنجایی که زمان رسیدن به نتیجه در این روش برای همه و در همه شرایط یکسان نیست و تعداد جلسات بین 3 تا 6 متغیر است، هزینه نیز میزان متفاوتی برای هر فرد دارد. این روش نسبتا گران است و بین 150 تا 400 هزار تومان برای هر دو پا هزینه آن متغیر است. این برآورد هزینه مربوط به سال 1400 است.
سوالات متداول
درمان سیاهی قوزک پا تا چه حد تاثیرگذار است؟
اگرچه روشهای لیزردرمانی، لایهبردارهای شیمیایی یا مکانیکی بخش زیادی از تیرگی قوزک پا را از بین میبرند. اما هیچ گاه رنگ این بخش از پا به طور کامل مشابه بخشهای اطراف نمیشود. در هرحال بعد از درمان، مقداری تیرگی در ناحیه قوزک پا باقی میماند.
ماندگاری راهکارهای ارائه شده برای درمان سیاهی قوزک پا چگونه است؟
ماندگاری نتایج لیزردرمانی، لایهبردارهای شیمیایی و فیزیکی برای درمان تیرگی قوزک پا زیاد است. اما امکان بازگشت این عارضه پوستی به دلیل نبود مراقبتهای کافی وجود دارد. در صورت سایش مجدد قوزک پا با فرش یا کفش تنگ، لایهای از سلولهای شاخی (مرده) روی هم انباشته شده و موجب بروز تیرگی میشوند.
برای پیشگیری از بازگشت مجدد تیرگی قوزک پا بعد از درمان چه باید کرد؟
استفاده منظم از مرطوب کننده برای جلوگیری از خشکی قوزک پا، پوشیدن جوراب نخی و یا کفش مناسب حائز اهمیت است. چهار زانو نشستن نیز در بروز این عارضه نقش دارد. به همین دلیل نحوه نشستن نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
منابع