راهنمای درمان چین و چروک صورت در طب سنتی

درمان چین و چروک صورت در طب سنتی چگونه است؟
درمان چین و چروک صورت در طب سنتی، مجموعهای از دستورالعملهایی است که توسط متخصصان این حوزه ارائه شده است. در این ادامه به ارائه دیدگاههای متخصصان طب سنتی همچون دکتر حسین خیراندیش، سیدحسن ضیایی، دکتر حسین روازاده و حسین معارفی درباره این عارضه میپردازیم.
درمان چین و چروک صورت دکتر خیراندیش
دکتر خیراندیش معتقد است بیشتر اوقات چروک صورت همراه با تیرگی است. این چروک همراه با تیرگی به «سودای پدید آمده» تعبیر میشود. عروقی که چشم را تغذیه میکنند، ریزترین عروق بهشمار میروند، بنابراین هرگاه سطح صفرای معلق در بدن بالا برود، صفرا خشک شده که این امر، سبب ایجاد تیرگی و خشکی صورت یا بدن میشود.
در درمان چین و چروک صورت دکتر خیراندیش، باید صفرای بدن را به صفرای لطیف تبدیل کرد. صفرای لطیف با خوردن عسل، انگور و خرما بهوجود میآید. بهعبارت دیگر، از مصرف شیرینیهای لطیف حاصل میشود.
اگر بخواهیم چین و چروک را به صورت موضعی درمان کنیم، باید روغن زیتون و روغن سیاهدانه را به سر و صورت مالید و کف سر را با بُرس ماساژ داد که سبب شتاب گردش خون در سر و صورت شود.
موارد دیگری که برای درمان چین و چروک صورت در طب سنتی در دیدگاه دکتر خیراندیش توصیه میشود، عبارتند از:
– شانه کردن موی سر و ابرو هر روز به مدت ۱۰ دقیقه
– مصرف سکنجبین خوراکی با یکدوم واحد سرکه
– جویدن کامل غذا
– اجتناب از نوشیدن آب سرد
– اجتناب از نوشیدن آب بین غذا
انگور
برای درمان چین و چروک صورت در طب سنتی از دیدگاه دکتر خیراندیش، رژیم انگور یکی از موثرترین راهکارهای معرفی شده است. در این رژیم، هفته اول صبحانه، هفته دوم صبحانه و نهار و هفته سوم و چهارم صبحانه، نهار و شام را باید انگور خورد. این رژیم خون را رقیق و صورت را شاداب میکند و چین و چروکهای آن را از بین میبرد و حدود سه تا پنج سال جوانی به چهره میدهد. نوع انگور نیز اهمیتی ندارد.
دکتر خیراندیش معتقدند برای خانمها علاوه بر انگور، عرق رازیانه نیز تجویز شود. عرق یا جوشانده رازیانه میتواند به پوست بدن و صورت شادابی ببخشد. برای طعم دادن به عرق رازیانه، میتوان آن را با یک قاشق عسل مخلوط و مصرف کرد. ر این روش، طول درمان بین ۴۰ تا ۱۲۰ روز متناسب با بدن هر فردی متغیر است.
درمان چین و چروک صورت دکتر روازاده
دکتر روازاده برای درمان چین و چروک صورت در طب سنتی معتقد است پوست آینهای برای بازتاب نحوه عملکرد بدن است. به همین دلیل اگر فردی رژیم غذایی متعادل و شیوه زندگی سالمتری داشته باشد، از پوست بهتری برخوردار خواهد بود. ایشان مصرف مواد غذایی حامل نگهدارندهها را عامل اصلی چین و چروک صورت و پیری آن میدانند.
برای درمان چین و چروک صورت دکتر روازاده مصرف روغن ارده را پشنهاد میدهد و توصیه میکند حتما از آن برای ماساژ صورت استفاده شود. روغن ارده، روغنی است که بعد از تبدیل کنجد به ارده روی آن باقی میماند.
دکتر روازاده با اینکه معتقد است زیبایی و جوان ماندن پوست به میزان آب و روغن پوست بستگی دارد، متذکر میشوند که زیاد آب خوردن تاثیری بر زیبایی پوست ندارد و آب را باید به اندازه رفع تشنگی نوشید. همچنان که در طب قدیم تاکید شده اگر تشنه نیستید، آب ننوشید.
ایشان معتقدند نوشیدن زیاد آب، باعث پیری زودرس و چین و چروک صورت میشود، زیرا کار کلیهها تصفیه خون است و اگر آب زیادتر از نیاز بدن مصرف شود، کار کلیهها زیادتر شده و سبب پیری میشود.
درمان چین و چروک صورت از دیدگاه حسین معارفی
حسین معارفی، متخصص طب سنتی معتقد است چین و چروک بهدلیل غلبه بلغم (همان خلط سفید سرد و تر) درگوارش و همچنین غلبه بلغم در سینوسها روی میدهد؛ از اینرو برای درمان چین و چروک صورت در طب سنتی و درمان آن، باید میزان بلغم در بدن را کاهش داد.
روشهای زیر میتواند برای رفع چین و چروک موثر باشد:
– نصف آب نوشیدنی را میتوان با عرق کاسنی مخلوط و میل کرد.
– برای تقویت صورت، روی ابرو و زیر چشم را میتوان با یکی از روغنهای سیاهدانه یا بادام شیرین یا فندق یا نارگیل ضماد کرد تا ماهیچه صورت گرم شود و از بروز چین و چروک پیشگیری کند.
– اجتناب از خوردن قند و شکر
فواید انار
حسین معارفی معتقد است انار یکی از میوههای مفید برای سلامتی پوست و درمان چین و چروک صورت است زیرا دارای خواص آنتیاکسیدانی فراوان است و سبب افزایش تولید کلاژن در پوست میشود که عاملی موثر در کاهش این عارضه است. حسین معارفی میگوید علاوه بر مصرف خوراکی این میوه، میتوان از پوست انار سرم و پودر ساخت و آن را در یک دوره مشخص به صورت مداوم مصرف کرد. طرز تهیه این سرم در زیر آمده است.
ساخت سرم لیفت با انار
حسین معارفی، متخصص طب سنتی طرز تهیه این سرم را به شرح زیر بیان میکند:
ابتدا باید پوست انار را به صورت طبیعی در هوای آزاد، زیر نور خورشید یا در مجاورت بخاری و شومینه خشک کرده و سپس آن را به پودر تبدیل کنید. درمان چین و چروک صورت در طب سنتی با انار برای پوست چرب به این صورت است که فرد باید یک قاشق مرباخوری پودر پوست انار را با گلاب مخلوط و به پوست بزند یا اگر پوست خشک دارد، پودر پوست انار را با شیر مخلوط کند و سپس آن را به پوست صورت و گردن خود بزند و اجازه دهد تا کاملا خشک شود.
بعد از آن، فرد باید صورت خود را با آب ولرم شستوشو داده و بعد از خشک کردن، با کرم مرطوبکننده ماساژ دهد.
بهتر است برای مشاهده آثار این سرم، حداقل هفتهای دو الی سه بار این عمل تکرار شود.
درمان چین و چروک پیشانی
برای درمان چین و چروک پیشانی در طب سنتی، حسین معارفی مالیدن روغن نارگیل را پیشنهاد میدهد.
به این صورت که فرد باید چند قطره روغن نارگیل به پیشانی مالیده و ماساژ دهد تا روغن جذب پوست شود، البته این کار را باید هر شب انجام داد تا تاثیر داشته باشد.
درمان چین و چروک صورت در طب اسلامی
امروزه در کنار روشهای متعدد پزشکی برای رفع چین و چروک، راهکارهای دیگری را میتوان در طب اسلامی و سنتی پیدا کرد که به درمان و پیشگیری این عارضه کمک کند.
درمان چین و چروک صورت دکتر ضیایی
برای زیبایی پوست و درمان چین و چروک صورت دکتر ضیایی انجام کارهای زیر مفید است:
– خوردن یک پرتقال شیرین همراه با ناهار
– خوردن یک لیموی شیرین همراه با شام
– خوردن یک عدد سیب یا یک استکان آب سیب تازه بعد از نهار و شام
– برای درمان چین و چروک صورت دکتر ضیایی مالیدن آب سیب تازه روی پوست صورت یا گردن و ماساژ دادن آن را توصیه میکنند.
درمان چین و چروک صورت در طب امام رضا (ع)
یکی از روشهای موثر در درمان چین و چروک صورت در طب سنتی و اسلامی این عارضه، توصیههای پزشکی امام رضا(ع) است که در ادامه با ذکر منبع بیان میکنیم:
روغن زیتون
در رساله ذهبیه از امام رضا(ع) نقل شده که روغن زیتون طبیعی با کمک به نرمی و انعطافپذیری پوست به رفع چین و چروکها کمک میکند. ایشان میفرمایند به خصوص در فصل سرد سال باید روغن زیتون، شببو و گل سرخ را به پوست زد و آن را ماساژ داد تا موجب تقویت و استحکام بیشتر آن شود.
ماساژ درمانی
میتوان گفت ماساژدرمانی یکی از راههای بسیار موثر در درمان چین و چروک صورت در طب سنتی و اسلامی است. امام رضا(ع) نیز درباره اهمیت این روش سخن گفته و آن را برای رفع این عارضه ضروری دانستهاند.
امام رضا(ع): «وَ أَرْوِی أَنَّهُ لَوْ کَانَ شَیْءٌ یَزِیدُ فِی الْبَدَنِ لَکَانَ الْغَمْزُ یَزِیدُ وَ اللَّیِّنُ مِنَ الثِّیَابِ وَ کَذَلِکَ الطِّیبُ وَ دُخُولُ الْحَمَّامِ وَ لَوْ غُمِزَ الْمَیِّتُ فَعَاشَ لَمَا أَنْکَرْتُ ذَلِکَ؛ روایت میکنم که اگر چیزی موجب افزایش نیرو و نشاط بدن باشد، ماساژ دادن بدن و لباس نرم، همچنین بوی خوش و استحمام جزیی از آن است و اگر مردهای در اثر ماساژ دادن زنده شده، من انکار نمیکنم.»
این مطلب در دانشنامه احادیث پزشکی جلد ۱ صفحه ۹۹ آمده است.