روشهای پزشکی برای درمان فرورفتگی نوک پستان

درمان فرورفتگی نوک پستان با چه روشهای امکان پذیراست؟
نوک سینه در حالت طبیعی ظاهری برجسته و بیرون زده دارد، اما گاهی اوقات تحتتاثیر عواملی به سمت داخل کشیده میشود. این عارضه که در درجات مختلف بروز پیدا میکند، فرورفتگی نوک سینه (Nipple depression) یا (nipple inverters) نام دارد. هم مردان و هم زنان میتوانند به این عارضه مبتلا شوند. گاهی اوقات، فقط یک نوک پستان معکوس میشود. در مقالهای مجزا درباره این عارضه و ویژگیهای آن صحبت کردهایم. روش درمان به درجه فرورفتگی نوک سینه فرد، علت وارونگی و اینکه آیا قصد شیردهی دارد یا خیر، بستگی دارد. البته اگر فرد نشانههایی از سرطان پستان، عفونت یا اکستازی مجرای پستانی دارد، باید قبل از هر اقدامی به پزشک مراجعه کند. اگر این فرورفتگی ناچیز باشد به احتمال زیاد فرد میتواند با روشهای دستی به شل شدن بافت فیبری کمک کند و باعث شود نوک سینه به راحتی بیرون بیاید. اگر فرورفتگی درجه 2 یا 3 داشته باشد، بهتر است فرد برای درمان با پزشک مشورت کند. در برخی موارد، روشهای غیرتهاجمی مانند ساکشن ممکن است کافی باشد، در حالی که در موارد دیگر، جراحی پلاستیک گزینه بهتری است. بسیاری از مبتلایان بهدلیل اختلال در شیردهی یا تحتالشعاع قرار گرفتن زیبایی اندام خود، اقدام به درمان این عارضه میکنند. پزشک متخصص بعد از تشخیص عامل ایجادکننده، درجه فرورفتگی را تعیین میکند. فرورفتگی براساس درجه به سه نوع خفیف، متوسط و شدید تقسیم میشود. در پایان پزشک طبق یافتههای خود از دو روش جراحی یا غیرجراحی برای درمان فرورفتگی نوک پستان بهره میگیرد.
عمل فرورفتگی نوک سینه
در صورت عدم کسب نتیجه مطلوب از روشهای غیرجراحی برای درمان فرورفتگی نوک پستان، استفاده از جراحی ضرورت پیدا میکند. به عنوان مثال، میتوان به فرورفتگیهای درجه شدید اشاره کرد. در این موارد شدت کشیدگی نوک سینه به سمت داخل بسیار بالاست و امکان بیرون نگهداشتن آن برای چند لحظه نیز امکانپذیر نیست. جراحیِ فرورفتگی نوک سینه، به دو روش انجام میشود. در یکی از این روشها، تعدادی از مجاری شیری به شکل متصل باقی مانده و توانایی شیر دادن حفظ میشود، اما در روش مرسومتر، مجاری شیری به کلی قطع شده و فرد برای همیشه قادر به شیر دادن نیست. در انیمیشن زیر میتوانید جراحی پلاستیک برای بازسازی نوک سینه را تماشا کنید.
[presto_player id=30593]
مراقبتهای پیش از جراحی فرورفتگی نوک سینه
قبل از درمان فرورفتگی نوک پستان با روش جراحی، رعایت نکات زیر الزامی است:
- آگاه کردن پزشک از بیماریهای احتمالی، داروهای مصرفی و سابقه جراحی
- قطع مصرف مکملهای گیاهی، آسپرین و ضدالتهاب قبل از عمل
- قطع مصرف الکل و قطع استعمال دخانیات یک ماه قبل از عمل
- اجتناب از خوردن و آشامیدن از شب قبل عمل
- قطع مصرف داروهای ضدبارداری قبل از عمل
- اطمینان از کامل شدن رشد سینه
- اطمینان از سلامت کامل جسمانی
- استحمام شب قبل از عمل
- داشتن وزن ثابت
مراحل انجام عمل فرورفتگی نوک سینه
این جراحی بر عهده ماموپلاست (متخصص جراحی پلاستیک و زیبایی) قرار دارد. در این جراحی، ابتدا بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته و برشی زیر نوک سینه او ایجاد میشود. هدف از این کار، پنهان کردن محل برش از معرض دید است. در مرحله بعد، پوست هاله و نوک سینه کنار زده میشود. سپس بر حسب روش مورداستفاده، کل یا تعدادی از مجاری شیری قطع و نوک سینه آزاد میشود. در پایان، پوست به محل خود بازگشته و بخیه میشود. درمان فرورفتگی نوک سینه با عمل جراحی، یک الی دو ساعت به طول میانجامد. بیمار پس از جراحی، ترخیص میشود تا باقی مراحل درمان را در منزل سپری کند. علاوه بر بخیه، یک اسپلینت (آتل) نیز روی نوک سینه قرار میگیرد تا آن را برجسته نگه دارد. بخیه و اسپلینت یک هفته بعد از جراحی توسط متخصص برداشته میشود.
مراقبتهای بعد از جراحی فرورفتگی نوک سینه
بعد از جراحی، استراحت 5-3 روزه برای بازیابی توان فرد الزامی است. البته استراحت مطلق در روزهای اول بعد از عمل به هیچ عنوان مفید نیست، بلکه آرام راه رفتن و بالا نگهداشتن دست به خروج خون از بافت سینه و کاهش تورم کمک میکند. پس از گذشت دو هفته میتوان فعالیتهای سبک خود را از سر گرفت. اما برای شروع فعالیتهای سنگین به یک ماه زمان و اجازه پزشک نیاز است. از دیگر اقدامات اثربخش در بهبود نتایج درمان فرورفتگی نوک سینه با جراحی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش مصرف نمک
- افزایش مصرف مایعات
- استفاده از سوتین طبی تجویزی پزشک
- استفاده از میوهجات (خصوصاً آناناس) و سبزیجات برای بهبود سریعتر زخم
عوارض جراحی فرورفتگی نوک سینه
از جمله پیامدهای عمل جراحی برای درمان فرورفتگی نوک پستان، کبودی و تورم است. استفاده از کمپرس سرد مقدار زیادی از ورم را کاهش میدهد. کمپرس گرم نیز برای کاهش کبودی به کار میرود. درد حاصل از برش نوک سینه، اغلب تا یک هفته ادامه یافته و بهتدریج التیام پیدا میکند. البته استفاده منظم از داروهای مسکن تجویزی پزشک تا حد زیادی درد را کاهش میهد. برای بهبود جای زخم نیز میتوان زیرنظر پزشک از پمادهای ترمیمکننده استفاده کرد. ناگفته نماند که ورم حاصل از جراحی تا مدتی نوک سینه را برجستهتر از حالت طبیعی نشان میدهد. برای مشاهده آثار واقعی جراحی، به گذشت 2 هفته الی یک ماه زمان نیاز است. در این عمل، بهدلیل بیهوشی و برش نوک سینه، بروز مشکلاتی محتمل است. بهعنوان مثال، میتوان به کبودی، تورم و درد بیش از حد معمول اشاره کرد. باقی ماندن جای زخم، عفونت و حساسیت به داروی بیهوشی از دیگر عوارض این عمل است.
هزینه روش درمان فرورفتگی نوک پستان با جراحی
هزینه درمان فرورفتگی نوک سینه با جراحی برای افراد مختلف یکسان نیست. براساس نوع کلینیک، تخصص و تجربه پزشک ماموپلاست، هزینه بیمارستان، داروهای مسکن، آنتیبیوتیک، پوشش مخصوص طبی و… تعیین میشود. پزشک قبل از عمل در جلسه مشاوره، تمامی نکات پیرامون این موضوع را با فرد در میان میگذارد. بهطور متوسط، هزینه این عمل برای هر سینه، بین 2 و نیم تا 3 میلیون تومان در سال 1400 برآورد شده است.
درمان فرورفتگی نوک سینه بدون جراحی
در بسیاری از موارد، درمان فرورفتگی نوک سینه در حالت ضعیف تا متوسط با روش غیرجراحی امکانپذیر است. روشهای مختلفی در این گروه جای میگیرند که غالباً با امکانات ساده موجود در منزل قابل اجرا هستند. به عنوان مثال میتوان به ماساژ، مکش و تحریک جنسی اشاره کرد. در مقاله جداگانهای به بیان روش درمان فرورفتگی نوک سینه در خانه پرداختهایم. روش دیگر غیرجراحی برای درمان این عارضه، بوتاکس است. این روش درمانی، بسیار شبیه به قراردادن فیلرهای بوتاکس روی صورت و لب است. به این منظور، مواد پركننده اسيدهيالورونيك به پوست پشتِ نوك سينهها تزريق ميشود تا به آنها كمك كند، بيشتر بيرون بيايند. اگرچه تحقیقات، این درمان را موثر میدانند، اما ممکن است همیشه موجب درمان نشود.
سوالات متداول
آیا بعد از عمل فرورفتگی نوک سینه امکان شیردهی وجود دارد؟
این مورد به تعیین درجه فرورفتگی برمیگردد. اگر فرورفتگی شدید نباشد، تنها با قطع یک یا دو مجرای شیری، مشکل برطرف میشود و مشکلی برای شیردهی بهوجود نمیآید. البته بهطور کلی انجام این عمل به زنانی که قصد بارداری دارند، توصیه نمیشود.
چه زمان نیاز به عمل جراحی است؟
این عارضه اگر مادرزادی باشد خطری برای فرد ندارد و معمولا این عمل برای زیبایی انجام میشود. در موارد دیگر که بهطور ناگهانی این اتفاق برای فرد میافتد، مراجعه به پزشک برای تشخیص علت و انجام جراحی ضروری است.
آیا میتوان برای عمل از بیحسی استفاده کرد؟
اگرچه این جراحی غالباً با استفاده از بیهوشی عمومی انجام میشود. اما گاهی امکان انجام جراحی با بیحسی موضعی نیز وجود دارد.
آیا با وجود مشکل فرورفتگی نوک سینه، امکان شیردهی به نوزاد وجود دارد؟
بله. در موارد خفیف تا متوسط، امکان شیردهی به نوزاد با فشار بافتهای اطراف وجود دارد، اما در موارد شدید تغذیه نوزاد از شیر مادر دچار مشکل میشود.
آیا روش جراحی قابل بازگشت است؟
امکان بازگشت نوک سینه به شرایط قبل، اگرچه بسیار کم است اما در موارد نادری رخ میدهد.
منابع
https://www. medicalnewstoday. com https://www. wikihow. com https://www.medicinenet.com https://www. healthline. com