درمان زگیل پا: روشها، طول درمان، مزایا و معایب آن

آشنایی با روشهای درمان زگیل پا
زگیل نوعی عارضه پوستی است که بخشهای مختلف بدن را درگیر میکند. زگیل پا یکی از شایعترین این موارد است که پاشنه، لای انگشتان و کف پا را تحت تاثیر قرار میدهد. معمولاً زگیل پا جزء زگیلهای بیخطر دستهبندی میشود و بعد از گذشت چند ماه یا چند سال از بین میرود. البته این عارضهها در صورتِ قرار داشتن در مکانهای حساس (مثل پاشنه) ناراحتی و درد هنگام ایستادن یا راه رفتن را به همراه دارند. درد حاصله موجب تغییر شیوه صحیح راه رفتن و بروز مشکلات عضلانی یا مفصلی میشود. به همین دلیل درمان زگیل پا از اهمیت بسیاری برخوردار است. درمان این عارضه پوستی به دو شکل جراحی و غیرجراحی انجام میشود.
انتخاب هر یک از این روشها برای درمان این عارضه به محل، نوع و تعداد آن بستگی دارد.
روش جراحی برای درمان زگیل پا
در صورت عدم دریافت پاسخ مناسب از روشهای غیرجراحی، جراحی زگیل پا ضرورت مییابد. به عبارتی روش جراحی برای برداشت زگیل جز در موارد خاص مورد استفاده قرار نمیگیرد. این کار نیازمند ایجاد برش است. به همین دلیل به بیحسی موضعی نیاز دارد.
سپس پزشک با استفاده از الکترودسیکاسیون (سوزن الکتریکی) اقدام به بیآب کردن بافت زگیل و بریدن آن میکند. در روش جراحی به دلیل وجود برش، امکان ایجاد زخم طولانیمدت، عفونت، خونریزی، درد، تورم و قرمزی وجود دارد. همچنین دوره نقاهت طولانی را میتوان به عوارض فوق اضافه کرد.
بنابراین جراحی زگیل پا آخرین پیشنهاد پزشک به بیمار خواهد بود.
روشهای غیرجراحی برای درمان زگیل پا
استفاده از روشهای غیرجراحی برای درمان زگیل کف پا و انگشتان، به دلایل مختلف بر روش جراحی برتری دارد. به همین دلیل پزشک تا حد امکان از این روشها برای درمان مبتلایان استفاده میکند.رایجترین روشهای درمان پزشکی به صورت غیرجراحی در موارد زیر خلاصه میشود:
درمان زگیل انگشت پا با لیزر
یکی از روشهای موثر برای درمان زگیل پا، استفاده از لیزردرمانی است. این روش با استفاده از تجهیزات مختلفی انجام میشود؛ به عنوان مثال میتوان به لیزر پالسی اشاره کرد. گرمای حاصل از این دستگاه با تاثیر بر بافتهای اطراف زگیل، رگهای خونی آنها را مسدود میکند. در نتیجه رسیدن مواد غذایی و اکسیژن به این محدوده دچار اختلال شده و اصطلاحاً مرگ بافتی (نکروز) رخ میدهد.
لیزر CO2 یکی دیگراز انواع کاربرد لیزر برای درمان این عارضه است. در این روش با استفاده از یک پرتو قدرتمند، بافت زگیل تخریب شده و از بین میرود. تعداد جلسات لیزردرمانی برای درمان زگیل پا یا انگشتان بر اساس عمق ، موقعیت و اندازه زگیل مشخص میشود.
مزایا و معایب درمان زگیل کف پا با لیزر
کارایی روش لیزری در مقایسه با سایر روشها بسیار بالا است. اما هزینه بالا، دوره بهبودی نسبتاً طولانی (5-4 هفته) و احساس درد تا چند روز بعد از لیزردرمانی از جمله معایب این روش به حساب میآید. مزایای روش لیزردرمانی بر اساس نوع تجهیزات مورد استفاده متفاوت است. اما به طور کلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بدون درد، خونریزی یا عفونت، به دلیل نبود زخم باز (در صورت استفاده از لیزر پالسی)
- قابل استفاده برای سنین مختلف (کودکی، بزرگسالی و سالمندی)
- قابل استفاده برای هر نوع پوست
- میزان موفقیت بالا (93 درصد)
- قابل استفاده برای انواع زگیل
- بدون خطر
درمان زگیل پا با کرم و داروهای لایه بردار
سالیسیلیکاسید (Salicylic acid) عنوان یک داروی لایه بردار قدرتمند است که در درمان زگیل، آکنه و سایر عوارض پوستی کاربرد دارد. این ماده برای از بین بردن زگیل کف پا یا انگشتان از گسستن پیوند بین سلولهای مرده استفاده میکند. در نتیجه زگیل به صورت لایهلایه و خفیف از بین میرود. انتخاب غلظت اسید سالیسیلیک اسید (17%، 40% و …) بر عهده پزشک قرار دارد.
پزشک معالج در صورت عدم مشاهده اثربخشی این ماده، میتواند از سایر مواد اسیدی استفاده کند.
تریکلورواستیک اسید (Trichloroacetic acid) یکی دیگر از مواد اسیدی رایج در درمان زگیل پاشنه پا و انگشتان به شمار میرود.
طرز مصرف
برای درمان زگیل پا با اسید سالیسیلیک و دیگر لایه بردار ها باید مواد لایهبردار را به صورت روزانه برکف پا و روی زگیل مالید. وجود مقداری رطوبت در پوست پا، تاثیرگذاری این محلول را افزایش میدهد. به همین دلیل بعد از حمام بهترین زمان برای استعمال آن است. در صورت عدم دسترسی به حمام میتوان پای خود را به مدت 5 دقیقه در آب گرم قرار داد.
در کنار استفاده هر روزه از این محلول، جدا کردن لایه مرده از سطح زگیل با استفاده از سنگ پا یا سوهان ضرورت دارد. قیمت مناسب و امکان انجام در منزل از جمله مزایای این روش است. اما مشاهده آثار این محلول کمی زمانبر و بعد از گذشت چند هفته امکانپذیر است. عوارض محلول سالیسیلیک اسید بیشتر تحت تاثیر استفاده نامناسب و کاربرد اسید با غلظت بالا رخ میدهد که به شرح زیر میباشند:
- آسیب به اعصاب پا (بسیار نادر)
- بروز اسکار و ضایعه پوستی
- پوسته پوسته شدن
- حساسیت پوستی
- تاولهای خونی
- آسیب بافتی
- خونریزی
- زخم
- ورم
- درد
از بین بردن زگیل کف پا با سوزاندن
کوتریزاسیون، کوتر کردن یا سوزاندن نوعی روش موثر برای درمان زگیل بین انگشتان پا، کف و پاشنه است. اساس کار این روش استفاده از دستگاه حرارتزا و برق کنترل شده است. این کار با نزدیک کردن صفحه فلزی در نزدیکی زگیل و وارد کردن سوزن مخصوص داخل آن انجام میگیرد. البته پیش از شروع کار، بیحسی موضعی برای فرد اعمال میشود و هیچ گونه نگرانی بابت درد آن وجود ندارد.
مزایا و معایب سوزاندن زگیل پا
کوتر کردن در یک جلسه کوتاه مدت (20 دقیقه) انجام میشود. دقت بالا را نیز میتوان به مزایای این روش اضافه کرد. مهمترین نقطه ضعف این روش آسیب دیدن پوست به دلیل حرارت بالای دستگاه است. از دیگر معایب این روش احتمال عفونت و احساس درد و ناراحتی بعد از انجام کار است.
درمان زگیل کف پا با فریز کردن
یکی دیگر از روشهای نوین غیرجراحی برای درمان زگیل پا منجمد کردن، کرایوتراپی یا سرما درمانی (Cryotherapy) نام دارد. این روش در مطب پزشک و با استفاده از موادی همچون نیتروژن مایع یا کربن دی اکسید انجام میشود. ابتدا سطح زگیل با استفاده از یک تیغه بریده میشود. سپس ماده فوقالعاده سرد نیتروژن مایع روی آن مالیده یا اسپری میشود. در نهایت بافت مرده زگیل بعد از گذشت چند هفته از بروز تاول در کنارهها، جدا شده و از بین میرود.
تعداد جلسات درمان زگیل کف پا، انگشتان و پاشنه در این روش بر اساس موضع درگیر، تعداد و عمق زگیل بین 1 الی 6 جلسه متغیر است. طول جلسات نیز بسیار کوتاه و بین 10 الی 30 ثانیه است.
مزایا و معایب کرایوتراپی یا سرما درمانی
یکی از بارزترین معایب این روش آن است که متاسفانه با درد بسیاری همراه است. به همین دلیل به ندرت برای کودکان مورد استفاده قرار میگیرد. عوارض این روش شامل تغییر رنگ پوست، درد، تاول و عفونت زخم است. البته بعد از سرما درمانی زگیل پا بروز درد تا سه روز کاملاً طبیعی است.
مراقبت های بعد از فریز زگیل کف پا
رعایت دقیق مراقبتهای بعد از فریز زگیل کف پا به پیشگیری از این عوارض کمک فراوانی میکند؛ به عنوان مثال ضدعفونی و خشک کردن سطح زخم از اهمیت بسیاری برخوردار است.
ممکن است بعد از فریز کردن زگیل ، تاول روی محل زگیل ایجاد شود. در این صورت اگر تاول بترکد، بهتر است فرد محل را با یک دستمال ضد عفونی کننده، تمیز کند. با انجام این کار انتشار ویروس زگیل به حداقل میرسد.
درمان زگیل پا با چسب
یکی از روشهای درمان زگیل کف پا استفاده از نوار چسب های مخصوص است. در این روش فرد باید نوار چسب را که داراری سوراخی به اندازه زگیل است به طور دائم بر روی زگیل خود قرار دهد.
هر نوارچسب میتواند حداکثر به مدت دو روز روی زگیل قرار بگیرد و بهتر است چند ساعت در هفته روی آن آزاد باشد.
برخی برای تاثیر بیشتر در زیر چسب ها از قطره سالیسیلیک اسید نیز استفاده میکنند. این کار را تا برطرف شدن کامل زگیل پا باید ادامه داد.
درمان زگیل با رادیوفرکانس
در بعضی موارد، درمان زگیل کف پا یا انگشتان با استفاده از روش رادیوفرکانس (RF) انجام میشود. امواج مورد استفاده در این روش دارای فرکانس بالا و گرمای حداقلی هستند. به همین دلیل آسیبی به بافتهای سالم اطراف وارد نمیشود. رادیوفرکانس از فرآیند دهیدراته کردن برای درمان بهره میگیرد. در این فرآیند زگیل آب خود را از دست داده و دچار مرگ بافتی میشود.
معایب و مزایای درمان زگیل با رادیوفرکانس
تاکنون معایبی برای این روش عنوان نشده است. مزایای درمان زگیل پا با روش رادیوفرکانس به شرح زیر است:
- دقت بالا
- درد و خونریزی کم
- بدون اسکار و بخیه
- التیام سریع جای زخم
- لخته شدن سریع خون
- بدون عفونت باکتریایی
- کاهش درد و تورم نسبت به روش جراحی
- استفاده از بیحسی موضعی در حین عمل
درمان زگیل پا در کودکان
زگیل یکی از عارضههای پوستی شایع در بین کودکان به شمار میرود که نواحی مختلف بدن آنها (دست، پا، صورت، زانو و …) را درگیر میکند. زگیل پا در کودکان کاملاً بیخطر است و خود به خود بعد از گذشت چند سال از بین میرود.
آمارها نشان میدهد که در 65 درصد موارد، زگیل کودکان بعد از گذشت 2 سال ناپدید میشود. در 80 درصد موارد نیز این اتفاق بعد از 4 سال رخ میدهد. به همین دلیل هیچ گونه نگرانی بابت درمان زگیل پا کودکان وجود ندارد.
البته در صورت گسترش و یا احساس درد در حین راه رفتن میتوان برای درمان این عارضههای پوستی اقدام کرد. چسب زگیل، سرما درمانی، مواد لایهبردار و لیزر درمانی از جمله روشهای مرسوم درمان زگیل در کودکان است.
درمان زگیل پا زنان
درمان زگیل پا زنان بر اساس نوع (معمولی، مسطح، رشتهای و خوشهای)، عمق و موقعیت زگیل با روشهای مختلفی انجام میشود. معمولاً استفاده از محلولهای لایهبردار همچون سالیسیلیک اسید به عنوان اولین روش، مورد استفاده قرار میگیرد.
در صورت عدم دریافت پاسخ مناسب از این ماده، به کارگیری سایر روشها از قبیل انجماد درمانی، لیزر درمانی و سوزاندن، ضرورت پیدا میکند. جراحی نیز آخرین اقدام برای کسانی است که نتیجه لازم را از روشهای غیرتهاجمی به دست نیاوردهاند.
هزینه درمان زگیل پا
هزینه درمان بر اساس نوع روش مورد استفاده، متغیر است. در بین روشهای رایج در درمان این عارضه، محلول لایهبردار از قیمت مناسبتری نسبت به سایرین برخوردار است که میتواند بین 80 تا 250 هزارتومان متغیر باشد.
بعد از این روش، انجماد درمانی و سوزاندن از لحاظ قیمت در ردههای بعدی قرار دارند. این روشها به نسبت روشهای جراحی و لیزر دارای هزینه کمتری است. هزینه متوسط این روش درمانی بین 150 تا 400 هزارتومان در سال 1400 تخمین زده شده است.
هزینه لیزر درمانی و عمل جراحی نیز بیشترین هزینهها را به خود اختصاص دادهاند که با توجه به فاکتورهای زیر تعیین میشود.
- نوع روش.
- تعداد زگیلهای موجود روی پا.
- داشتن یا نداشتن بیمه
- پزشک متخصص.
- مرکزی که در آن درمان زگیل روی انگشت پا یا سایر قسمتها انجام میشود.
- هزینههای جانبی مانند بیحسی و ویزیت پزشک و… .
متوسط هزینه در این روش ها بین 600 تا 1 میلیون تومان در سال 1400 تخمین زده شده است.
سوالات متداول
از جمله سوالات متداول در زمینه درمان زگیل کف پا و سایر بخشهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آیا زگیل پا مسری است؟
نوعی از ویروس HPV که موجب پیدایش زگیل در بخشهای مختلف پا میشود، چندان مسری نیست. در نتیجه انتقال آن به ندرت رخ میدهد. البته در شرایط رطوبت و گرمای بالا (حمام، استخر و …) امکان سرایت زگیل پا از فرد آلوده به دیگران بسیار بالا است.
روش درمان قطعی زگیل کف پا یا انگشتان کدام است؟
معرفی درمان قطعی زگیل برای بخش های مختلف بدن صحیح نیست. اگرچه هیچ یک از روشهای ارائه شده برای درمان این عارضه پوستی به صورت 100% اثرگذاری ندارد. اما از لیزردرمانی به عنوان یکی از موثرترین روشهای در این زمینه یاد میشود.
چه محدودیتهایی برای برداشت و درمان زگیل پا وجود دارد؟
افراد مبتلا به دیابت یا مشکلات عروقی باید در استفاده از روشهای درمانی احتیاط کنند. به عنوان مثال انجماد درمانی در این افراد موجب آسیب عصبی یا اختلال در بهبود زخم پای افراد دیابتی میشود. از این رو آگاه ساختن پزشک از سابقه بیماری اهمیت بسیاری دارد.