مو و پوست سر

نازک شدن مو سر : علائم، علل و راههای پیشگیری

نازک شدن مو چیست؟

با افزایش سن یا تغییرات هورمونی در بدن، ممکن است حجم و ضخامت موی افراد در یک مقطع زمانی کاهش پیدا کند. در بیشتر موارد، نازک شدن مو تاثیری در وضعیت عمومی سلامت فرد ندارد، با این حال، این موضوع می‌تواند بر سلامت روانی و عزت نفس افراد تأثیر بگذارد.

نازکی موی سر بر خلاف ریزش موی شدید، باعث طاسی نمی‌شود، اما موهای سر فرد را کم‌پشت‌تر از آنچه هست، نشان می‌دهد. یک خبر خوب درباره نازک شدن مو آن است که این عارضه معمولا به‌تدریج اتفاق می‌افتد و فرد می‌تواند با تشخیص به موقع به درمان آن بپردازد. در ادامه با این عارضه بیشتر آشنا خواهیم شد.

 

اصطلاح پزشکی و انگلیسی نازک شدن مو

در انگلیسی، نازکی موی سر را  thinning hair می‌گویند. این اصطلاح به از دست دادن حجم و ضخامت مو اشاره می‌کند.

 

انواع نازک شدن موی سر

نازک شدن مو می‌تواند در قسمت‌های مختلفی از سر اتفاق بیفتد

نازکی مو می‌تواند در قسمت‌های مختلفی از سر مانند شقیقه‌ها، پشت سر یا فرق سر برای زنان و مردان اتفاق بیفتد که در ادامه به تفکیک به آن‌ها می‌پردازیم.

 

ضعیف شدن و نازک شدن مو سر در مردان

نازکی مو در مردان می‌تواند در هر سنی خود را نشان بدهد. علائم این عارضه معمولا از روی خط مو یا پیشانی شروع می‌شود و تا پشت سر ادامه می‌یابد. بنابراین مردان در مراحل اولیه می‌توانند کم پشتی مو و نازکی مو را در خط پیشانی خود مشاهده کنند.

یکی از راه‌های تشخیص نازکی مو در مردان، بررسی میزان چربی پوست سر است. برای این کار، باید موهای خود را از وسط باز کرده و میزان چربی پوست سر خود را ملاحظه کنند. راهکار ساده‌تر، مقایسه عکس موهای خود در زمان حال با گذشته است.

همانطور که گفتیم، این عارضه در طول زمان و به‌طور متوسط طی 10 تا 15 سال اتفاق می‌افتد. افراد با تشخیص به‌موقع، می‌توانند از پیشرفت آن جلوگیری کنند.

 

نازک و ضعیف شدن موی سر در زنان

دلایل زیادی مانند تغییرات هورمونی، زایمان، استرس و... باعث ایجاد تار موی نازک در زنان می‌شود

دلایل زیادی مانند تغییرات هورمونی، زایمان، استرس و… باعث ایجاد تار موی نازک در زنان می‌شود. خبر خوب این است که زنان معمولاً این عارضه را بدون داشتن طاسی تجربه می‌کنند.

در بسیاری از موارد، این عارضه با درمان به‌موقع از بین می‌رود. نشانه نازک شدن مو در زنان، اغلب با کم‌پشت شدن موها در فرق سر بروز پیدا می‌کند.

طبق پژوهش‌های انجام شده دست‌کم یک سوم زنان در برخی از مقاطع زندگی، این عارضه را تجربه می‌کنند. این اتفاق اغلب در دهه 40 یا 50 برای زنان اتفاق می‌افتد. علت این اتفاق آن است که با افزایش سن، رشته‌های جدید مو کندتر رشد می‌کنند. فولیکول‌ها نیز به مرور زمان دچار تغییر می‌شوند و از آن پس، موهای جدید، نازک‌تر و دارای استحکام کمتری هستند.

ارثی بودن این عارضه یا تغییرات هورمونی که در دوران یائسگی به‌وجود می‌آیند نیز ممکن است نازکی مو را در زنان تشدید کند.

در ادامه به بیان علل و نشانه‌های این عارضه خواهیم پرداخت.

 

علت نازک شدن مو سر

عوامل مختلفی موجب نازکی موی سر افراد می‌شود. یک پزشک ممکن است برای پی بردن به‌دلایل نازکی موی سر، نمونه‌ مو یا پوست سر را برای آزمایش دقیق‌تر، به آزمایشگاه بفرستد تا با آزمایش خون، دلیل نازک شدن تار مو مشخص شود.

پژوهشگران برای نازک شدن تار موی سر دلایل مختلفی مانند رژیم غذایی، بیماری، ژنتیک و سابقه خانوادگی، مصرف دارو و شیمی‌درمانی را بیان می‌کنند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

 

بارداری

ممکن است افراد در دوران بارداری یا بعد از آن، متوجه نازک شدن تارهای مو یا ریزش آن شوند. به‌طور معمول، پس از پایان بارداری و بدون هیچ‌گونه درمانی، آنها دوباره رشد می‌کنند و به حالت عادی باز می گردند.

 

استرساسترس ممکن است باعث نازک شدن تار موی افراد و تغییر در چرخه طبیعی مو شود.

استرس ممکن است باعث نازک شدن تار موی افراد و تغییر در چرخه طبیعی مو شود. زیرا، مرحله تلوژن که مرحله جوانه زدن موی جدید است را به خطر می‌اندازد که به این اتفاق telogen effluvium گفته می‌شود.

 بهتر است افرادی که دچار این مشکل هستند، تحت‌نظر روانشناس استرس خود را مدیریت کنند. در این صورت، شاید با گذر از حالت استرس، ضخامت موهایشان به میزان طبیعی خود بازگردد.

 

تغذیه نادرست و اثر آن بر نازک پشتی مو

بدن برای ایجاد رشته‌های جدید مو و حفظ فولیکول‌های سالم آن، به مواد مغذی احتیاج دارد. پروتئین، یک عنصر حیاتی برای رشد مو است.

ریزمغذی‌ها که شامل ویتامین‌ها و مواد معدنی است، در چرخه رشد فولیکول آن نقش اساسی دارند. سوء‌تغذیه و کمبود ویتامین می‌تواند باعث ریزش شود.

رعایت یک رژیم غذایی سالم و متنوع، شامل پروتئین‌ها، چربی‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی خاص می‌تواند به تقویت و رشد مداوم موهای قوی و سالم کمک کند.

 

سیگار کشیدن و نازک شدن مو

سموم موجود در سیگار، از رسیدن خون کافی به فولیکول‌ها جلوگیری می‌کند و سبب نازک شدن مو و ریزش آن می‌شود.

 

علت نازک شدن مو در کودکان

اغلب انتظار می‌رود نازکی مو در بزرگسالی اتفاق بیفتد. بر خلاف این اتفاق در کودکان شایع است و در صورت ناآگاهی، این موضوع به‌ویژه وقتی که همراه با لکه‌های طاسی باشد، می‌تواند باعث اضطراب کودک و والدین او شود.

از مهم‌ترین علل نازکی مو در کودکان می‌توان به عفونت‌های قارچی یا باکتریایی، تلوژن اگزلوویوم و آلوپسی کششی اشاره کرد.

شایع‌ترین علت نازکی و ریزش مو در کودکان، کرم حلقوی پوست سر معرفی شده که یک عفونت قابل درمان قارچی است.

 

روش‌های پیشگیری نازکی تار مو

با تغییر در رژیم غذایی و دریافت انواع ویتامین ها می توان از نازکی مو سر پیشگیری کرد.

کمبود ویتامین D، یکی از عوامل مهمی است که می‌تواند باعث ریزش و نازکی موها در افراد شود. ویتامین D مورد نیاز بدن، اغلب با قرار گرفتن در معرض نور خورشید، مصرف قرص ویتامین D و همچنین رژیم غذایی تامین می‌شود.

از جمله موادغذایی که سرشار از ویتامین D هستند می‌توان به ماهی چرب، جگر گاو، پنیر و زرده تخم‌مرغ اشاره کرد.

 استفاده از روغن‌های گیاهی مانند روغن نارگیل یا روغن جوجوبا نیز می‌تواند از نازک شدن موها جلوگیری کند. مصرف روزانه مولتی ویتامین ممکن است به فرد کمک کند تا از ابتلا به این عارضه پیشگیری کند.

گفتنی است که موهای سالم برای رشد، به آهن، اسید فولیک و روی نیاز دارند. اسید فولیک به فولیکول‌ها کمک می‌کند تا موهای جدید با ضخامت بیشتری تولید شود.

از دیگر ویتامین‌های ضروری بدن برای جلوگیری از نازکی موی سر، بیوتین است. بیوتین یا ویتامین B-7 یک ماده غذایی محلول در آب است که به‌طور طبیعی در خوراکی‌هایی مانند آجیل، عدس و جگر یافت می‌شود. با یک رژیم متعادل میزان بیوتین بدن فرد به‌راحتی تامین می‌شود.

 استفاده از روغن‌های گیاهی که منبع اصلی امگا 6 هستند و اسیدهای چرب امگا 3 که در ماهی و تخم‌مرغ یافت می‌شوند نیز به ضخیم شدن موی سر کمک می‌کنند.

 

سوالات متداول

آیا نازک شدن مو سر موجب ریزش موها و طاسی می‌شود؟

تار موی نازک می‌تواند یک نشانه و زنگ خطری برای ریزش مو باشد، اما لزوماً باعث کچلی نمی‌شود.

آیا می‌توان به‌راحتی به موهای ضخیم دست پیدا کرد؟

اگر فرد به‌طور ژنتیکی موهای نازکی داشته باشد، در این زمینه نمی‌توان کاری انجام داد، اما اگر نازکی مو به علل دیگری که ذکر کردیم باشد، اقداماتی مثل کراتینه و پروتئینه کردن تا حدی می‌تواند باعث ضخیم‌تر شدن موها شود. بررسی هورمون‌ها و تیروئید فرد و درمان مشکلات مربوط آن‌ها، باعث ترمیم موها و ضخامت مجدد آن‌ها می‌شود.

نحوه مراقبت از موهای نازک چگونه است؟

استفاده مکرر از شانه، مخصوصا اگر موها خشک باشد، آن‌ها را آسیب‌پذیرتر می‌کند. استفاده از شامپوهای ملایم که باعث حفظ چربی در سطح مو می‌شود، بسیار مفید است. موهای نازک را نباید محکم بست، زیرا این جنس مو در برابر عوامل فیزیکی بسیار حساس است.

 

منابع

https://www.health.harvard.edu

https://www.thetrendspotter.net

https://www.healthline.com

https://www.medicalnewstoday.com

https://www.health.harvard.edu

نمایش بیشتر

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا