علت و درمان تبخال در طب سنتی اسلامی

درمان تبخال در طب سنتی چگونه است؟
درمان تبخال در طب سنتی با روشهای مختلف انجام میشود که بسته به متخصصان در این طب راهکارهای مختلفی ارائه میشود. در طب سنتی، تبخال بهدلیل گرمای بالای بدن ایجاد میشود و انواع درمان سنتی تبخال بر این اساس انجام میشود.
درمان تبخال در طب سنتی دکتر خیراندیش
حکیم خیر اندیش معتقدند که گرمی و سردی(استرس) آنی موجب ایجاد تبخال میشود و در سردی و گرمی آرام این اتفاق روی نمیدهد. ایشان درمان این عارضه را با سرکه و شکر میدانند و بیان میکنند که برای درمان تبخال در طب سنتی میتوان کارهای زیر را انجام داد:
- مالیدن ترکیبی از عسل و سرکه روی تبخال و تکرار آن هر ۸ ساعت یک بار به مدت ۳ روز
- انجام حجامت عام ۳ بار با فاصله یک ماه.
درمان تبخال در طب سنتی دکتر روازاده
دکتر روازاده معمولاً علت اصلی ایجاد بثوراتی مانند تبخال در قسمت بیرونی دهان و گوشه لبها و آفت در دهان را، افزایش حرارت کبد و همچنین وجود مواد زائد در بدن میدانند. برای درمان تبخال دکتر روازاده فصد یا حجامت را توصیه میکنند. همچنین فصد رگ قیفال یا حجامت روی شانهها (اخدعین) در مرحله اول و سپس حجامت زیر چانه را مفید میدانند.
همچنین توصیه میکنند به منظور پاکسازی بدن از صفرا، فرد میتواند مقدار 20 گرم پوست هلیله زرد را در یک لیوان آبغوره بریزد و اجازه دهد شب تا صبح بخیسد. سپس آن را صاف کرده و با آبغوره میل کند.
روش دیگر ایشان برای درمان تبخال در طب سنتی به این صورت است که فرد باید در یک لیوان آب، یک قاشق سرکه، گل سرخ، گیاه تاجریزی، برگ و ریشه کاسنی و گشنیز و عدس را بجوشاند و هر روز دهان خود را با آن بشوید.
ایشان در دهان نگه داشتن رب انار را برای درمان این عارضه مفید میدانند.
روازاده بیان میکند که فرد مبتلا به این عارضه باید از خوراکیهای خیلی گرم مثل گردو، خرما، ادویه جات (زنجفیل، دارچین، زیره و …) کمتر استفاده کند همچنین برای تنظیم عملکرد و کاهش تولید صفرا نیز عرق کاسنی شاهتره یک لیوان قبل از هر وعده غذا میل کند.
درمان تبخال در طب سنتی حسین معارفی
استاد معارفی بیان میکند که تبخال به علت غلبه خلط صفرا اتفاق میافتد که معمولا در افراد صفراوی یا هر مزاج دیگری که غلبه صفرا دارند، بروز پیدا میکند و بیشتر پس از مصرف گرمیجاتی همچون فلفل، زنجبیل، سیر و … آشکار میشود.
برای درمان تبخال با طب سنتی ایشان، یک مرحله حجامت عام و در مرحله بعد یک هفته پس از حجامت عام، حجامت زیر چانه را توصیه میکنند. استاد معارفی همچنین موارد زیر را برای درمان تبخال در طب سنتی پیشنهاد میکنند:
- غرغره کردن آب گشنیز همراه با جوشانده پوست انار یا جوشانده سماق
- قرار دادن گاز استریل آغشته به سرکه طبیعی روی موضع تبخالزده
- استفاده از غذاهای خنک مانند آش جو، خوراک کدوی آبپز و آبدوغخیار(مشروط به اینکه دوغ شور نباشد) و …
- درمان سریع تبخال با عسل (دقت شود بعد از آن، عسل به زبان برخورد نکند)
درمان تبخال در طب سنتی از نظر خدادادی
کمبود ویتامین و شوک عصبی بدن از جمله عواملی است که دکتر خدادادی برای تبخال نام میبرند. ایشان درمان تبخال در طب سنتی را با روشهای زیر موثر میدانند:
- مصرف روزی دو لیوان نکتار انبه با سایر میوههای فصل
- استفاده روزانه از لیمو ترش تازه با روغن زیتون بکر (بودار)
- استفاده روزی چند عدد سیب درختی رندهشده با پوست و دانه و خوب جویدن آن
- خودداری از مصرف غذاهای ممنوعه و فرآوردههای حیوانی
- نوشیدن یک لیوان شربت عسل با آب لیموترش تازه
- مالیدن عسل روی تبخال و شستوشوی آن پس از یک ساعت.
درمان تبخال در طب سنتی در دیدگاه دکتر باقری
دکتر باقری، متخصص طب سنتی برای درمان تبخال در طب سنتی بیان میکنند که میتوان ظرف مسی یا قاشق مسی را خنک کرده و سپس رطوبت و تری آن را گرفته و به صورت کاملا خشک و خنک روی تبخال گذاشت و این عمل را باید بین دو تا سه روز انجام داد. همچنین توصیه میکنند که برای تبخالهای شدید باید زالو گذاشت.
درمان تبخال در طب سنتی از منظر بنیهاشمی
دکتر بنی هاشمی، متخصص طب سنتی بهترین داروی تبخال را عنبرنسارا میدانند، به این روش که ابتدا دود آن به پشت گوش و بعد به محل تبخال گذاشته شود تا تبخال برطرف شود. البته نباید آن را استنشاق کرد.
درمان تبخال در طب سنتی از منظر موسوی
دکتر موسوی، متخصص طب سنتی بیان میکند که تبخال چون عامل ویروسی دارد بیشتر در اطراف دهان و منطقه تناسلی بروز پیدا میکند. درمان تبخال در طب سنتی با بخور گیاهی و شوینده ضدویروس گیاهی همراه با زالودرمانی اطراف تبخال انجام میشود. ضمن اینکه یک دوره ۱۵ روزه پاکسازی خلط غالب ضروری است. پس از این دوره، کبد فرد باید تقویت شود تا ویروس تبخال نتواند دوباره نفوذ کند.
درمان تبخال تناسلی در طب سنتی
تبخال تناسلی نیز یکی از عارضههای پوستی دردناک است که طب سنتی برای درمان آن روش های مختلفی را بیان میکند که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
درمان تبخال تناسلی در طب سنتی دکتر شکوفه گودرزی
دکتر گودرزی، متخصص طب سنتی، با اشاره به نظر ابن سینا بیان میکنند که منشأ اصلی ایجاد هرگونه بیماری در بدن خروج مزاج از شرایط اعتدال و بهم خوردن تعادل درونی است یا به دلیل وجود خلطهای فاسد و نامناسب در بخشی از بدن ظاهر می شود. در این صورت سیستم ایمنی بدن ضعیف میشود و آسیب پذیرترین بخش بدن مستعد دریافت و لانه گزینی ویروسها یا رشد باکتری های مضر و مخرب مانند ویروس HPV میگردد.
در ادامه به چند روش موثر از نظر ایشان برای درمان سنتی تبخال میپردازیم:
- استفاده از سرکنگبین(ترکیب دارویی از سرکه، عرق نعنا و عسل) طبق دستور و نظر طبیبان برای پاکسازی بدن و کبد
- استفاده از هرگونه دارویی که کبد را خنک و درصد کبد چرب را کاهش دهد مانند عرق کاسنی ،شربت مصفای خون و دمنوش عناب طبق نظر طبیب و بنا بر مزاج فرد
- درمان تبخال در طب سنتی با عرقهای خنککننده مزاج مانند ترکیب شاهتره و کاسنی در طول مدت درمان
- استفاده از گیاهانی که دارای پنی سیلین طبیعی هستند مانند دمکرده نعنا و پونه یا پونه کوهی و آویشن . زیرا موجب تقویت سطح ایمنی بدن میشوند.
- درمان تبخال در طب سنتی با عرق بادرنجبویه وعرق بومادران
- استفاده از مسکنهای گیاهی مانند آبزن گلسرخ، بابونه، ختمی با گل پنیرک (بجز در موارد بارداری)
- استفاده از عصاره گیاه بادرنجبویه
- شست وشوی محل تبخال با عصاره یا جوشانده ریشه جعفری
- رفع یبوست (با جوشانده سنا یا آب آلو ) و قرار دادن لیمو ترش تازه و یخ روی موضع
- ماساژ با روغن گیاه زوفا
درمان تبخال تناسلی در طب سنتی دکتر روازاده
ایشان درمان تبخال تناسلی را مانند دیگر درمان تبخال در طب سنتی میداند و بیان میکنند که برای این عارضه نیز بیمار باید حجامت کند و اگر کبد او گرمی دارد باید داروهای مخصوص خنک کردن کبد را استفاده کند و از سکنجبین عسلی و عرق کاسنی به عنوان نوشیدنی استفاده نماید.
درمان تبخال تناسلی در طب سنتی حکیم صادقی تهرانی
حکیم صادقی برای درمان سنتی تبخال در ناحیه تناسلی راهکارهای زیر را پیشنهاد میکنند.
درمان تبخال با طب سنتی با شستشو سطح بیرونی با عسلاب (حل شدن یک قاشق عسل در یک لیوان آب)
شستشو با آب گرم
استفاده نکردن از نوارهای بهداشتی به علل پرزهای آن
درمان تبخال در طب سنتی خوردن دمنوش رقیق پونه کوهی روزی یک لیوان ( برای زنان باردار ممنوع است)
پرهیز از خوردن غذاهای سودازا
پیادهروی روزانه
خوردن شربت سکنگبین به این صورت که چهار قاشق از این شربت را در یک لیوان اب حل کند و ناشتا مصرف کند. این عمل را تا سه ماه ادامه دهد.
خوردن دمنوش مغز فلوس و ترنجبین و بارهنگ و شیرخشت. فرد باید یک قاشق غذاخوری بزرگ از این ترکیب را در یک لیوان آب جوش حل و صاف کند. دوره مصرف آن 14 روز است.
خوردن حداکثر یک لیوان شربت کاسنی با شاهتره بهصورت ترکیبی در روز به مدت ۱۴ روز.
خوردن حداکثر یک لیوان عرق خارمریم و عرق آرتیشو( کنگر فرنگی) در روز به مدت 14 روز
حجامت عام + بادکش زیرشکم
درمان تبخال در طب سنتی با روغن زیتون
دکتر گودرزی برای درمان تبخال در طب سنتی همچنین استفاده از روغن زیتون را توصیه میکنند که سرشار از آنتی اکسیدانهایی است که برای درمان تاول و زخم مناسباند. طریقه استفاده از این روغن به این صورت است که فرد باید به مقدار یک فنجان روغن زیتون را با یک قاشق غذاخوری روغن اسطوخودوس و موم عسل مخلوط کند. سپس آنها را در ظرفی روی حرارت ملایم قرار داده و گرم کند.
زمانی که این مخلوط شروع به حباب زدن کرد آن را از روی گاز بردارد. بعد از پایین آمدن حرارت آن، با یک پنبه تمیز آن را روی زخم تبخال قرار دهد. این کار را تا زمانی که همه نواحی تاول زده را بپوشاند تکرار کند و هر دفعه از پنبه تمیز استفاده کند.
درمان تبخال در طب سنتی با حجامت
دکتر گودرزی اولین قدم برای درمان تبخال در طب سنتی را حجامت میدانند و بیان میکنند که خروج خون آلوده از بدن زیر نظر پزشک متخصص همراه با یک رژیم صحیح تغذیه، گام مهمی در اصلاح مزاج است.
درمان تبخال در طب اسلامی تبریزیان
حکیم تبریزیان بیان میکنند همانگونه که از اسم تبخال برمیآید، این عارضه به دلیل تب و گرمای بیش از حد بدن حاصل میشود. تب درونی سبب بروز تبخال در افراد میشود. درمان آن نیز مالیدن روغن بنفشه روی ابرو است.
نسخه توصیه شده تبریزیان برای درمان تبخال در طب سنتی به شرح زیر است:
- مصرف دو بسته داروی سردکننده
- مصرف سه بسته داروی صافکننده خون
- مالیدن روغن بنفشه روی ابروها
- مصرف دو بسته داروی صفرابر در صورت صفراوی بودن.
- عدم تماس آب و زبان به تبخال تا جای ممکن
روش درمان تبخال در روایات و احادیث
در کتاب طب الرضا، برای درمان تبخال در طب سنتی در رسالهی ذهبیه آمده است :
« و من أراد أن لا تنشق شفتاه و لا يخرج فيها باسور فليدهن حاجبه من دهن رأسه »
به این معنی که کسی که میخواهد لب هایش ترک پیدا نکند و زخم، تبخال یا شقاقی در لب و اطراف لبش به وجود نیاید پس از روغنی که به سر خود میمالد به ابروهای خود بمالد.
همانطور که اشاره شد روش درمان تبخال در روایات و احادیث، روغن مالی کردن ابروها از روغنی است که به سر میمالد. این روغن میتواند روغن بنفشه با پایه زیتون باشد که معمولا در روغن مالی ظاهر بدن و موها استفاده میشود.
درمان تبخال در طب سنتی استاد ضیایی
حکیم ضیایی برای درمان سنتی تبخال راهکارهای زیر را پیشهاد میکنند:
بهتر است فرد روزی چندبار اشک مو (شیرۀ درخت انگور) را به محلّ تبخال بمالد، این عمل باعث کاهش دورۀ زمانی تبخال میشود. راه حل دیگر آنکه باید شب قبل از خواب، پنبهی آغشته به سرکه طبیعی سیب روی محلّ تبخال بگذارد.
اگر فرد در هفته اول بروز عارضه است، باید یک بار دمکردهی گیاه مورد را بخورد و تفاله آن را روی محلّ تبخال بگذارد.