تیرگی کشاله ران: علائم، علل و پیشگیری از آن

تیرگی کشاله ران چیست
تیرگی کشاله ران، در نتیجه تیره شدن رنگدانهها و فشار بیش از حد، روی پوست این ناحیه ایجاد میشود. این تیرگی، بهعنوان بخشی از مکانیسم دفاعی پوست، برای محافظت در برابر صدمات ناشی از اصطکاک بدن، تیرهتر میشود.
تیره شدن کشاله ران، مشکل خاصی ایجاد نمیکند و تنها حالتی ناخوشایند دارد و در صورت بروز، زنان در برابر آن بیشتر از خود حساسیت نشان میدهند.
تیرگی کشاله ران به انگلیسی
drak groin، معادل عارضه سیاه شدن کشاله ران در زبان انگلیسی است. این عارضه با تغییر رنگ ناحیه ران به سمت رنگ قهوهای و درجهای از تیرگی نسبت به رنگ کل بدن، همراه است. درجه تیرگی رنگ پوست ممکن است شدید یا خفیف باشد.
علت تیره شدن کشاله ران
با افزایش سن، بافتهای چربیِ زیر پوست نازکتر شده و ممکن است سیاهیهایِ زیر پوست، در نقاط حساس بدن قابل رویتتر باشند. معمولا به مرور زمان، اعضایی که روی هم قرار میگیرند، مانند کشاله ران، رنگ سیاهِ مایل به آبی پیدا میکنند. علاوه بر افزایش سن، عوامل مختلف دیگری هم میتوانند سبب سیاهی کشاله ران در سنین مختلف شوند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
عوامل موثر در تیره شدن کشاله ران
– ساییده شدن رانها به یکدیگر هنگام ورزش یا پیادهروی
– پوشیدن شلوارهای تنگ و با الیاف مصنوعی
– اصلاح مکرر موهای زیر کشاله ران با تیغ (این کار در بلندمدت ممکن است سبب ایجاد زخمهای ریز و کوچک و در نهایت تیرگی کشاله ران شود. )
– تعرق زیاد و قرار گرفتن در محیط گرم و مرطوب
– چاقی و اضافه وزن
– به هم خوردن تعادل هورمونی در دورههای خاص مانند عادت ماهانه، بارداری، شیردهی یا در زمان استفاده از قرصهای ضدبارداری
– تاثیر عوامل ژنتیکی و وراثتی
– خشک شدن پوست (این امر سبب افزایش سلولهای مرده شده و نقاط سیاه بدن را بیشتر میکند.)
اثر بیماریها در تیرگی کشاله ران
بیماریهای متابولیستیک (سوختوساز)، بیماریهای التهابی، عفونتهای پوستی، کمبود ویتامینها، بیماریهای بدخیم پوستی، داروها، سوءتغذیه، پرکاری یا کمکاری تیروئید، بیماری کوشین، سندرم تخمدان پلیکیستیک، دیابت و بیماری آدیسون میتوانند در بروز لکههایِ سیاهِ روی کشاله ران تاثیرگذار باشند. در ادامه به معرفی برخی از این بیماریها میپردازیم.
آکانتوزیس نیگریکانس
این بیماری سبب تغییر رنگدانههای پوست، در نواحی چیندار آن میشود و بیشتر مواقع، با خال گوشتی پوست نیز همراه است که موجب تیرگی کشاله ران میشود. این مشکل، اغلب با چاقی یا اختلالات غدد درونریز همراه است و بهطور معمول در افرادِ زیر ۴۰ سال دیده میشود و اگر افرادِ بالای 40 سال به آن مبتلا شوند، ممکن است یک عارضه بدخیم باشد.
اريتراسما
نوعی عفونت سطحي مزمن است و در برخی نواحي بدن که روی هم قرار میگیرند مانند زير بغل، زير سينهها و كشاله رانها بروز میکند. عامل بهوجود آورنده این عارضه، نوعي كورينه باكتريوم است. بروز اين بيماري، با افزايش سن بيشتر ميشود، اما ممکن است در هر سني اتفاق بیفتد. در این بیماری، تغییر رنگ بيشتر بهصورت لكههاي قهوهاي و گاهي قرمز بوده و ممكن است پوستهدار نيز باشد.
اينترتريگو
يك عارضه التهابي در چينهاي پوستي است كه با گرما، رطوبت، اصطكاك و جریان نداشتن هوا نمایان میشود. این عارضه، بیشترِ ناحیه تناسلی، چینهای شکمی و کشاله ران را به رنگ تیره درمیآورد و اگر همراه با باکتری، ویروس یا قارچ باشد، سبب عفونت، خارش و سوزش نیز میشود. این عارضه در افرادِ با اضافه وزن بالا و کسانی که دیابت دارند، بیشتر دیده میشود. علت بروز این بیماری، رعایت نکردن مسائل بهداشتی است که به صورت فصلی ممکن است خود را نشان دهد.
كانديدياز
نوعی عفونت قارچيِ پوست است كه توسط كانديدا آلبيكنس بهوجود میآید. این عارضه، پوست و در برخی موارد، غشاء مخاطي را نیز درگير ميكند و در افرادي كه دچار بيماريهایی از جمله ديابت، هيپوتيروئيديسم و سندرم كوشينگ هستند، ميتواند با تغيير رنگدانههای پوست نیز همراه باشد.
پیشگیری از تیره شدن کشاله ران
با انجام برخی کارهای ساده، میتوان از تیرگی کشاله ران پیشگیری به عمل آورد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
– دقت در شستوشوی بین کشاله ران و عدم استفاده از مواد شوینده شیمیایی
– لایهبرداری از پوستهای مرده بین رانها، به صورت همیشگی و دو بار در هفته
– پوشیدن لباسهای گشاد و با الیاف طبیعی
– استفاده از کرمهای روشنکننده حاوی ویتامین C
فیلم زیر، درباره تیرگی کشاله ران و زیر بغل توضیحاتی را ارائه میدهد