پوست

درمان میخچه پا : روشها، معایب، مزایا و هزینه آن

انواع روش‌های درمان میخچه پا

میخچه پا (corn) نوعی عارضه پوستی است که به صورت افزایش ضخامت و سفتی بخشی از پوست پا نمود پیدا می‌کند. درمان میخچه پا به دو شکل جراحی و غیرجراحی امکان پذیر است. انتخاب روش رفع میخچه پا به علائم فرد، علت ایجاد و عمق میخچه بستگی دارد. به طور مثال برای میخچه معمولی، از بین بردن تجمع پوست یک درمان موثر است.

از بین روش‌های موجود ارجحیت با روش‌های غیرجراحی از قبیل سرما درمانی، لیزر درمانی، محلول‌های لایه‌بردار و چسب میخچه است. در صورت عدم مشاهده نتیجه مطلوب فرد می تواند برای درمان میخچه کف عمل جراحی انجام دهد. در ادامه در مورد هر دو روش درمانی بیشتر صحبت خواهیم کرد.

 

درمان میخچه پا بدون جراحی

درمان میخچه بدون جراحی

در بسیاری از موارد برطرف کردن میخچه پا با استفاده از روش‌های غیرجراحی انجام می‌شود. روش‌های غیر جراحی متنوع و شامل لیزر درمانی، سرما درمانی، چسب میخچه یا محلول‌های لایه‌بردار است.

 

درمان میخچه پا با لیزر

این روش از طریق تاباندن پرتو روی موضع مورد نظر و تبخیر یا سوزاندن آن انجام می‌شود. لیزر به‌کار رفته در این روش از نوع CO2 است. مزایای بسیاری برای درمان میخچه با لیزر وجود دارد. به دلیل استفاده از ماده بی‌حسی موضعی فرد هیچ گونه دردی را حین جراحی میخچه پا با لیزر احساس نمی‌کند. همچنین مشکلاتی از قبیل خونریزی، التهاب و عفونت، کمتر در این روش رخ می‌دهد.

کوتاهی زمان عمل و دوران نقاهت را نیز می‌توان به مزایای این روش اضافه کرد. البته این روش برای همه افراد مبتلا به میخچه پا مناسب نیست؛ به عنوان مثال می‌توان به افراد زیر 15 سال اشاره کرد. همچنین زنان باردار و شیرده و بیماران مبتلا به صرع، سرطان، عفونت حاد، دیابت و … نیز برای انجام لیزردرمانی مجاز نیستند. برای درک بهتر این روش، فیلم لیزر میخچه پا را از دست ندهید.

 

سرما درمانی

سرما درمانی میخچه

امکان از بین بردن میخچه پا با استفاده از فرآیند انجماد وجود دارد. به این روش کرایوتراپی یا سرمادرمانی گفته می‌شود. از جمله مواد رایج در این روش می‌توان به DMEP، نیتروژن مایع یا یخ دی اکسید کربن اشاره کرد. ماده مورد نظر معمولاً به محل میخچه اسپری می‌شود. البته در شرایطی این ماده با کمک سوآپ پنبه‌ای (شبیه گوش‌پاک‌کن) روی موضع قرار می‌گیرد.

میخچه تحت‌تاثیر این ماده تغییر رنگ می دهد و حالت تاولی پیدا می‌کند. تاول نیز به زخم تبدیل می شود و بعد از یک هفته الی ده روز بهبود پیدا می‌کند. شستشو و خشک کردن محل عارضه (دو مرتبه در روز) منجر به تسریع در روند بهبودی می‌شود. تعداد جلسات کرایوتراپی و مدت زمان بهبودی در همه افراد یکسان نیست. بلکه به نوع میخچه و محل آن بستگی دارد.

این روش مدت‌هاست که به عنوان یکی از راهکارهای رایج در درمان میخچه پا کاربرد دارد و تاکنون عارضه‌ای جدی برای آن گزارش نشده است. درد شدید، باقی ماندن جای زخم و آسیب به بافت، عروق و اعصاب مجاور میخچه از عوارض این روش هستند. عفونت ثانویه محل میخچه که با قرمزی، تورم و ترشح همراه است نیز به ندرت رخ می‌دهد.

 

چسب پا شیمیایی

چسب میخچه

یکی دیگر از روش‌های رایج در درمان میخچه پا، به‌کارگیری محلول‌های اسیدی یا لایه‌بردار است. از جمله مواد موثر در این روش می‌توان به سالیسیلیک اسید و کراتولیتیک اسید اشاره کرد. محصولات مربوط به هر یک از این مواد در اشکال مختلف در داروخانه‌ها به فروش می‌رسند؛ به عنوان مثال می‌توان به چسب میخچه اشاره کرد. چسب میخچه دارای محلول سالیسیلیک اسید (40 درصد) است. این چسب بعد از شستشو و خشک کردن محل میخچه، روی آن قرار می گیرد و پس از 48 ساعت تعویض می‌شود. فرد باید این کار تا از بینرفتن کامل عارضه ادامه دهد.

تعداد چسب مورد نیاز به نوع میخچه، عمق ریشه و مکان آن بستگی دارد. قیمت مناسب و همیشه در دسترس بودن از مزایای درمان میخچه پا به کمک چسب است. عوارض محلول‌های لایه‌بردار و چسب میخچه عبارتند از:

  •  التهاب، عفونت و تورم
  • طولانی بودن روند درمان
  •  آسیب به بافت‌های سالم اطراف
  • غیر قابل استفاده برای افراد مبتلا به دیابت و پوست حساس

درمان میخچه پا با کرم و لوسیون

استفاده روزانه از لوسیون یا کرم مرطوب کننده از دیگر روش‌های مفید برای درمان این عارضه در پا است.

بهتر است لوسیون یا کرم مرطوب کننده حاوی اسید سالیسیلیک ، لاکتات آمونیوم یا اوره باشد. چون این مواد به نرم شدن میخچه‌های سخت کمک خواهند کرد.

 

جراحی میخچه پا

گاهی میخچه پا به سایر روش‌های درمانی غیرتهاجمی یا خانگی مقاوم است. در این شرایط شاید در نگاه ظاهری، میخچه با برداشت بافت سفت رویین آن از بین می‌رود. اما به دلیل حفظ بافت ملتهب زیرین (بورس) همچنان دردناک است. تنها راهکار برای میخچه‌های مقاوم به درمان‌های غیرتهاجمی، عمل درمان میخچه پا با جراحی است.

عمل میخچه پا با استفاده از بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. در ادامه میخچه به همراه بورس توسط تیغ جراحی از محل برداشته می‌شود. مرحله پایانی مربوط به بخیه و پانسمان محل جراحی و ترخیص فرد است. امروزه به لطف پیشرفت تکنولوژی، تجهیزات مختلفی جایگزین تیغ جراحی شده است.

در نمونه‌ ای از این موارد، جراحی میخچه کف پا به کمک لیزر انجام می‌شود. با این روش مدت زمان دوران نقاهت و درد و خونریزی حاصل از آن به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد. در مقاله جداگانه در مورد جراحی میخچه پا صحبت کرده‌ایم.

 

راه های پیشگیری از ابتلا به میخچه پا

جلوگیری از میخچه

این نکته بسیار مهم است که حتی در صورت درمان اگر فرد مسائل بهداشتی را رعایت نکند مجددا دچار این عارضه می‌شود. رعایت موارد زیر به پیشگیری از ابتلا به این عارضه کمک می‌کند.

 

کفش نامناسب

یکی از دلایل عمده بروز یا عود مجدد میخچه پا، کفشی است که اندازه و شکل مناسبی برای پای فرد نداشته باشد. برای انتخاب کفش مناسب باید فرد در پایان روز که ممکن است پاهای او کمی متورم باشد، به خرید کفش بپردازد. علاوه بر این ، فرد باید کفشی  را انتخاب کند که خیلی گشاد یا تنگ نباشد.

 

بهداشت ناخن

فرد باید ناخن‌های پا را مرتب نگه دارد. ناخن‌های پا اگر خیلی بلند شود می‌تواند انگشتان را مجبور کند تا به کفش فشار بیاورند و باعث شوند با گذشت زمان یک میخچه در انگشت پا تشکیل شود. اکثر میخچه‌ها با توقف اصطکاک یا فشار ایجاد شده به تدریج از بین می روند.

 

هزینه درمان میخچه پا

هزینه رفع میخچه پا بر اساس نوع روش متفاوت است. طبیعتاً هزینه روش جراحی و لیزر در مقایسه با روش‌های غیر جراحی درمان میخچه انگشت پا یا کف پا، بیشتر است. هزینه جراحی متناسب با عمق و اندازه میخچه، تعداد میخچه، تعداد جلسات درمانی، تجهیزات مورد استفاده، کلینیک و تبحر پزشک متفاوت و بین 200 تا 250 هزارتومان برای هر میخچه در سال 1400 برآورد شده است.

محلول‌های اسیدی، چسب میخچه و سرما درمانی از قیمت مناسب‌تری نسبت به سایر روش‌ها برخوردار هستند. هزینه درمان در این روش بین 150 تا 300 هزار تومان با توجه به روش متغیر است.

 

سوالات متداول

 

در زمینه درمان میخچه انگشت پا یا کف پا سوالات مختلفی وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

آیا درمان میخچه پاشنه پا با روش‌های جراحی و غیرجراحی قطعی و برگشت‌ناپذیر است؟

خیر؛ در صورت عدم رعایت دستورالعمل‌های پزشک، امکان بازگشت میخچه پا وجود دارد. به همین دلیل فرد باید بعد از درمان میخچه کف پا از کفش‌های مناسب و پوشیدن جوراب همراه آن استفاده کند.  پا برهنه راه نرود و به شستشو و خشکی پا اهمیت دهد. همچنین در صورت ابتلای فرد به مشکلات ساختاری پا باید این اختلالات به صورت اساسی درمان شوند. کجی انگشت، برآمدگی مفصلی و … از جمله این موارد به شمار می‌روند.

 

آیا می‌توان در منزل میخچه را از بین برد؟

 بسیاری از افراد برای درمان میخچه انگشت پا یا کف پا اقدام به بریدن عارضه با شیء تیز نظیر چاقو می‌کنند. اگرچه با این کار عارضه به صورت سطحی برطرف می‌شود. اما بافت‌های ملتهب زیرین و درد حاصل از آن باقی می‌ماند. ضمن اینکه امکان عفونت و ایجاد اسکار در این روش بیشتر است.

 

آیا میخچه پا قابلیت سرایت دارد؟

خیر؛ میخچه تحت‌تاثیر عوامل خارجی شکل می گیرد و عامل ویروسی در بروز آن نقش ندارد. به همین دلیل به سایر افراد سرایت پیدا نمی‌کند.

 

درمان میخچه پا با روش‌های غیرجراحی چه قدر طول می‌کشد؟

در رفع میخچه پا به روش‌های غیرتهاجمی نباید انتظار داشت که عارضه در یک شب ناپدید شود. اما به طور معمول در کمتر از دو هفته با استفاده از درمان‌ها میخچه می‌تواند از نظر ظاهری کمتر شود. ممکن است یک ماه یا بیشتر طول بکشد تا کاملا از بین برود.

 

منابع

 

https://www.mayoclinic.org

https://www.medicinenet.com

https://www.healthline.com

نمایش بیشتر

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن

ویزیت رایگان

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید