پوست

درمان میخچه دست: روشها، مزایا، معایب و هزینه

انواع روش‌های درمان میخچه دست

روشهای درمان میخچه دست sh

واکنش پوست به اعمال فشار زیاد، انباشته شدن سلول‌های آسیب دیده و افزایش ضخامت است. عارضه حاصل از چنین فرآیندی میخچه دست نام دارد. درمان میخچه دست به روش‌های مختلفی انجام می‌شود. رایج‌ترین راه‌های درمانی در دسته غیرتهاجمی یا غیرجراحی جای می‌گیرند. از جمله این موارد می‌توان به چسب یا پدهای مخصوص،پیلینگ، لیزردرمانی و سرما درمانی اشاره کرد. در صورت موثر نبودن هر یک از این موارد، جراحی میخچه دست ضرورت پیدا می‌کند.

درمان  این عارضه بر اساس نحوه تشکیل متفاوت است. این عارضه به دو نوع نرم و سخت تقسیم می‌شود. نوع سخت معمولاً خشک، سخت و با درد زیادی همراه است. اما نوع نرم در مکان‌های دارای رطوبت و مستعد عرق کردن تشکیل می‌شود؛ به عنوان مثال می‌توان به لابلای انگشتان دست اشاره کرد.

درمان میخچه سخت به واسطه ظاهر ناخوشایند و احساس درد شدید آنها ضرورت پیدا می‌کند. البته میخچه سخت همیشه دردناک نیست و گاهی خود بخود بهبود می‌یابد.

درمان میخچه نرم نیز به لحاظ جلوگیری از عفونت باکتریایی حائز اهمیت است. درمان میخچه دست به دو روش‌ جراحی و غیرجراحی انجام می‌شود.

در این مقاله نحوه انجام هر یک از این موارد به همراه معایب و مزایای آنها مورد بررسی قرار گرفته است. تا پایان ما را همراهی کنید.

 

درمان میخچه دست بدون جراحی

بسیاری از روش‌های موثر برای درمان میخچه دست در گروه غیرجراحی جای می‌گیرند. از جمله این موارد می‌توان به چسب میخچه، پیلینگ، لیزر درمانی و سرما درمانی و کرم‌ها اشاره کرد.

 

لیزر

مراحل لیزر درمانی میخچه دست

در لیزر میخچه انگشت دست، پزشک سلول‌های آسیب دیده را با تاباندن پرتوهای لیزر CO2 داغ سبب تبخیر و از بین رفتن میخچه‌ها می‌شود.

بدین منظور پزشک ابتدا محل مورد نظر روی دست را تحت بی‌حسی موضعی قرار می‌دهد. سپس اشعه لیزر روی میخچه متمرکز می‌شود. پانسمان محل تحت درمان در آخرین مرحله کار قرار دارد. این فرآیند بسیار کوتاه است و فرد بعد از پایان کار می‌تواند فعالیت‌های روزمره خود را از سر بگیرد.

این روش به شرطی که عامل ایجاد میخچه نیز برطرف شود، به صورت قطعی عارضه را درمان و از بازگشت آن جلوگیری می‌کند.

 

محدودیت‌های لیزر میخچه

محدودیتهای لیزر میخچه ی دست z

در بعضی شرایط استفاده از لیزر در درمان میخچه دست با محدودیت همراه است. بیماران مبتلا به سرطان، صرع، عفونت حاد، دیابت و زخم باز در این دسته جای می‌گیرند. همچنین افراد دارای پوست حساس و مستعد اسکار نیز قادر به استفاده از این روش نیستند. به گروه‌های ممنوعه می‌توان زنان باردار و شیرده و افراد زیر پانزده سال را نیز اضافه کرد. در صورت سوزاندن میخچه  انگشت دست زیر نظر پزشک بی‌تجربه امکان عفونت محل و ایجاد درد شدید نیز وجود دارد.

 

مزایا لیزر میخچه
  •  از مزایای این روش نیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • دوران نقاهت ندارد
  • درد و خونریزی  در آن کم است
  •  طول درمان کوتاه است (کمتر از ده دقیقه)
  • التهاب یجاد نمی کند (به دلیل از بین رفتن باکتری‌های مضر و عفونت با لیزر)

 

چسب میخچه

سوزاندن با استفاده از محلول‌های اسیدی یکی دیگر از روش‌های موثر در درمان میخچه دست است. مواد شیمیایی درمان میخچه پا و دست اغلب از نوع اسیدسالسیلیک و اسیدکراتولیتیک است. بخش اصلی ساختار میخچه از جنس کراتین است. این مواد کراتین را در خود حل و میخچه را محو می‌کنند.

در رابطه با این موضوع محصولاتی برای سهولت استفاده تولید و روانه بازار شده است؛ به عنوان مثال می-توان به چسب میخچه اشاره کرد.

چسب میخچه حاوی محلول سالسیلیک اسید 40 درصد است. قرار گیری این چسب بروی میخچه به مرور آن را سوزانده و برطرف می‌کند. به همین منظور محل مورد نظر شسته و خشک می‌شود. سپس چسب به مدت 48 ساعت روی میخچه قرار می‌گیرد. مدت درمان میخچه دست با چسب بر حسب نوع میخچه و عمق ریشه متفاوت است. در بعضی شرایط عارضه با یک الی دو چسب برطرف می‌شود. اما گاهی به تعداد بیشتری چسب مورد نیاز است.

سهولت دسترسی و قیمت مناسب از جمله مزایای این روش است. اما باید توجه داشت که در صورت استفاده مکرر و طولانی مدت امکان سوختگی بافت‌های سالم اطراف میخچه، زخم شدن و عفونت آنها وجود دارد. به همین دلیل افراد مبتلا به دیابت و گردش خون ضعیف نباید از آنها استفاده کنند. همچنین این روش برای افراد دارای پوست حساس (التهاب، قرمزی و اگزما) مناسب نیست.

 

سرمادرمانی یا کرایوتراپی

یکی دیگر از روش‌های رایج در درمان میخچه کف دست یا انگشت، سرمادرمانی یا کرایوتراپی نام دارد. انجماد میخچه دست نیازمند موادی از قبیل نیتروژن مایع، یخ دی اکسید کربن یا پروپان است. ابتدا محل مورد نظر تحت بی‌حسی موضعی قرار می‌گیرد. سپس ماده منجمدکننده به محل اسپری می‌شود. امکان آغشته کردن میخچه به ماده با استفاده از سوآپ پنبه‌ای نیز وجود دارد. میخچه بعد از چند ساعت به قرمز یا بنفش تغییر رنگ داده و تاول می‌زند.

تاول بعد از مدتی کوچک و به زخم تبدیل می‌شود. سپس زخم بعد از مدت یک الی ده روز از بین می-رود. مدت زمان ترمیم به محل میخچه بستگی دارد. در این مدت محل تحت درمان باید یک الی دو بار در روز شستشو داده شود.

از مزایای این روش می‌توان به ایمنی بالا، مدت زمان کوتاه و قیمت مناسب اشاره کرد. درد شدید و نیاز به چند جلسه درمانی نیز از معایب این روش هستند.

 

درمان میخچه دست با کرم و لوسیون

یکی دیگر از روش‌های موثر در درمان میخچه پا استفاده روزانه از لوسیون یا کرم‌های مرطوب کننده است. این مواد باعث نرم شدن و رفع پینه و میخچه می‌شوند.

در ترکیب لوسیون یا کرم مرطوب کننده باید اسید سالیسیلیک ، لاکتات آمونیوم یا اوره باشد. چون این مواد به نرم شدن میخچه‌های سخت کمک خواهند کرد.

اسپری های سرد حاوی پروپان دیمتیل اتر نیز برای درمان این عارضه مفیدند که میتوان در منزل از آن استفاده کرد اما اثرگذاری آنان از ضعیف است و ممکن است تاثیر زیادی در درمان نداشته باشد.

 

جراحی میخچه دست

عمل جراحی یکی از روش‌های موثر برای درمان میخچه دست است. این روش در صورت موثر واقع نشدن روش‌های غیرتهاجمی برای درمان این عارضه مورد استفاده قرار می‌گیرد. در بسیاری از موارد روش‌هایی چون چسب میخچه، عارضه را به صورت سطحی از بین می‌برند. این در حالی است که بافت ملتهب زیر میخچه (بورس) باقی مانده و مجدد باعث بروز درد می‌شود. با عمل میخچه دست می‌توان بافت ملتهب را جدا کرده و فشار را از بخش‌های زیرین برداشت.

 

روش انجام جراحی میخچه

عمل میخچه انگشت دست یک جراحی سرپایی است که با استفاده از بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. پزشک در این روش با استفاده از تیغ جراحی میخچه و اسکار روی سطح دست را تراشیده و آن را پانسمان می‌کند. این فرآیند بسیار کوتاه است. در نتیجه امکان برداشت چندین میخچه در یک جلسه درمانی وجود دارد. البته در صورت ابتلای فرد به مشکلات ساختاری انگشتان دست، تا مدتی باید از پوشش مخصوص استفاده شود.

مزایا و معایب جراحی میخچه

مزایای جراحی میخچه دست

از جمله مزایای این روش می‌توان به کوتاهی زمان جراحی اشاره کرد. همچنین دوره نقاهت بسیار کوتاه است و بیمار بلافاصله بعد از عمل می‌تواند فعالیت‌های روزمره خود را از سر بگیرد. امروزه تجهیزات مختلفی جایگزین تیغ جراحی شده که درد، خونریزی و دوران بهبودی آن را کاهش می‌دهد.

 

عوارض جراحی میخچه

عارضه خاصی برای این عمل عنوان نشده است. بعد از جراحی تضمینی برای عدم بازگشت میخچه وجود ندارد. زیرا در صورت حفظ عامل ایجاد کننده میخچه، این عارضه مجدد عود می‌کند؛ به عنوان مثال در صورت وجود اشکالات ساختاری در انگشتان دست، از قبیل برآمدگی یا بدشکلی مفصلی، راهکارهایی برای درمان آنها ارائه می‌شود.

در غیر این صورت احتمال بازگشت مجدد عارضه وجود دارد. از جمله این راهکارها می‌توان به جراحی ارتوپدی یا استفاده از پوشش مخصوص (ارتوز) اشاره کرد. همچنین در صورت مراجعه به پزشک بی‌تجربه و بدون تخصص کافی امکان عفونت محل و خونریزی وجود دارد.

 

هزینه درمان میخچه دست

هزینه درمان میخچه دست به نوع روش مورد استفاده بستگی دارد.

محلول‌های اسیدی، چسب میخچه و سرما درمانی از قیمت مناسب‌تری نسبت به سایر روش‌ها برخوردار هستند. هزینه درمان در سال 1400 در این روش بین 100 تا 300 هزار تومان با توجه به روش متغیر است.

 اما درمان عارضه با استفاده از عمل جراحی و لیزر درمانی به هزینه بیشتری نیاز دارد. البته عوامل دیگری چون نوع کلینیک، مواد و تجهیزات مورد استفاده، تعداد جلسات درمانی، تعداد میخچه و … نیز در زمینه هزینه درمان تاثیرگذار هستند.

هزینه درمان در این روش بین 100 تا 150 هزارتومان برای هر میخچه در سال 1400 برآورد شده است.

 

سوالات متداول

 

کدام یک از راه‌های درمانی میخچه دست را 100 درصد از بین می‌برد؟

مهم‌تر از درمان میخچه، رفع عامل ایجاد کننده آن است. در بسیاری از موارد رفع عامل فشار، خود به خود میخچه را بهبود می‌دهد. در غیر اینصورت با هر روش درمانی، امکان بازگشت مجدد عارضه وجود دارد.

 

برش میخچه دست در منزل تا چه اندازه در درمان موثر است؟

 بریدن میخچه دست در منزل با چاقو و … جز عفونت نتیجه‌ای به همراه ندارد. زیرا میخچه عمقی است و با برداشتن سطح رویی آن مشکلی حل نخواهد شد.

 

 آیا کرم و داروها را می‌توان برای درمان این عارضه به طور خودسرانه مصرف کرد؟

خیر. اگرچه داروهای مختلفی برای درمان میخچه  وجود دارد اما نمیتوان بدون مشرت با پزشک از آنان اسفاده کرد. زیرا پزشک با تشخیص علت عارضه محلول مناسب را تجویز می‌كند.

 

آیا پس از جراحی میخچه جای زخم بر روی دست باقی می‌ماند؟

پس از خوب شدن جای اسکار، ممکن است در دست نشانه سفید (هیپوپیگمنتیشن) یا باقی بماند که به مرور زمان کم رنگ می‌شود.

 

منابع

 

https://www.mayoclinic.org

https://www.healthline.com

نمایش بیشتر

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن

ویزیت رایگان

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید