مو و پوست سر

راهنمای جامع درمان چربی مو و پوست سر درخانه

فهرست محتوای مقاله

درمان چربی مو به روش خانگی چگونه است؟

جنس و وضعیت مو در افراد مختلف یکسان نیست. برخی افراد از چربی مو خود گلایه دارند و به دنبال راهی برای درمان خانگی موی چرب خود هستند. البته فرد نباید به دنبال از بین بردن همه چربی موی خود باشد. روغن‎‌های طبیعی از مو محافظت می‌کنند و برای سلامت پوست سر و داشتن موهای براق حیاتی هستند.

ترشح زیاد چربی در پوست سر، ظاهر نامناسب و کثیفی به مو می‌دهد و موجب کاهش اعتماد به‎نفس افراد می‌‌شود. راه‌های مختلفی برای مقابله با این مشکل ارائه شده است. بسیاری از این راهکارها با استفاده از مواد شیمیایی انجام شده و با عوارض گوناگونی همراه هستند. درمان خانگی، یکی از بی‌خطرترین و کم‌هزینه‌ترین راه‌‌های پیشنهادشده برای درمان این مشکل است. برای شناخت بهترین درمان‎های خانگی، ما را تا پایان این مقاله همراهی کنید.

 

درمان خانگی موی چرب برای چه افرادی مناسب است؟

 افرادی که بر اثر استفاده مکرر از شامپو، استحمام زیاد و استفاده از نرم‌کننده‌ها و شامپوهای نامناسب (سولفاته) دچار این عارضه شده‌اند.

کسانی که چربی موی آنها بر اثر استرس، افسردگی، تغییرات هورمونی، کمبود ویتامین B و بعضی داروهاست.

کسانی که جنس موی چرب دارند یا دارای موهای ضخیم و فر هستند.

افرادی که بر اثر شانه زدن بیش از اندازه مو، ژنتیک یا آب و هوای گرم و مرطوب به این عارضه دچار شده‎اند. این افراد می‎توانند از درمان خانگی چربی موی سر برای رفع این عارضه استفاده کنند.

درمان خانگی چربی مو با استفاده از مواد کاملاً طبیعی موجود در منزل انجام می‎شود. به همین دلیل خطری متوجه افراد درگیر با این مشکل نیست. البته در بعضی موارد بر حسب نوع درمان خانگی، محدودیت‌هایی وجود دارد. به عنوان مثال، بیماران خصوصاً افراد مبتلا به سرطان در زمینه استفاده از بعضی مواد (جوش شیرین و…) محدودیت دارند. همچنین زنان باردار، شیرده یا کودکان باید درمان خانگی موی چرب را با آگاهی و وسواس بیشتری انجام دهند.

 

انواع روش‌های درمان چربی مو در خانه

ترشح بیش از اندازه سبوم در سر موجب چرب شدن مو و به دنبال آن مشکلات دیگر می‌شود. برای مقابله با این مشکل و بازگشت تولید سبوم به حد تعادل، راهکارهای مختلفی وجود دارد. درمان خانگی موی چرب یکی از ارزان‎ترین و کم‌خطرترین راه‎ها برای حل این مشکل است.

 

درمان خانگی موی چرب با جوش‌شیرین

درمان چربی مو جوش شیرین

 

جوش‌شیرین به‎واسطه خاصیت ضدقارچی، ضدباکتریایی و ضدالتهابی، کاربرد بسیاری برای درمان خانگی چربی موی سر دارد. به همین دلیل از آن به عنوان یک شامپو و نرم‎کننده مناسب یاد می‌شود.

 یکی از کاربردهای این ماده مربوط به تنظیم میزان ترشح چربی از غدد سباسه پوست سر است. این کار به کمک مواد جذب‌کننده چربی و خاصیت قلیایی این ماده انجام می‌شود.

 مصرف جوش‌شیرین برای زنان باردار، مبتلایان به سرطان و افراد دچار سردرد میگرنی باید زیر نظر پزشک متخصص انجام شود.

 برای درمان خانگی موی چرب با جوش‎شیرین فرد باید 6-5 قاشق غذاخوری از این ماده را در یک فنجان آب حل کند. بعد از پایان شست‌وشو با شامپو یا نرم‎کننده، آن را به موی خود آغشته کرده و بعد از 5 دقیقه به خوبی آبکشی کند.

تکرار استفاده از این ماسک دو بار در هفته بلامانع است. گفتنی است استفاده بیش از حد از این ماسک، موجب خشکی شدید مو و پوست سر می‎شود.

 

درمان چربی مو با سرکه سیب

سرکه سیب از گذشته تا کنون در درمان بسیاری از مشکلات پوست و مو از جمله درمان خانگی چربی موی سر کاربرد داشته است. امروزه مطالعات علمی مختلفی درباره این ماده انجام و خواص شگفت‌انگیز آن برای مو مشخص شده است.

سرکه سرشار از اسید استیک است و به همین دلیل، ماده مناسبی برای تنظیم اسیدیته پوست سر و ترشح چربی به شمار می‎رود. از دیگر فواید ماسک سرکه سیب می‌توان به درخشش مو، کاهش ریزش و از بین رفتن باکتری‌های مضر پوست سر اشاره کرد.

استفاده نامناسب از این ماسک، مشکلات مربوط به پوست سر را دوچندان می‎کند. سرکه سیب به دلیل داشتن مقادیر بالایی اسید استیک، خاصیت اسیدی شدیدی دارد. به کارگیری محلول رقیق نشده سرکه سیب موجب بروز مشکلات بسیاری روی پوست سر یا صورت می‏شود. به عنوان مثال می‌توان به التهاب، قرمزی و سوختگی پوست یا سوزش چشم اشاره کرد.

 برای استفاده از این درمان خانگی موی چرب، کافی است فرد 3-2 قاشق غذاخوری سرکه سیب را با یک لیتر آب مخلوط کند. بعد از شست‌وشوی کامل مو با شامپو، مو و پوست سر خود را به این ترکیب آغشته کرده و بعد از گذشت 7-5 دقیقه بشوید.

استفاده از این ماسک بین 2 الی 3 بار در هفته مانعی ندارد.

 

درمان موی چرب با آلوئه‌ورا

استفاده از آلوئه‌ورا برای درمان خانگی چربی موی سر، بسیار مفید است. آلوئه‌ورا گیاهی است که می‌تواند چربی اضافی مو را از بین ببرد و موجب تسکین پوست سر شود و از موها محافظت کند. با استفاده از آلوئه‌ورا می‌توان ماسک‌های عالی برای مو و پوست درست کرد.

اگر فرد قبلا از ژل آلوئه‌ورا روی پوست یا موی خود استفاده نکرده، بهتر است قبل از استفاده، آن را روی پوست خود تست کند. برای این کار کافی است ژل را در ناحیه کوچکی از پوست آرنج یا مچ دست خود بمالد. اگر ظرف چند ساعت هیچ‌گونه قرمزی، خارش یا تورم مشاهده نکرد، می‌تواند از این ماسک‌ها به‌راحتی استفاده کند.

ماسک آلوئه‌ورا و روغن نارگیل

درمان چربی مو آلوئه ورا

 

ترکیب ژل آلوئه‎ورا با روغن نارگیل می‌تواند ماسکی را به وجود آورد که موجب نرم‎شدن موها شود و به درمان خانگی موی چرب کمک کند.

برای تهیه این ماسک باید 2 قاشق غذاخوری ژل آلوئه‎ورا را با یک قاشق روغن نارگیل مخلوط کرد. سپس فرد باید آن را به موهای خود بزند و با شانه پهن، موهای خود را شانه کند تا این ماسک به تمام موهای او برسد. سپس باید موهای خود را با کلاه یا یک پلاستیک بپوشاند و اجازه دهد ماسک برای 30 دقیقه روی موهای او باقی بماند.

سپس فرد باید موهای خود را کامل آبکشی کند. استفاده از این ماسک سه بار در هفته بلامانع است و فرد می‌تواند از آن به جای نرم‎کننده استفاده کند.

 

ماسک آلوئه‌ورا و سرکه سیب برای درمان چربی مو

درمان خانگی موی چرب

 

یکی از دیگر ماسک‌هایی که به درمان خانگی موی چرب کمک می‎کند، ترکیب آلوئه‎ورا با سرک سیب است. این ماسک همچنین می‎تواند به بهبود خارش کف سر و پوسته‎پوسته شدن آن کمک کند.

برای تهیه این ماسک فرد باید 4 قاشق ژل آلوئه‎ورا را با 2 قاشق سرکه سیب و در صورت تمایل یک قاشق عسل به خوبی مخلوط کند تا ماسک یکدستی به وجود آید. سپس باید آن را به خوبی روی موها ماساژ داده و با شانه پهن شانه کند. فرد بهتر است یک کلاه یا پلاستیک روی موهای خود کشیده و بعد از 20 دقیقه موها را کاملا شست‌وشو دهد.

از این ماسک بهتر است دو بار در ماه استفاده شود.

آ

لوئه‌ورا و ماست

طبق تحقیقات انجام‏شده، پروبیوتیک‌های موجود در ماست می‌تواند به درمان شوره سر و درمان خانگی چربی موی سر کمک کند.

برای استفاده از این ماسک باید 2 قاشق غذاخوری ماست را با 2 قاشق غذاخوری ژل آلوئه‎ورا و2 قاشق چایخوری عسل در صورت تمایل مخلوط کرد. این ماسک باید 20 دقیقه روی سر باقی بماند و بعد موها به طور کامل شسته شود. استفاده از این ماسک برای درمان خانگی موی چرب یک بار در ماه بلامانع است.

 

درمان موی چرب با گل ختمی

درمان چربی مو گل ختمی

 

برای چربی‌زدایی از مو می‎توان پوست سر را با جوشانده گل ختمی شست‌وشو داد، زیرا مقادیر زیادی ماده ضدچربی در این گیاه وجود دارد. این ماسک علاوه بر کنترل چربی پوست سر در زمینه درمان موخوره، شکستگی ساختار مو و جلوگیری از ریزش مو کاربرد دارد.

در صورت در دسترس نبودن گل ختمی می‎توان از گیاهانی مانند بابونه، گزنه، تخم گشنیز و شاه‌تره برای تهیه این ماسک استفاده کرد.

 برای تهیه یک ترکیب ضدچربی قدرتمند، فرد باید 20 گرم گل ختمی را در نیم لیتر آب بجوشاند و سپس صاف کند. سپس موهای خود را بعد از شست‎وشو با شامپو، به این مایع آغشته کند و بعد از چند دقیقه ماساژ، مجددا شست‎وشو دهد. فرد برای بهره‎گیری از خواص این درمان خانگی موی چرب می‎تواند هر دو روز یک بار آن را تکرار کند.

 

درمان چربی مو با حنا

درمان چربی مو حنا

 

حنا یک ماده طبیعی و بی‎خطر است که علاوه بر کنترل چربی پوست سر، نرمی، درخشندگی، افزایش رشد و کاهش ریزش را برای مو به ارمغان می‌آورد. ماسک‎های ترکیبی حنا با اثرگذاری بر غدد سباسه موجب بهبود عملکرد آنها می‎شوند.

 البته زیاده‌روی در مصرف حنا موجب خشکی شدید پوست سر می‎شود. خشکی شدید می‎تواند چربی پوست سر را تشدید کند. استفاده از چند قطره روغن زیتون در کنار ماسک حنا برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی راهگشاست.

 

ماسک حنا

ماسک حنا در مقایسه با سایر ماسک‎های معرفی‎شده برای درمان خانگی موی چرب، کاربرد کمتری دارد. دلیل این موضوع، تغییر رنگ مو به حالت قرمز یا قهوه‎ای است. نمونه‎های بی‎رنگ این ماده طبیعی نیز در بازار موجود است و می‎توان از آنها استفاده کرد.

گفتنی است که حنا در صورت ترکیب با آب، نیازی به شست‎وشو با شامپو ندارد. اما در صورت استفاده از تخم‌مرغ و سایر مواد باید با یک شامپوی ملایم و غیرسولفاته شست‎وشو داده شود.

 شامپوهای سولفاته علاوه بر آسیب رساندن به فولیکول‌های مو، موجب تحریک غدد سباسه برای تولید چربی بیشتر می‌شوند. ناگفته نماند که استفاده از حنا در دوران بارداری یا شیردهی ممنوع است.

 
ماسک شماره 1

برای درمان خانگی موی چرب می‌توان نصف فنجان پودر حنا را با یک عدد سفیده تخم‌مرغ مخلوط کرد. برای جلوگیری از خشکی زیاد پوست سر نیز می‌توان 2 قاشق غذاخوری روغن نارگیل به آن افزود. خمیر حاصله را فرد باید به مدت 60-30 دقیقه روی پوست سر خود قرار دهد و سپس بشوید.

 
ماسک شماره 2

برای تهیه این ماسک فرد باید مقدار مورد نظر پودر حنا را با آب و خاک رس (نوع قهوه‎ای) مخلوط کند و آن را روی پوست سر خود بمالد. سپس موهای خود را با یک پلاستیک یا حوله بپوشاند و اجازه دهد تا صبح روی موی او باقی بماند. در نهایت آن را با استفاده از یک شامپوی ملایم و بدون سولفات شست‎وشو دهد.

 
ماسک شماره 3

3 قاشق غذاخوری پودر حنا را می‌توان با یک عدد تخم مرغ و مقداری آب گرم برای تهیه این ماسک مخلوط کرد. سپس 2 قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق غذاخوری روغن زیتون را به ترکیب اضافه کرد. سپس فرد می‌تواند ماسک تهیه شده را روی مو و پوست سر خود قرار دهد و بعد از گذشت 2 ساعت و با استفاده از یک شامپوی ملایم شست‎وشو دهد.

استفاده از تمامی این ماسک‌ها برای درمان خانگی موهای چرب و نازک، یک بار در ماه توصیه می‌شود.

 
عوارض استفاده از حنا

حنا ماده‌ای بی‎خطر است و استفاده از آن برای درمان خانگی موی چرب از لحاظ سنی محدودیتی ندارد. البته در صورت استفاده از حنای سیاه (به‎دلیل ماده شیمیایی PPD) بروز تاول، زخم و خارش، دور از ذهن نیست. همچنین خمیرهای آماده به‏دلیل مواد نگهدارنده، احتمال بروز حساسیت را افزایش می‎دهند.

 

درمان موی چرب با آبلیمو

آبلیمو، یک ماده طبیعی موثر در رفع بسیاری مشکلات پوست و مو از جمله درمان خانگی موهای چرب است. برای درمان خانگی موهای چرب و نازک می‎توان از آبلیمو یا لیموی تازه استفاده کرد. البته لیموی تازه به لحاظ جلوگیری از خشکی و آسیب دیدن مو تاثیر بیشتری دارد. اسیدسیتریک موجود در لیمو موجب جذب چربی اضافه مو می‌شود.

برای تهیه این ماسک خانگی فرد باید آب یک لیمو را در 2 یا 3 فنجان آب بچکاند و موی خود را بعد از اتمام شست‎وشو، به آن آغشته کند. سپس برای خشک شدن، به مدت یک ساعت موها را زیر نور خورشید بگیرد.

البته تابش زیاد نور خورشید به مو موجب آسیب به تارهای مو می‎شود. در پایان فرد باید موهای خود را مجددا آبکشی کرده و خشک کند.

فرد همچنین می‎تواند برای درمان خانگی موی چرب، این ماسک را به مدت 10 دقیقه روی پوست سر ماساژ دهد و آبکشی کند. فرد می‎تواند از این ماسک 3 مرتبه در هفته استفاده کند.

 

عوارض استفاده از لیمو

اسیدسیتریک لیمو در پوست‏های حساس مشکلاتی از قبیل خارش، التهاب، قرمزی و زمینه بروز اگزما را فراهم می‎کند. به همین دلیل بهتر است ابتدا آن را در محدوده کوچکی از پوست سر امتحان کرده و در صورت عدم‏بروز حساسیت، درمان را ادامه داد.

 

درمان موی چرب با نمک

نمک یکی از ارزان‌ترین و در دسترس‎ترین مواد طبیعی برای درمان خانگی موی چرب است. مصرف این ماده برای رفع چربی تنها محدود به مو نیست و برای سایر وسایل منزل نیز کاربرد دارد. البته برای مشاهده آثار مثبت حاصل از این درمان خانگی به حداقل یک الی دو هفته زمان نیاز است.

 

روش تهیه  ماسک نمک

برای تهیه این ماسک فرد باید 3-2 قاشق غذاخوری نمک را به شامپوی خود اضافه کند و موی خود را در حین شست‎وشو 10 دقیقه ماساژ دهد.

این ماسک را می‌توان با انواع نمک خوراکی، دریایی و اپسوم(نمک حمام) تهیه و استفاده کرد. استفاده از ماسک نمک برای درمان خانگی چربی پوست سر تا دو بار در هفته مانعی ندارد.

 

درمان طبیعی چربی مو با تخم‌مرغ

تخم‎مرغ مقادیر بالایی اسیدچرب و مواد مقوی را در خود جای داده است. تخم‎مرغ برای احیا و کنترل غدد ترشح‎کننده چربی از پوست سر و درمان خانگی موهای چرب، ترکیب مناسبی است.

این ماده طبیعی علاوه بر رفع چربی اضافه، موجب تحریک رشد مو، درخشش و رفع شکستگی، موخوره، خشکی، شوره، ریزش و سفیدی مو می‎شود. البته افراد دارای موی چرب بهتر است از سفیده تخم‎مرغ برای تهیه ماسک استفاده کنند.

 

روش تهیه ماسک تخم مرغ برای درمان چربی موی سر

درمان چربی مو تخم مرغ

 

 برای درمان خانگی موی چرب فرد می‌تواند یک عدد سفیده تخم‎مرغ را با یک قاشق آبلیمو مخلوط کند. افزودن آبلیمو موجب رفع بیشتر چربی اضافه پوست سر می‎شود. سپس ترکیب حاصل را روی موی تازه شسته‎شده بمالد و با کمک یک شانه این مواد را به بخش‎های مختلف موها برساند.

بهتر است فرد سر خود را با یک کلاه پلاستیکی بپوشاند و بعد از 40-30 دقیقه با آب سرد بشوید. آب گرم موجب چسبندگی تخم‎مرغ به مو می‎شود.

برای جلوگیری از خشک شدن مو، فرد می‎تواند از چند قطره روغن زیتون در ترکیب خود استفاده کند. این دستورالعمل را می‎توان یک بار در هفته انجام داد.

 

درمان  موی چرب با سیب‎زمینی

سیب‎زمینی به واسطه محتویات ارزشمند خود (ویتامین C، ویتامین B، گوگرد، پتاسیم، مس و آهن) مزایای بسیاری برای پوست و درمان خانگی موهای چرب دارد. از جمله کاربرد این ریشه خوراکی می‎توان به تنظیم عملکرد غدد چربی و پاکسازی فولیکول‎ها از چربی اضافه اشاره کرد. در نتیجه مشکلاتی از قبیل ریزش یا شوره نیز کاهش می‎یابد.

فرد برای درمان خانگی موی چرب در این روش باید یک عدد سیب‌زمینی را رنده و آب آن را جدا کند. برای گرفتن آب سیب‎زمینی می‎توان آن را داخل مخلوط‎کن ریخت و به شکل پوره درآورد. سپس مقداری آب به آن اضافه کرده و از صافی گذراند.

در پایان فرد باید موهای خود را به آب سیب‎زمینی آغشته کرده و بعد از 10 دقیقه شست‎وشو دهد.

استفاده از این روش تا 3 بار در هفته بلامانع است.

 

عوارض روش‌های درمان موی چرب در خانه

مواد مورد استفاده در انواع روش‌‎های درمان خانگی غالباً طبیعی و بدون خطر هستند. یکی از معدود عوارض گزارش شده برای این روش‎ها، حساسیت پوستی است.

بعضی از ماسک‎های معرفی شده از قبیل آبلیمو یا سرکه سیب به دلیل خاصیت اسیدی بالای خود، پوست را دچار آسیب می‎کنند. این مشکل با علائمی مانند التهاب، خارش، قرمزی، سوختگی و درد بروز پیدا می‎کند. فرد در صورت مشاهده این علائم، مجاز به استفاده از ماسک مورد نظر نیست.

 

مزایای روش‎های رفع چربی مو در خانه

مهم‎ترین مزیت روش‌های درمان خانگی موی چرب، قیمت مناسب آنهاست. به عبارتی، فرد با قیمت بسیار پایین‎تری در مقایسه با داروها و شامپوهای شیمیایی آنها را تهیه و استفاده می‎کند. تمامی این ماسک‏ها از مواد طبیعی تهیه شده و اثری از مواد شیمیایی در آنها نیست. به همین دلیل عوارض بسیار کمی برای آنها گزارش شده که بعضاً خفیف هستند.

 

راه پیشگیری

درمان چربی مو

 

برای پیشگیری از ابتلا به چربی شدید مو، باید مسیر چرب شدن مو به کلی مسدود شود. در بعضی موارد، چربی پوست سر، ژنتیکی و به دلیل نوع خاص مو شکل می‎گیرد. به عنوان مثال، افراد دارای موی فر و ضخیم بیش از سایرین در معرض چربی مو قرار دارند. البته در بسیاری از موارد چربی مو کاملاً قابل پیشگیری است.

تولید و ترشح سبوم(چربی طبیعی پوست) توسط هورمونی به‎نام آندروژن کنترل می‎شود. استرس می‎تواند این هورمون را دستخوش تغییر قرار داده و مو را چرب‎تر کند. به همین دلیل داشتن آرامش یکی از لازمه‎های سلامت مو و پوست سر است. راه‏هایی که می‌توان از ابتلا به چربی مو پیشگیری کرد، عبارتند از:

 

تغذیه مناسب

داشتن تغذیه مناسب و مصرف به اندازه ویتامین B (B2 و B6)

 

شست‎وشوی صحیح موها

محدود کردن میزان شست‎وشوی مو به 3-2 بار در هفته برای درمان خانگی موی چرب مفید است. شست‎وشوی بیش از حد موها می‎تواند چربی طبیعی پوست شما را از بین ببرد و باعث تولید روغن بیشتری برای آبرسانی شود.

 همچنین بهتر است فرد با موی چرب، از مصرف نرم‏کننده‎های قوی امتناع کند و در صورت استفاد از نرم‏کننده‎ها از تماس مستقیم آن با ریشه مو جلوگیری کند.

بهتر است فرد برای شستن موهای خود از آب ولرم به جای آب گرم استفاده کند و مدت زمانی طولانی در حمام نماند.

 

خشک کردن مو

به‎منظور درمان خانگی موی چرب فرد باید از استفاده مداوم از سشوار خودداری کند. همچنین بهتر است فرد از دست کشیدن مکرر داخل مو امتناع کند، زیرا موجب چربی بیشتر موها می‌شود.

 

شانه تمیز

حتما هر فرد برای شانه موها باید از شانه تمیز استفاده کند. شانه‌ها می‌توانند حاوی روغن و مواد آلوده‎کننده مو باشند. بهتر است هرچند وقت یک‌بار فرد شانه خود را با شامپو بشوید تا عاری از روغن و کثیفی شود.

 

سوالات متداول

 

بهترین ماسک برای رفع چربی موی سر در خانه چیست؟

به طور قطع نمی‎توان یکی از ماسک‎ها را به عنوان بهترین گزینه معرفی کرد. تاثیرگذاری هر یک از این موارد روی چربی پوست سر در افراد مختلف متفاوت است. به عنوان مثال، ماسک حنا برای یک فرد بیشترین تاثیرگذاری را دارد، در حالی که در فرد دیگر باعث بروز حساسیت می‎شود. بهترین ماسک در هر فرد با آزمون و خطا مشخص می‎شود.

 

میزان اثرگذاری روش‎های درمان خانگی موی چرب چه اندازه است؟

اثرگذاری هر یک از روش‎های فوق به نوع پاسخ پوست سر، تعداد تکرار و مدت زمان به‌کارگیری روش بستگی دارد.

 

بهترین راه برای اطلاع از حساسیت‎زایی روش‎های درمان خانگی موی چرب چیست؟

بهتر است فرد ابتدا ماسک را در بخش کوچکی از پوست سر امتحان کند و در صورت عدم بروز مشکل، آن را برای تمامی پوست سر استفاده کند.

نمایش بیشتر

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن

ویزیت رایگان

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید