راهنمای جامع پی آر پی مو: مزایا، معایب و هزینه آن

پی آر پی مو چیست؟
پی آر پی مو در ایران با عنوان پلاکتدرمانی شناخته میشود و توجه افراد زیادی را به خود جلب کرده است. ریزش مو، یکی از مشکلاتی است که این روزها مشاهده میشود و آقایان یا خانمها ممکن است با آن دست و پنجه نرم کنند.
با کسب کمی اطلاعات در زمینه روشهای درمانی ریزش مو، مشاهده میشود که تعداد این روشها کم نیست و در اغلب آنها، نیازی به جراحی وجود ندارد. علم پزشکی، روز به روز در حال رشد و پیشرفت است و همواره شاهد روشهای جدید درمانی هستیم. امروزه یکی از بیشترین عناوینی که در زمینه راههای درمان ریزش مو، نازکی مو، شکنندگی مو و… به چشم میخورد، prp مو است.
گاهی افراد، از درمانهای مختلف نتیجه دلخواهتان را نگرفته و به آنها بدبین هستند. اما آیا این روش هم جزو آنهاست؟ آیا نتایج آن بر مبنای واقعیت است یا فقط تبلیغات است؟ این شیوه درمانی چیست و چگونه کار میکند؟ استفاده از آن چه مزیتها و معایبی دارد؟ برای پاسخ به این همراه ما باشید.
کاربرد اصطلاح پی آر پی به انگلیسی
Prpمو، مخففشده عبارت انگلیسی Platelet-Rich Plasma است که در ایران هم معمولا با همین نام شناخته میشود. در روش درمانی پی آر پی مو، دقیقا همانند نامش، از پلاسمای غنی پلاکت خون استفاده میشود. پزشکان دریافتهاند که این بخش از خون توانایی درمان دارد و به رشد بافتهای بدن کمک میکند. پلاسما(Plasma)، بخش مایع خون است که عمدتا از پروتئین و آب تشکیل شده و ابزار جابهجایی گلبولهای سفید و قرمز و… است. پلاکت نیز بخشی از خون است که سبب لخته شدن خون میشود.
prp مو به چه افرادی کمک میکند؟
با کمی درباره روشهای درمانی ریزش مو و درمان عارضههایی مانند طاسی موی سر، پی آر پی برای موی سر، حتما یکی از راهحلهای پیشنهادی خواهد بود. این روش بسیار نوین و جدید است و آمارهای امیدوارکنندهای در زمینه آن وجود دارد.
پیش از آنکه بخواهیم بگوییم prp به چه افرادی کمک میکند، خوب است بدانید این روش هم برای زنان و هم مردان، میتواند مفید واقع شود. اگر فردی در یکی از دستههای زیر قرار میگیرد، به احتمال زیاد، پی آر پی موی سر، به او کمک خواهد کرد:
- افرادی که دچار عارضه آلوپسي آندروژنيك هستند. این مشکل در مردان با عنوان طاسی و در زنان با داشتن موهای سر نازک شناخته میشود.
- بانوانی که بهدلیل یائسگی با نازک شدن موها یا ریزش مواجه شدهاند.
استفاده از روش PRP موی سر برای چه کسانی مناسب نیست؟
برای برخی از افراد ممکن است روش پی آر پی مو مناسب نباشد. از جمله این افراد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برای افرادی که مشکلات تیروئیدی اعم از لوپوس یا کمکاری تیروئید دارند، prp مناسب نیست، زیرا ریزش مو در این افراد حتی پس از درمان هم ادامهدار خواهد بود.
- افرادی که مبتلا به بیماریهایی هستند که روی پلاکت آنها تاثیر میگذارد، گزینههای خوبی برای روش پی آر پی نیستند. از جمله این بیماریها میتوان به اختلالات خونریزی، لخته شدن خون، هپاتیت و… اشاره کرد.
- اگر بازه زمانی ریزش مو از 5 سال بیشتر باشد، به احتمال زیاد فولیکولهای مو آنقدر ضعیف و نازک میشوند که کمک به رشد آنها، تغییری را ایجاد نخواهد کرد.
- افرادی که دچار سرطان پوست یا عفونتهایی در پوست سر هستند، تحت هیچ شرایطی نباید از روش پی آر پی استفاده کنند، چراکه مشکلاتشان را حادتر خواهد کرد.
کاربردهای روش پی آر پی مو چیست؟
تا اینجا ما تنها درباره تاثیرات پی آر پی روی ریزش مو صحبت کردیم، اما آیا کاربرد آن تنها به این مشکل ختم میشود؟ خیر! روش prp استفادههای دیگری هم دارد، اما بیشترین کاربرد روش پی ار پی برای ریزش مو است. جالب است بدانید براساس تحقیقات Trusted Source که در سال 2014 انجام شده، این روش به درمان طاسی آندروژنیک کمک زیادی میکند. برای آشنایی کامل با این روش میتوانید در مقالهای جداگانه درباره پی ار پی اطلاعات بیشتری کسب کنید.
مراحل و آمادگیهای لازم پیش از پی آر پی مو
در prp مو، با استفاده از مکانیسم سانتریفیوژ، ماده و بهطور خاص پروتئینهایی که سبب تقویت رشد مو میشوند را از خونِ فرد جدا میکنند. استفاده از این روش باعث میشود موها بهطور طبیعی رشد کنند و خونرسانی به فولیکول مو افزایش یابد. هنگامی که این اتفاق بیفتد، ضخامت ساقههای مو زیاد میشود و فرد، نتیجه دلخواه را میگیرید. جالب است بدانید، پی آر پی مو سر میتواند با روشهای درمانی دیگر یا داروها ترکیب شود.
قبل از انجام prp چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
از آنجایی که این روش درمانی نیاز به تزریق دارد، رعایت نکاتی پیش از انجام پی آر پی مو جزو ضروریات بهشمار میآید. آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا به بیمارانی که قصد انجام این روش درمانی را دارند، آمادگیهای قبل از درمان زیر را توصیه میکنند:
- فرد باید حدود 2 تا 3 هفته پیش از درمان، از مصرف هرگونه داروی کورتیکواستروئید خودداری کند.
- فرد باید یک هفته پیش از درمان، از مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپیرین یا ایبوپروفن پرهیز کند.
- فرد باید یک هفته پیش از عمل، از مصرف داروهای درمان آرتروز مانند Celebrex اجتناب کند.
- فرد باید ۵ روز پیش از عمل، مصرف داروهای ضدانعقادی را متوقف کند.
- فرد روز انجام عمل مایعات زیادی بنوشد.
- اگر فرد، استرسی است، شاید پیش از درمان به داروهای ضداسترس و اضطراب نیاز پیدا کند. البته این موضوع درباره تمام بیماران صادق نیست.
مراحل انجام پی آر پی موی سر
در روش پی ار پی، از فرد خون میگیرند و پس از بررسیهایی که روی آن انجام میدهند، دوباره آن را به داخل پوست سر تزریق میکنند. پی ار پی مو سر، روشی درمانی است که طی سه مرحله برای فرد انجام میشود.
مرحله اول
فرد در گام نخست، باید خون بدهد. اغلب، این خون از بازوی او گرفته میشود و در سانتریفیوژ قرار میگیرد. سانتریفیوژ ماشینی است که به سرعت در چرخش است و سبب جدایی بخشهای مختلف خون با تراکمهای متفاوت میشود.
مرحله دوم
پس از گذشت ده دقیقه از قرار گرفتن خون در سانتریفیوژ، خون به سه بخش تقسیم میشود که بخش اول آن پلاسما با پلاکت کم، بخش دوم پلاسمای غنی از پلاکت و بخش نهایی سلولهای قرمز خون است.
مرحله سوم
همانطور که در ابتدای این مطلب گفتیم، پی آر پی مو به معنای پلاسمای غنی از پلاکت است؛ از اینرو دقیقا همین بخش از خون را بهطور مجزا به داخل سرنگ میکشند و آن را در قسمتهایی از سر که به رشد مو نیاز دارند، تزریق میکنند.
مراقبتها و محدودیتها
در این روش درمانی، رعایت نکاتی بعد از انجام عمل ضروری است و باید به آنها توجه ویژهای کرد. بعد از انجام عمل به مدت 48 ساعت، فرد نمیتواند ناحیه درمان را مورد شستوشو قرار دهد، اما بعد از گذشت این بازه زمانی، میتواند از داروهای موضعی یا محصولاتِ مراقبت از پوست مو استفاده کند و مشکلی ایجاد نمیشود.
اگر فرد بعد از انجام درمان، دچار درد یا کبودی در آن ناحیه شد، اصلا جای نگرانی نیست، چراکه کاملا طبیعی است. برای کاهش درد میتوان از استامینوفن استفاده کرد. البته اگر درد شدید و غیرقابل تحمل باشد، فرد بلافاصله باید به مطب پزشک مراجعه کند و این موضوع را با پزشک در میان بگذارد.
اگر فرد از روشهای درمانی دیگری که با رنگ کردن موها در ارتباط هستند، استفاده میکند، آنها را میتواند یک هفته پس از انجام پی آر پی مو از سر بگیرید.
برای انجام پی آر پی مو به چه متخصصی مراجعه کنیم؟
گزینه پیشرو برای انجام این درمان تخصصی، کلینیکهای تخصصی پوست و مو است. در این کلینیکها زیر نظر دکتر متخصص مربوط، پی آر پی انجام میشود.
توقعات بیمار بعد از عمل
آیا پی آر پی جزو روشهای درمانی است که با یک بار، نتیجه را مشاهده خواهید کرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم، خیر! در روش درمانی پی آر پی مو، حداقل زمانی که باید برای آن در نظر داشت، سه جلسه درمانی در بازه زمانی 4 تا 6 هفته است. پس از آن، به یک جلسه درمانی برای نگهداری نیاز خواهد بود. پس از گذشت این زمان، جلسات درمانی تکمیلی هر 4 تا 6 ماه یکبارانجام میشود. این در حالی است که بیماران زیادی هستند که این روند را برای یک سال هم ادامه میدهند تا فرآیند رشد موهایشان متوقف نشود. بهتر است برای تشخیص طول درمان، با پزشک متخصص مشورت شود.
مزایای استفاده از روش درمانی پی آر پی
یکی از بزرگترین دغدغههای افراد در استفاده از روشهای درمانی گوناگون، ترس از مواد شیمیایی است که به بدنشان تزریق میشود. خوشبختانه روش پی آر پی این نگرانی را بهطور کامل از بین برده است، چراکه از بدن خود فرد برای درمان استفاده میکند. در این روش، خطر آلرژیکی یا رد شدن وجود ندارد.
در روش درمانی پی آر پی مو، از عمل جراحی استفاده نمیشود؛ همین موضوع سبب میشود فرد دچار ناراحتی کمتری شود. احساس درد در این روش درمانی بسیار جزئی است.
بعد از انجام این روش درمانی، نیازی به مراقبتهای سخت و پیچیده نیست؛ در واقع، فرد نیازی به زمان برای استراحت ندارد و بلافاصله بعد از عمل میتواند به زندگی عادی بازگردد و کارهای روزمره خود را مانند گذشته انجام دهد.
خوشبختانه روش درمانی پی آر پی، در بسیاری از موارد مثبت است. خوب است بدانید پس از حدود ۳ ماه از انجام درمان، فرد میتواند نتایج آن را کمکم مشاهده کند. البته برای گرفتن بازخورد کامل، به بازه زمانی حتی بیش از یک سال نیاز دارد.
عوارض پی آر پی موی سر
هر روش درمانی که برای رفع مشکل ریزش مو انتخاب میشود، دارای مزیتها و معایبی است. روش پی آر پی مو هم از این قاعده مستثنا نیست و عوارض خاص خودش را داد که بهتر است پیش از انجام، آنها را بدانید. از جمله این عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ممکن است عروق خونی که روی پوست سر قرار دارد، دچار آسیب شود.
- ممکن است فرد دچار آسیب عصبی شود.
- ممکن است فرد در محل تزریق در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی، دچار عفونت شود.
- عوارض بیهوشی مانند سردرگمی، مشکلات کنترل مثانه و…
هزینه پی آر پی
روش درمانی پی آر پی مو برای هر فرد با توجه به ناحیه تحت درمان، کلینیک درمانی و منطقه آن متفاوت است. این قیمت در ایران در سال 1400 ما بین 2 تا 3 میلیون تومان برآورد شده است.
افراد مشهوری که از پی آر پی موی سر استفاده کردهاند
استفاده از این روش درمانی در بین افراد مشهور هم رایج است و افراد زیادی هستند که از این راهکار استفاده کردهاند. در ادامه نام 5 نفر از مشهورترین این افراد آمدهاست:
- کیم کارداشیان
- آنجلینا جولی
- تایگر وودز
- الکس رودریگز
- کوب برایانت
سوالات متداول
آیا روش پی آر پی صد درصد موثر است؟
متاسفانه برای پاسخ به این سوال، نمیتوان جواب قطعی بلی یا خیر داد. روش پی آر پی موی سر از سال 1980 میلادی در حال انجام است و یک راهکار جدید برای درمان بهشمار میآید، اما تحقیقاتی کافی درباره موثر بودن حتمی آن انجامنشده است. البته گزارشات امیدوارکنندهای درباره آن وجود دارد که میتواند مشوق فرد برای استفاده از آن باشد.
بعد از چه مدت زمانی، نتایج پی آر پی قابلمشاهده است؟
بعد از انجام درمان تا زمانی که فرد بتواند نتایج آن را مشاهده کند، مدتی باید بگذرد. البته این بازه زمانی برای همه افراد یکسان نیست. بهطور کلی، بین دو تا سه ماه، نتایج این روش درمانی شروع میشود. برای مشاهده نتایج کامل درمان پی آر پی مو، گاهی فرد باید تا کمی بیشتر از یک سال هم صبر کند. این مدت برای همه یکسان نیست و میتواند کمی کمتر یا بیشتر باشد.
منابع
https://www.arthritis-health.com/ https://www.everydayhealth.com/ https://www.healthline.com/