راهنمای جامع درمان پیسی در طب سنتی

انواع روشهای درمان پیسی در طب سنتی
فرد در بیماری پوستی برص یا پیسی (ویتیلیگو) به دلیل از بین رفتن رنگدانههای پوست به این عارضه مبتلا میشود. در این بیماری بخشهایی از پوست به صورت کامل رنگ خود را از دست میدهند و به رنگ سفید درمیآیند. متخصصان برای درمان پیسی در طب سنتی معتقدند که به روشهای مختلف میتوان این بیماری را درمان کرد. بخشی از این درمانها به صورت مصرف خوراکیها و بخشی دیگر مربوط به استفاده موضعی است.
درمان بیماری ویتیلیگو در طب سنتی به صبر و حوصله بیشتری نیاز دارد و فرد باید به انجام مداوم آن تا بهبود عارضه بپردازد. در ادامه این مقاله به ارائه دیدگاههای مختلف متخصصان این طب برای درمان سنتی پیسی میپردازیم.
درمان برص دکتر خیراندیش
دکتر خیراندیش معتقد است که برص یا بیماری ویتیلیگو یک بیماری پوستی قابل درمان است که در طب سنتی به این بیماری بلور بلغم در سطح گفته میشود. این بیماری حتی اگر سراسر بدن را گرفته باشد، باز هم قابل درمان است.
برای درمان پیسی دکتر خیراندیش بیان میکنند که باید بلغم و سودا زدایی به تدریج انجام بگیرد. ثانیا در کنار آن یک صفرای لطیف مصرف کرد.
همچنین بیان میکنند که درمان برص، سکنجبین است. برای درمان پیسی در طب سنتی در این روش فرد باید دو واحد عسل، دو واحد عرق نعنا و یک واحد سرکه را باید با هم ترکیب کند و یک سوم لیوان از این معجون و دو سوم آن را با آب پر کند و روزی دو لیوان، یک لیوان صبح و یک لیوان شب مصرف کند. میزان مصرف این ترکیب، با توجه به میزانی که فرد با بیماری برص درگیر شده بستگی دارد، از این رو ممکن است که میزان مصرف آن ۴ ماه، ۶ ماه تا یک سال به طول بکشد. سه ماه که این دستور را به کار گرفتند، هر ماه نیز یک بار حجامت عام بگیرند.
علاوه بر این، فرد باید برای درمان پیسی با طب سنتی به طور کامل، از تناول غذاهای سرد اجتناب کند و از مصرف ترکیب دو خوراکی سرد مانند ماست و ماهی پرهیز نماید.
درمان پیسی دکتر روازاده
دکتر روازاده معتقد است که سبب بیماری برص، سوءمزاج است و به دلیل غلبه بلغم بر خون ایجاد میشود. ایشان برای درمان پیسی در طب سنتی، مصرف برگ غازیاقی را به صورت دم کرده پیشنهاد میکنند. این گل فقط در ماه دوم فصل بهار یعنی اردیبهشت میروید و بعد از آن خشک میشود و در بقیه فصول سال نیز اصلا وجود ندارد. این برگ را با سبزی پلو هم میپزند و مصرف میکنند.
روازاده بیان میکند که برای درمان پیسی در طب سنتی فرد مبتلا بهتر است که از مصرف مواد غذایی با طبع سرد خودداری کند.او میتواند کله بادمجان را بجوشاند و میل کند. ایشان تاکید میکنند که فرد مبتلا باید از مواد غذایی سفید رنگ مانند شیر و ماست استفاده نکند و به جای آن حتما میوههای رنگدانهدار مانند هندوانه، آلبالو و… استفاده شود. روازاده استفاده از آبگوشت گوساله کوهی جوان را که فواید بسیاری دارد برای درمان پیسی با طب سنتی پیشنهاد میکنند.
نوشیدن دمکرده غنچه شقایق از دیگر روش های درمان بیماری برص از منظر ایشان است.
روازاده برای داروی موضعی، مالیدن مخلوطی از حنا و واجبی را هفتهای سه بار و هر مرتبه 20 دقیقه روی موضع موثر میداند. همچنین بیان میکند فرد میتواند آبلیمو را روی مواضع بمالد و در معرض نور خورشید قرار دهد.
روش دیگر برای درمان سنتی پیسی از منظر دکتر روازاده استفاده از روغن زرده تخم مرغ است. به این ترتیب که روغن زرده تخم مرغ را فرد باید بر روی مناطقی که سفید شده است بمالد و پس از چند ساعت آن را بشوید.
درمان سنتی پیسی دکتر خدادادی
دکتر جمشید خدادادی برای درمان پیسی در طب سنتی معتقد است که ابتدا باید پوست را خوب ماساژ داد و سپس با روغن زیتون یا کنجد چرب کرد.
ایشان همچنین مصرف میوهجات و سبزیجات تازه فصل و همچنین مصرف غذاهای گیاهی به جای فرآوردههای حیوانی را توصیه میکنند و پرهیز کردن از غذاهای ممنوعه و مضر و ورزش و نرمش مناسب و سبک طی روز نیز برای درمان پیسی در طب سنتی را مهم میدانند.
درمان برص دکتر کرد افشاری
کتر غلامرضا کردافشاری، متخصص طب سنتی در مورد درمان پیسی با طب سنتی میگوید، به طور کلی غذاهایی که خون گرم تولید میکنند برای درمان پیسی در طب سنتی مفید است. از جمله غذاهای گرم میتوان به گوشت جوجه مرغ، دراج، بره و گوسفند، بزغاله، جوجه کبوتر، گنجشک، کبک، شتر جوان، گوشتهای بریان و کباب شده اشاره کرد که با استفاده از ادویههای گرم، تهیه میشود.
دکتر کرد افشاری بیان میکنند که باید نان مورد مصرف این بیماران برشته باشد. این افراد باید از خوردن موادغذایی که موجب تولید بلغم (مواد غذایی سرد و تر و سفید رنگ مثل سفیده تخم مرغ، ماست) میشود پرهیز کنند و در صورت مصرف حتما با مصلحات آنها همراه باشد.ایشان بیان میکنند که خوردن هم زمان تخممرغ و ماهی، خوردن آب سرد بعد از غذا و میوه موجب برص میشود.به طور کلی همه مواد غذایی که سرد و تر و سفید رنگ هستند و غلیظ کننده خون هستند نباید مصرف شود. مصرف شربت زیر به این روش توسط ایشان برای درمان پیسی با طب سنتی توصیه میشود:
فرد باید مقدار دلخواه آب سیب را روی شعله بگذارد تا مقدار آن نصف شود، آنگاه آن را صاف کند و یک شب بماند. سپس دوباره روی شعله ملایم بگذارد تا غلیظ شود. باز آن را صاف کند و در ظرف شیشهای بریزد. اگر تابستان باشد، چند روزی آن را در آفتاب بگذارد تا ماده آبی آن بخار شود.
درمان پیسی دکتر حسین معارفی
برای درمان پیسی در طب سنتی در دیدگاه دکتر حسین معارفی میتوان اقدامهای زیر را انجام داد:
- صبحانه شیر تازه کمچرب گاو مخلوط با عسل آویشن، نان سبوسدار با مربای گُل بهارنارنج میل شود.
- درست کردن خورشت با برگهای چغندر و گوشت تازه گاو، چند بار در هفته در وعده ناهار میل شود.
- گذاشتن انجیر نارس روی بهق( لکههای سطحی پوست)
- شب پیش از خواب مخلوط آب سیب شیرین تازه، مخلوط با عسل گَون مصرف شود.
درمان پیسی از دیدگاه دکتر لیلا شیر بیگی
دکترشيربيگي، متخصص طب سنتی، برای درمان این عارضه بیان میکنند که بايد ابتدا فرد به اصلاح مزاج خود بپردازد و مجموعهاي از دستورات تغذيهای را رعايت كند. ایشان معتقدند که رعایت نكات تغذيهای مهمتر از مصرف دارو است. برای درمان پیسی در طب سنتی از منظر ایشان فرد باید طي سه ماه از خوردن غذاهایی با طبع سرد مثل ماهي، ماست و دوغ بپرهیزد و ساعات غذايي مشخصی داشته باشد. به طور مثال قبل از ساعت 12یا 13 ناهار بخورد و خوردن شام بعد از ساعت 18 يا 19 را بر خود ممنوع کند.
ایشان همچنین داشتن اضطراب و کم خوابی را موجب تحریک این بیماری میدانند و برای برخورداری از خواب آرام، مصرف فالوده سيب (يعني سيب رنده شده همراه عسل و گلاب و عرق بيدمشك) را قبل خواب توصیه میکنند ، که این کار بعد از يك ماه رنگ ضايعات پوستي اين بيماران را خودبهخود بهتر ميکند. بدون اينكه داروي خاصي به آنان داده شود.
دکتر شیربیگی برای درمان این عارضه به بیماران توصیه میکنند حداقل هفتهاي يك بار گوشت گوسفند (كباب و راسته گوسفند) را در برنامه غذایی خود قرار دهند تا خون موردنياز بدن براي پوست سازي فراهم شود.
ایشان همچنین تناول نخود پخته شده با فلفل و زردچوبه و گوشت، هویج پخته، استفاده از زعفران در پخت غذا، مصرف هفتهای دو زرده تخم مرغ عسلي (نه سفت و نه خام) را برای درمان پیسی در طب سنتی توصیه میکنند.
درمان برص از نظر ابن سینا
ابنسینا در كتاب «قانون طب» به منظور درمان پیسی در طب سنتی مینویسد: «سیاه دانه در مزاج، گرم است، روغن سیاهدانه زگیلها و خالها را زدوده و در علاج لكههای سفید و پیسی مؤثر است.»
درمان پیسی با طب اسلامی
در طب اسلامی نیز روشهای مختلفی برای درمان این عارضه ذکر شده که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
درمان برص دکتر ضیایی
حکیم ضیایی برای درمان پیسی در طب سنتی معتقد هستند که لکهها دو مدل هستند، یک نوع بهق است که شامل لکهای سطحی پوست میشود و در لایههای سطحی قرار دارد. یک نوع برص یا پیسی است که لایههای زیرین پوست تا سطح پوست را در برمیگیرد.
علت پیسی از دیدگاه حکیم ضیایی
حکیم ضیایی علت پیسی در فرد را به شیوه تغذیه او مرتبط میداند و علل زیر را برای پدید آمدن آن ذکر میکند:
- خوردن ترشی با شکم گرسنه یا خودن آن همراه با شیر، خوردن شیر یا ماست همراه با ماهی،
- خوردن و آشامیدن در حال جنابت،
- غسل و وضو گرفتن با آبی که با نور مستقیم آفتاب گرم شده
- خوردن غذای مانده،
- غصه، استرس(نگرانی مستمرّ) شدید
درمان پیسی در طب اسلامی در دیدگاه حکیم ضیایی
ایشان برای درمان پیسی در طب اسلامی چند روش را بیان میکنند.
در روش اول فرد باید ، برگهای غازیاقی را در برنج شلتوکدار دم کند و به صورت تناوبی آن را مصرف کند. البته نباید در مصرف برگ غازیاقی زیاده روی کرد زیرا موجب عقیم شدن و ناباروری میشود.
در روش دوم، که به درمان پیسی در طب اسلامی اشاره دارد و منتسب به امام رضا (ع) است بیان میکنند که فرد باید برگ چغندر را با گوشت تازه گاو طبخ کند (گوشت گاو مانده سبب بیماریهای گری و گال میشود) و به صورت تناولی هفتهای چند بار مصرف نماید. علاوه بر این، ماساژ پودر سیاهدانه سوخته با کمی سرکه در محل لک و برص، جهت رفع آنها از روی پوست مفید است.
روش دیگر خوردن مخلوط پونۀ کوهی با عسل گون به صورت لیسیدنی است. ایشان همچنین خوردن صَمغِ آلو سیاه همراه با شیرۀ انگور را نافع درمان پیسی میدانند. در روش دیگر ایشان مالیدن برگهای کوزَل بر پوست بدن بَرَصی را مفید میدانند.
حکیم ضیایی برای درمان پیسی در طب سنتی بیان میکنند که باید فرد کُندُش را نرم بساید و آن را با روغن زردۀ تخم مرغ مخلوط کند و بر موضع بمالد. مصرف روزانه یک قاشق چایخوری پودر برگ سَنا، همراه با ماست یا دوغشیرین برای درمان پیسی در طب سنتی از منظر ایشان مفید است.
درمان پیسی در طب اسلامی تبریزیان
برای درمان پیسی در طب اسلامی عباس تبریزیان معتقد است که باید موارد زیر را مصرف کرد:
- مصرف آب شاهتره
- تناول سوپ ماش، هر شب به مدت دو هفته
- مصرف هر سه روز یک بار برگ چغندر با گوشت گاو پخته شده
- استفاده کردن از داروی پوستی مالیدنی هفتهای یک تا دو بار
- مرکب ۱۰ (سید الأدویه)
لازم به ذکر است که این درمان به صورت گیاهی است و هیچگونه ضرری ندارد.
درمان برص از دیدگاه امام رضا(ع) و روایات
در کتاب مکارم الاخلاق برای درمان برص از دیدگاه امام رضا(ع) آمده است که ایشان در پاسخ به پرسش يكى از يارانش در مورد بَهَك توصیه کردهاند که فرد باید ماش تازه را در هنگام خاصّ خودش فراهم كند و آن را با برگش بكوبد. سپس آب آن را بگيرد و ناشتا بخورد و بر روى محلّ بَهَك نيز بمالد. بهک البته به معنی لکه سفيدیست که بر پوست، ظاهر میشود و با پيسى کمی تفاوت دارد. علاّمه مجلسى فرق بین پیسی و بهک را رسیدن پیسی به گوشت میداند؛ امّا بهک به گوشت سرايت نمىكند.
در روایتی دیگر در کتاب المحاسن برای درمان پیسی در طب سنتی نقل شده است که :
إِنَّ قَوْماً مِنْ بَنِي إِسْرَائِيلَ أَصَابَهُمُ الْبَيَاضُ فَأَوْحَى اللَّهُ إِلَى مُوسَى ع أَنْ مُرْهُمْ أَنْ يَأْكُلُوا لَحْمَ الْبَقَرِ بِالسِّلْق
به این معنی که قومی از بنی اسرائیل به سفیدی مبتلا شدند و خداوند به حضرت موسی وحی فرمود که به آن ها امر کند تا گوشت گاو با برگ چغندر بخورند.
در این روایت به استفاده از برگ چغندر و گوشت گاو برای درمان بهک توصیه میشود. به این صورت که باید برگ چغندر را با گوشت گاو پخت سپس به آن تره و شنبلیله اضافه کرد. این خورشت باید حداقل هفتهای دوبار مصرف بشود.
درمان برص با قرآن
کلمه (الأبرص) در دو سوره قرآن مجید، آیات 49 آل عمران و 110 مائده، آورده شده است و به معجزات حضرت عیسی(ع) در درمان این بیماری اشاره دارد. اما در آن اشاره به راه حلی برای درمان نشده است.
سوالات متداول
جدیدترین درمان پیسی چیست؟
برای مشاهده جدیدترین درمانهای پیسی به مقاله روشهای نوین پزشکی برای درمان پیسی مراجعه نمایید.
علت بیماری پیسی از نظر طب سنتی چیست؟
از نظر دکتر خیراندیش عامل این بیماری بلغم در سطح است. که بایستی برای درمان بلغم و سودا زدایی صورت گیرد.