بینی

علت قوز بینی و انواع آن

قوز بینی چیست؟

بینی در مرکز صورت قرار دارد و به همین دلیل، به زیبایی ظاهری و هماهنگی چهره کمک می‌کند. قوز بینی، شایع‌ترین تغییر شکل هرم بینی است و بیشتر افرادی که دارای این عارضه هستند، به‌دنبال جراحی زیبایی بینی می‌روند. در اغلب موارد، برجستگی‌ طبیعی روی بینی(مادرزادی)، هیچ خطر و نگرانی برای فرد ندارد و تنها در زیبایی او اثرگذار است، اما اگر این برجستگی بر اثر شکستگی به‌وجود بیاید، ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی شود.

انواع قوز، از نظر اندازه، تنوعِ گسترده‌ای دارد و از یک برآمدگی کوچکِ روی بینی گرفته تا موارد شدیدتر را شامل می‌شود.

این برآمدگی، ساختاری استخوانی و غضروفی دارد که به‌دلایل مختلف به‌وجود می‌آید. وجود این عارضه در فرد، جلوه صورت را به هم ریخته و باعث جلب توجه دیگران به بینی فرد می‌شود. در ادامه علت قوز بینی و انواع آن بررسی میگردد.

اصطلاح قوز بینی به انگلیسی

در علم پزشکی به این عارضه، dorsal hump یا Nasal hump گفته می‌شود. این اصطلاح به برآمدگی غضروفی یا استخوانی روی بینی اشاره دارد که باعث می‌شود به جای آنکه یک شیب مستقیم از پل بینی تا نوک بینی وجود داشته باشد، یک برآمدگی در نمای ظاهری آن نشان داده شود.

 

تفاوت برآمدگی استخوانی و غضروفی در بینی

علت قوز بینی
علت قوز بینی

دو سومِ پایین بینی از غضروف و یک سوم بالای آن، از استخوان تشکیل شده است. اگر این برآمدگی در قسمت بالایی بینی باشد، به آن استخوانی و اگر در دو سوم پایین بینی باشد، به آن غضروفی می‌گویند. در قوز غضروفی، برآمدگی بینی توسط دو غضروف جانبیِ فوقانی و سپتوم به‌وجود می‌آید.

انواع قوز استخوان بینی

این عارضه ممکن است، شدید، خفیف یا کاذب باشد. فاصله بین لب و بینی معیار تشخیص نوع آن است.

 

قوز بینی شدید

اگر بینی بیمار برآمدگی شدیدی داشته باشد، یعنی هم از استخوان و هم از غضروف، دچار این علرضه است. طولِ برآمدگی در این نوع از این عارضه، با فاصله بین لب و بینی برابر است.

قوز بینی کاذب

قوز کاذب به وضعیتی گفته می‌شود که در آن، قسمت بالایی بینی کمتر از حد طبیعی رشد کرده و برجستگی آن کمتر از حد طبیعی است. این ویژگی باعث می‌شود در نیم‌رخ صورت، بخشی از بینی پرتر و برجسته‌تر از حد واقعی به نظر برسد. در واقع، بر اثر افتادگی نوک بینی، بینی برآمده دیده شود. در این نوع عارضه، طول برآمدگی نوک بینی کمتر از فاصله بین لب و بینی است.

قوز بینی پنهان

در نوع پنهان این عارضه، اندازه برآمدگی نوک بینی بیشتر از فاصله بین لب و بینی است.

علت قوز بینی

علت قوز بینی
علت قوز بینی

علت قوز بینی: ژنتیک

برخی از افراد به صورت ژنتیکی این عارضه را به ارث می‌برند و با یک برآمدگی در بینی به دنیا می‌آیند. اگر قوز خفیف بینی به صورت ژنتیکی باشد، ممکن است در کودکی قابل تشخیص نباشد و در دوران بلوغ، وقتی بینی هنوز در حال رشد است، ظاهر شود.

علت قوز بینی: تروما یا آسیب‌دیدگی

تروما یا صدمه به بینی می‌تواند باعث ایجاد این عارضه در فرد شود. اگر شکستگی غضروف و استخوان بینی به شکل استاندارد جوش نخورد، این عارضه ایجاد می‌شود. در واقع، بر اثر ضربه به استخوان بینی، سپتوم (ارتفاع بینی) کاهش پیدا می‌کند و سبب دفورمیتی زینی می‌شود. در بعضی موارد، حتی اگر هیچ استخوانی در بینی شکسته نشود، تنها بر اثر ضربه، ممکن است برآمدگی به‌وجود آید.

همچنین برای اطلاع از درمان قوبینی بدون جراحی، مقاله از بین بردن قوز بینی در خانه را مطالعه نمایید.

آیا قوز بینی استخوانی در تنفس ایجاد مشکل می‌کند؟

بر خلاف انحراف بینی که یک وضعیت پزشکی است و امکان دارد به خاطر آن، بینی فرد، کج به نظر برسد، قوز بینی استخوانی معمولا بر تنفس تأثیری نمی‌گذارد. بی‌نظمی استخوان و غضروف، در واقع توانایی تنفس را محدود نمی‌کند. البته در موارد نادر، اگر برآمدگی بینی بر اثر ضربه رخ دهد یا برآمدگی شدید باشد، ممکن است منجر به تنگی نفس شود که در صورت مشاهده این عارضه، حتما باید برای درمان به پزشک مراجعه کرد.

آیا برداشتن برآمدگی روی بینی ضرورت دارد؟

عمل زیبایی و برداشتن این عارضه ، یک تصمیم شخصی است و نه یک ضرورت پزشکی. در صورت عدم رضایت فرد از فرم بینی خود، می‌توان این برآمدگی‌ را برداشت.

مطالعه بیشتر

نمایش بیشتر

مقالات مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن

ویزیت رایگان

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید